Ανάσα για αγρότες και κτηνοτρόφους

0

Δυο μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ στο 11% από 7% για τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης και ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ στα 380 ευρώ την 1η Ιουλίου 2010 από 330 ευρώ. 

Ανάσα η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και η αύξηση στις συντάξεις

«Είναι μια ανάσα τα μέτρα αυτά…Σίγουρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Το 11% θα ανακουφίσει τους αγρότες  και οι συνταξιούχοι θα πάρουν μια αύξηση που δεν επαρκεί βέβαια αλλά είναι κάτι…Όλοι αναγνωρίζουμε τα χάλια της οικονομίας μας  και δίνουμε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Εμείς οι αγρότες είμαστε σε χειρότερη μοίρα γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές αλλά βλέπουμε μια καλή θέληση από την κυβέρνηση και κάνουμε υπομονή», σημειώνει ο αγρότης και πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ξάνθης η «Ενότητα» κ. Κωνσταντίνος Γλερίδης.

Να σημειώσουμε ότι οδεύει προς το τέλος της η περίοδος συγκομιδής του βαμβακιού και οι τιμές που δίνονται είναι 28 λεπτά από την ΕΑΣ Κομοτηνής (η ΕΑΞ Ξάνθης δεν λειτούργησε φέτος τα εκκοκκιστήρια) και 27 λεπτά από τους εμπόρους, όταν πέρσι οι τιμές ήταν 32 λεπτά. Αυτή η τιμή προσαυξάνεται με βάση τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ισχύει για το βαμβάκι και από την επιδότηση που φέτος είναι 80,6 ευρώ το στρέμμα από 54 ευρώ/στρέμμα που ήταν πέρσι.

Ως μάνα εξ’ ουρανού περιμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και την ενίσχυση μέχρι 15.000 ευρώ που τους …έταξαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. όπως και την ενίσχυση για τα δικαιώματα οι αγρότες που είναι ανάλογη με τις καλλιέργειες τους (σκληρά , μαλακά σιτάρια, καλαμπόκια, βαμβάκια) για την τριετία 2000 – 2002 και που θα παίρνουν μέχρι το 2013 σύμφωνα με την ΚΑΠ.   

Σε στάση αναμονής οι κτηνοτρόφοι

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ήταν οι κτηνοτρόφοι όμως τους πρόλαβαν οι εκλογές. Πάντως η Ομοσπονδία τους όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Παπαδόπουλος, συναντήθηκε πρόσφατα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή και της εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου. Η κα Μπατζελή ζήτησε πίστωση χρόνου ενός εξαμήνου προκειμένου να ενημερωθεί αναγνώρισε δε ως  δίκαια τα  αιτήματα των κτηνοτρόφων.

«Έχουμε πολλά προβλήματα…Όπως με τις άδειες λειτουργία των εγκαταστάσεων σταβλισμού …Δεν έχει οριστεί ακόμη η διαδικασία , όπως με την εξισωτική  που δεν έχουν ακόμη δοθεί…όπως με τα καρτέλ στο γάλα και στο κρέας…Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας είδε καθόλου…Τώρα είμαστε σε αναμονή. Η υπουργός μας ζήτησε πίστωση χρόνου και η ομοσπονδία μας της έδωσε. Πρέπει να δουν τα αιτήματά μας γιατί αλλιώς η κτηνοτροφία θα σβήσει στη χώρα μας…», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος

 

Μαριάννα Ξανθoπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …