Τα… ενεργειακά της ΔΕΥΑΞ

0

Στον τομέα της ενέργειας …ενεργοποιείται η ΔΕΥΑΞ Ξάνθης εντάσσοντας στο σχεδιασμό της που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Διοικητικό της συμβούλιο δύο επενδύσεις που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας. Στόχος αυτού του εγχειρήματος όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλης Τσέπελης, η αύξηση της εισροής εσόδων για τη ΔΕΥΑΞ ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές της δυνατότητες, όφελος που θα μετακυλιστεί στους δημότες με …μείωση των τιμολογίων ύδρευσης αποχέτευσης και χρηματοδότησης των έργων της.
«Έχουμε όραμα και στόχους και ένα σχεδιασμό που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών μας» , τονίζει ο κ. Τσέπελης αναφερόμενος στα δύο αυτά επενδυτικά εγχειρήματα της ΔΕΥΑΞ.
Τα… ενεργειακά της ΔΕΥΑΞ
Το πρώτο εγχείρημα αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ισχύος 4MW η οποία θα πωλείται στη ΔΕΗ. Ήδη έχει γίνει ανάθεση της μελέτης σε γραφείο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσέπελης πιθανολογεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε 16 – 20 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει με ένταξη του έργου στον αναπτυξιακό νόμο και από δάνειο.
Το έργο θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ και πρόκειται να ζητηθεί από το Δημοτικό συμβούλιο η παραχώρηση οικοπέδου 150 στρεμμάτων στην περιοχή για 50 χρόνια.
Ο κ. Τσέπελης εκτιμά ότι η μονάδα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τη ΔΕΥΑΞ.
Το δεύτερο εγχείρημα αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με βιοαέριο από περιττώματα ζώων ( από εσταυλισμένες και μη μονάδες ) και τα υπολείμματα λάσπης του βιολογικού καθαρισμού.
«Με το έργο αυτό αφ’ ενός θα παράγουμε ενέργεια αφ’ ετέρου θα συμβάλλουμε στη αναβάθμιση του περιβάλλοντος . Μέσα στον 6ετή μας σχεδιασμό έχουμε δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον» , επισημαίνει ο κ. Τσέπελης
Στη πρόθεση της ΔΕΥΑΞ είναι το έργο αυτό να εγκατασταθεί στην περιοχή που θα γινόταν το ΦΥΣΙΣ και για το σκοπό αυτό σκοπεύει να αγοράσει τις μετοχές του ΦΥΣΙΣ από τη ΔΕΑΞ και τους Γερμανούς μετόχους και με δεδομένο ότι υπάρχουν άδειες επεξεργασίας, να προχωρήσει απλά σε ανανέωση τους. Η συγκεκριμένη μονάδα θα είναι ισχύος 3MW.
Για το σχεδιασμό και των δύο αυτών εγχειρημάτων επέδρασε καταλυτικά το επιτυχημένο παράδειγμα από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ξεριά που όπως είπε ο κ. Τσέπελης αφήνει έσοδα στη ΔΕΥΑΞ 320.000 ευρώ.
Επιφυλακτικός ο κ. Πούλιος λόγω «αμαρτωλού ΦΥΣΙΣ»
Να σημειώσουμε ότι τόσο ο κ. Πούλιος όσο και ο κ. Μελισσόπουλος μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή και μάλιστα ο κ. Πούλιος δήλωσε ότι έχει κατά καιρούς προτείνει επενδύσεις με φωτοβολταϊκά.
Διαφοροποιήθηκε όμως για το δεύτερο εγχείρημα για το οποίο δηλώνει «επιφυλακτικός» εξαιτίας της εγκατάστασής του στο χώρο του «αμαρτωλού ΦΥΣΙΣ». Η επιφυλακτικότητά του επιτείνεται λόγω της σύνδεσης του ΦΥΣΙΣ με τον κ. Τσέπελη και τα οικόπεδα των 40 στρεμμάτων που έχει αγοράσει στην περιοχή: «Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και κατά καιρούς προτείναμε επενδύσεις με φωτοβολταϊκά και θα στηρίξουμε την προσπάθεια. Αναφορικά όμως με το δεύτερο εγχείρημα στην περιοχή του ΦΥΣΙΣ είμαστε επιφυλακτικοί γιατί το ΦΥΣΙΣ έχει αμαρτωλό παρελθόν όπως και η «δραστηριοποίηση» του κ. Τσέπελη στην περιοχή με την αγορά των οικοπέδων θέμα που καταγγείλαμε στο δημοτικό συμβούλιο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚ

Σε λίγες μέρες, ο κ&…