Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων την σημερινή κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχουν οι ισραηλινοί, μετά και τις τελευταίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν και υποφέρουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Οι κύριοι Σουέζ και Σεντίκι είναι ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής παροικίας της Θεσσαλονίκης και μίλησαν σε εκδήλωση της Νεολαίας του Συνασπισμού Ξάνθης, με θέμα «Η Παλαιστινιακή τραγωδία και οι συνέπειές της», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009, στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Α1 της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.
Την ομιλία άνοιξε με μία ιστορική αναδρομή στο Παλαιστινιακό πρόβλημα ο κ. Σουέζ, στηλιτεύοντας την εχθρική στάση που κράτησε το κράτος του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίου, αλλά και την ουδέτερη έως και εχθρική επίσης στάση που κράτησαν εναντίον τους Η.Π.Α. και Ευρώπη. Δεν παρέλειψε επίσης να κατακρίνει την στάση της πλειοψηφίας των αραβικών κρατών την οποία χαρακτήρισε έως και προδοτική.
Στην συνέχεια έγινε μία εκτενής αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα παλαιστινιακά εδάφη και πιο συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας, με τις τελευταίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που κόστισαν την ζωή σε χίλια άτομα και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις χιλιάδες. Όμως, όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι εκατόμβες των θυμάτων ξεκίνησαν πριν αρχίσουν οι επίγειοι και αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Περίπου τριακόσιοι είναι οι νεκροί μόνο στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι οφείλονται στον πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών από τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και οι ασθενείς σε νοσοκομεία του εξωτερικού ή άλλων αραβικών χωρών για να μπορέσουν να έχουν μία καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Φυσικά οι ουσιαστικός «εγκλεισμός» ολόκληρης της Γάζας, με το διαβόητο τείχος που κατασκεύασε το ισραηλινό κράτος, έχει αποκόψει έναν ολόκληρο λαό από τον έξω κόσμο αλλά έχει παραλύσει και κάθε οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας τους Παλαιστινίους πρώτα σε οικονομικό και μετά σε φυσικό μαρασμό και αφανισμό. Σύμφωνα με τους ομιλητές όμως, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να κάμψουν το φρόνημα του Παλαιστινιακού λαού, όπως δεν ήταν αρκετή και η κατασυκοφάντηση που δέχεται επί δεκαετίες τώρα ο αγώνας του για ελευθερία από τα δυτικά κυρίως Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία τον κατατάσσουν αναφανδόν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όταν ο βασικός τρομοκράτης στην περιοχή είναι το ίδιο το κράτος του Ισραήλ και οι επεκτατικές του βλέψεις σε βάρος των γειτόνων του.
Αναφερόμενος ο κ. Σενίκι, στην συνέχεια, στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στην βοήθεια που, κατά καιρούς αλλά ακόμη και σήμερα, παρέχει ο ελληνικός στον παλαιστινιακό λαό. Δεν παρέλειψε βέβαια ν’ αναφερθεί και στην στάση που κατά καιρούς κράτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στεκόμενος ιδιαίτερα στην μη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στην στάση της κυβέρνησης του επίσης αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου υπέρ του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου της δεκαετίας του ’80. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ντροπή για την σημερινή ελληνική κυβέρνηση αν αληθεύουν δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που φέρουν αμερικανικά πλοία, με αμερικανικό οπλισμό που προορίζεται για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, να είναι έτοιμος να αποπλεύσει από ελληνικά λιμάνια».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Πατρίκιος Πατρικουνάκος, μέλος της Κ. Ε. της Νεολαίας του Συνασπισμού, ο οποίος έθεσε το δίλημμα σε κάθε έλληνα πολίτη για αν «θα σταθούμε αλληλέγγυοι ή αν θα σιωπήσουμε μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, κατακρίνοντας παράλληλα τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν. Δ., για την μέχρι σήμερα ουδέτερη έως και αρνητική στάση τους στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ζήτησε επίσης να συνδράμουν όλοι τον αγώνα των παλαιστινίων για ελευθερία και ανεξαρτησία, πριν το Ισραήλ ολοκληρώσει αυτό που χαρακτήρισε ως γενοκτονία. Τέλος επιχείρησε έναν παραλληλισμό του χαρακτηρισμού των Παλαιστινίων αγωνιστών ως «τρομοκράτες» από πολλά δυτικά Μέσα Ενημέρωσης και κυβερνήσεις, με τον χαρακτηρισμό των νέων που εξεγέρθηκαν στη χώρα μας με αφορμή την δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ως «κουκουλοφόρων» από πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό που παραβρέθηκε στην ομιλία.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr