Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η ανανέωση μέσα από την τρίτη ηλικία;

Η ανανέωση μέσα από την τρίτη ηλικία;

0

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού εκφράζει την δυσφορία του, εκφραζόμενο πολλές φορές ακόμη και απαξιωτικά για το υπάρχον πολιτικό σύστημα, που υπάρχει στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Αυτό είναι κάτι που συχνά πυκνά εμφανίζεται είτε στις δημοσκοπήσεις, είτε με την ψήφο διαμαρτυρίας, είτε ακόμη και με την απάντηση «κανείς από τους δύο» όταν αρχίζουν οι αναζητήσεις των δημοσκόπων για τον «καταλληλότερο». Πρόσφατα μάλιστα αυτή η δυσαρέσκεια φάνηκε στα πρόσωπα νεαρών διαδηλωτών, με αποτελέσματα δυσάρεστα για την εικόνα τόσο της κυβέρνησης, όσο και της χώρας γενικότερα.
Οι ωριμότεροι πολίτες αυτής της χώρας μπορεί να μην αντέδρασαν το ίδιο βίαια σε όλη αυτή την εικόνα απαξίωσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όμως αυτό δεν σήμαινε ότι δεν τους προβλημάτισαν όλες αυτές οι απαξιωτικές καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε. Σκάνδαλα, όπως αυτό της Μονής Βατοπεδίου, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις με ιδιοτελής σκοπούς και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, η παντελής, πολλές φορές, απουσία του κράτους από το πλευρό του πολίτη που έχει την ανάγκη του, δεν πέρασαν απαρατήρητα.
Το αποτέλεσμα του προβληματισμού των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά» την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008, στο λεγόμενο «μικρό βουλευτήριο» της Αιδηψού. Όποιος μάλιστα αμφέβαλλε για την αποφασιστικότητα των ωριμότερων των Ελλήνων, διαψεύστηκε με την κατάθεση του καταστατικού κόμματος και αίτησης για ίδρυσή του, συνοδευόμενης από τις απαραίτητες διακόσιες υπογραφές που απαιτούνται. Μάλιστα σύντομα αναμένεται και η τυπική έγκριση της αίτησής τους από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, δίνοντας στα μέλη του «Κομματικού Ξεσηκωμού Συνταξιούχων Ελλάδας» την ευκαιρία να παρέμβουν στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Ο πρόεδρός του νέου αυτού κομματικού σχηματισμού, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, δέχθηκε να μας μιλήσει και να μας δώσει κάποιες διευκρινήσεις για το σχετικό εγχείρημα.
Ερωτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν στη δημιουργία του κόμματος του «Κομματικού Ξεσηκωμού των Συνταξιούχων Ελλάδας»;
Απάντηση: «Η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, τα σκάνδαλα, οι αντιπαραθέσεις με στόχο το προσωπικό ή το στενό κομματικό συμφέρον. Η αντίδραση σε όλα τα παραπάνω ήταν αυθόρμητη αλλά και απελπισμένη οδηγώντας στην απόφαση να ιδρύσουμε ένα νέο κομματικό σχήμα, αφού το υπάρχον μοντέλο, ιδίως των δύο μεγάλων κομμάτων, μας αφήνει εντελώς ανικανοποίητους. Άλλωστε ποιος είναι αυτός που μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, όταν μάλιστα οι συνταξιούχοι, σαν κοινωνικοί ομάδα, φτάνουν σχεδόν τα δυόμισι εκατομμύρια ψυχές;»
Ερώτηση: Ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι του κόμματός σας;
Απάντηση: «Βασική μας επιδίωξη και στόχος είναι να σταματήσουν οι έλληνες χαμηλοσυνταξιούχοι να σκύβουν το κεφάλι και να παρακαλούν για τ’ αυτονόητα δικαιώματά τους διάφορους μεγαλόσχημους, είτε αυτοί λέγονται βουλευτές, είτε υπουργοί, είτε πρωθυπουργοί. Θέλουμε να βρουν και αυτοί οι άνθρωποι ένα βήμα ώστε ν’ ακουστεί η φωνή τους και μαζί μ’ αυτή ν’ ακουστεί και η φωνή όλων αυτών που μοχθούν καθημερινά, είτε αυτοί είναι συνταξιούχοι είτε εργαζόμενοι. Εμείς αγκαλιάζουμε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τις ηλικιακές, τις κοινωνικές ή τις όποιες άλλες ομάδες τυχόν ανήκουν. Άλλωστε και εμείς σε κάποιον πολιτικό χώρο ήμασταν ενταγμένοι, πριν συνταχθούμε στο χώρο που βρισκόμαστε τώρα. Στόχος του κόμματός μας είναι και θα παραμείνει η πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε εργαζόμενοι, είτε νέοι, είτε γυναίκες. Βέβαια μία από τις πρωταρχικές μας επιδιώξεις είναι να πιέσουμε με όση δύναμη έχουμε για να σταματήσουν οι σημερινές συντάξεις ν’ αποτελούν ένα όνειδος για την κοινωνία μας και για την ανθρώπινοι αξιοπρέπεια».
Ερώτηση: Ποιες είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων στις οποίες απευθύνεται κυρίως το κόμμα σας, δεδομένου ότι πολλές φορές τα συμφέροντα π.χ. των συνταξιούχων του δημοσίου έρχονται σε αντίθεση με αυτά των συνταξιούχων από ελεύθερα επαγγέλματα;
Απάντηση: «Έχετε δίκιο στην διαπίστωση που κάνετε και αυτή είναι μία πραγματικότητα. Όμως για εμάς δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί. Για το κόμμα μας υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες συνταξιούχων: οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοί που έχουν υψηλότερες συντάξεις. Εμείς απευθυνόμαστε και αγκαλιάζουμε και τις δύο αυτές κατηγορίες. Ο λόγος είναι απλούστατος. Από την μία οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται όλη την υποστήριξη που μπορούν να έχουν, όπως και ένα βήμα για ν’ ακουστεί επιτέλους και η δική τους η φωνή. Οι πραγματικά λίγοι τυχεροί που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, από την άλλη, έρχονται κοντά μας για να στηρίξουν ακριβώς τους αγώνες των συναδέλφων τους, μιας και είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν πραγματικά αποτελεσματικά.
Ερώτηση: Ποια είναι η πρώτη ανταπόκριση που έχετε εισπράξει από τον κόσμο στον οποίο έχετε απευθυνθεί;
Απάντηση: Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο αγώνας για μας είναι άνισος στην αρένα που επιλέξαμε ν’ αναμετρηθούμε, λόγω και των περιορισμένων πόρων που διαθέτουμε. Είμαστε απλοί άνθρωποι και όχι μεγιστάνες κάποιου κλάδου της Οικονομίας. Όμως η αγωνιστικότητα, η αποφασιστικότητα και η πίστη μας στους σκοπούς του κόμματός μας είναι αδιαμφισβήτητες και αυτό φαίνεται στην ανταπόκριση που εισπράττουμε από τον κόσμο στον οποίο απευθυνόμαστε. Ήδη φαίνεται πως κατακτούμε την καρδιά τους και αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Για το λόγο αυτό και προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς ώστε μόλις έχουμε και την απαραίτητη τυπική έγκριση από τα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του τόπου μας, είτε αυτή είναι οι Εθνικές Εκλογές είτε οι Ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…