Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή ιστορία και τίποτε άλλο.
Τα μηνύματα που έφθαναν από τους επαγγελματίες ήταν δυσάρεστα. Ενδιαφέρον υπήρχε αλλά οι τράπεζες δεν έδειχναν να το πολυθέλουν από τη μια, ενώ από την άλλη οι όροι του προγράμματος ήταν δύσκολοι.
Έτσι έφθασε η υπόθεση του ΤΕΜΠΜΕ σε αδιέξοδο αφού και τα προς διάθεση κεφάλαια είναι λίγα.
Διαμαρτυρία του ΕΒΕ
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, το ΕΒΕ Ξάνθης παίρνει θέση κι αυτό με επιστολή του προς τους υπουργούς Οκονομίας – Οικονομικών και Ανάπτυξης και αφού τους εκθέτει τα δεδομένα, ζητά να γίνουν αλλαγές ούτως ώστε να υλοποιηθεί το όλο πρόγραμμα με επιτυχία.
Το κείμενο του ΕΒΕ:
«Κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος την υλοποίηση του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αφού ο στόχος για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς δεν επιτυγχάνεται με βάση τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος, που μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά.
Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται από τη μία μεριά στην άρνηση των τραπεζών να συνεργαστούν στην υλοποίηση του προγράμματος και από την άλλη στους όρους που το ίδιο το πρόγραμμα προϋποθέτει.
Κύριε Υπουργέ,
Σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για αλλαγές στο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και πιστεύουμε ότι θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά επιτυγχάνονται ταυτόχρονα και οι γενικότεροι στόχοι της εθνικής μας οικονομίας.
1.Αλλαγή του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας» σε μια «κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια»
2.Διατήρηση της δυνατότητας διακοπής της περαιτέρω συνεργασίας ΤΕΜΠΜΕ-Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 7%, αλλά να απαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, τις οποίες θα πρέπει μα καταβάλλει στην κάθε τράπεζα άνευ ετέρου.
3.Επιμονή από πλευράς τόσο του ΤΕΜΠΜΕ όσο και του Υπουργείου Ανάπτυξης στην εφαρμογή του όρου περί «μη παροχής επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα» για το 20% του δανείου.
4.Εξέταση της δυνατότητας παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (κάτι που απαγορεύεται από το πρόγραμμα),ώστε να μετριαστούν τα αυστηρά πιστωτικά κριτήρια.
5.Να τεθεί προθεσμία το πολύ είκοσι ημερών για την διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης των προτάσεων από τις τράπεζες και από το ΤΕΜΠΜΕ.
6.Να ικανοποιηθούν με όσο το δυνατό λιγότερους όρους τα αιτήματα των επιχειρήσεων των ακριτικών περιοχών και επιπλέον στην Θράκη, που είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα με πολλές ιδιαιτερότητας, να εγκριθούν όλα τα αιτήματα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή πληροφορία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ»