Μάννα εξ’ ουρανού για την οικοδομή 1 δις ευρώ αναμένεται για τα δύο επόμενα χρόνια! Τα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επηρεάζουν μια σειρά από επαγγέλματα όπως εργολάβους, κατασκευαστές αλουμινίων, μηχανικούς, μονωτές και δεκάδες άλλες ειδικότητες που κινούνται στον χώρο της οικοδομής που ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, έβλεπαν τις δουλειές τους να μειώνονται επικίνδυνα. Επίσης τα μέτρα αναμένεται να κινήσουν
Οι επιδοτήσεις -ύψους από 35% έως 50%- αγγίζουν δεκάδες ειδικότητες που κινούνται στον χώρο της οικοδομής.
Μάννα εξ’ ουρανού για την οικοδομή
Ζεστό χρήμα ύψους τουλάχιστον θα μοιραστούν οι ακόλουθοι!
1.Όσοι κατασκευάζουν κουφώματα κυρίως αλουμινίου
2.Όσοι τοποθετούν καυστήρες, λέβητες, θερμάνσεις με φυσικό αέριο κλπ
3.Μονωτές
4. Υδραυλικοί που εγκαθιστούν ηλιακούς θερμοσίφωνες
5. Μηχανικοί που θα επιμεληθούν τα επενδυτικά σχέδια και φυσικά
6. Τις τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στις 120.000 ευρώ ανά πολυκατοικία ή ανά μονοκατοικία.
Θα ανταποκριθούν οι πολίτες;
Η πρόβλεψη για τζίρο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικοδομή λόγω των επιδοτήσεων, ανήκει στο ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης. Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί, θα πρέπει οι πολίτες να ανταποκριθούν. Θα γίνει αυτό; Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι τα εξής:
– Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των υπόλοιπων γειτόνων στην ίδια πολυκατοικία. Αν η συνέλευση δεν ανάψει το πράσινο φως, επιδοτήσεις δεν υπάρχουν.
– Για να δοθούν οι επιδοτήσεις, οι πολυκατοικίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα αρκετά δαπανηρό πρόγραμμα. Θα πρέπει να μονώσουν ταράτσες, να αλλάξουν καυστήρα και να αντικαταστήσουν κουφώματα. Όλα αυτά κοστίζουν. Με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 35%, το υπόλοιπο 65% δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Θα υπάρξει ανταπόκριση εν μέσω κρίσης; Είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες έχουν δύο χρόνια μπροστά τους προκειμένου να αποφασίσουν.
– Είναι προφανές ότι κάποιες πολυκατοικίες θα χρειαστεί να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις. Θα ανταποκριθούν οι τράπεζες; Μένει να φανεί και αυτό στην πράξη. Πάντως από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις.
– Από τις επιδοτήσεις, απέχουν ιδιοκτήτες ακινήτων σε πλούσιες περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι υψηλότερη των 1500 ευρώ. Μένει να φανεί αν οι έχοντες θα μπουν στο παιχνίδι καθώς αυτό στο οποίο θα προσβλέπουν θα είναι οι φορολογικές εκπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα για επιδοτήσεις έχουν όσοι:
1.Μένουν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία κατασκευασμένη πριν την 1η Ιανουαρίου 1980
2.Η τιμή ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι κάτω των 1500 ευρώ.
3. Είναι εξασφαλισμένη η θετική ψήφος και των υπόλοιπων κατοίκων της ίδιας πολυκατοικίας
Τα ποσοστά των επιδοτήσεων, διαμορφώνονται ως εξής:
30% για όσους μονοκατοικία και επιλέξουν να αλλάξουν καυστήρα, να αλλάξουν κουφώματα και να μονώσουν την ταράτσα
35% για όσους έχουν διαμέρισμα σε πολυκατοικία και χρειαστεί να κάνουν τις ίδιες εργασίες.
40% για όσους έχουν μονοκατοικία και εκτός από τις προηγούμενες εργασίες προχωρήσουν και σε μόνωση του κελύφους του κτιρίου
50% για τις πολυκατοικίες στις οποίες θα μονωθεί και το κέλυφος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επιδοτούνται οι εξής επισκευές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας:
Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.
Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Από αυτές τις εργασίες υποχρεωτικές για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα, ενώ προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Διευκρινίζεται πως η επιδότηση της δαπάνης θα αφορά μόνο τα κτίρια εκείνα η τιμή ζώνης των οποίων θα είναι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για κτίρια με υψηλότερη τιμή ζώνης θα δίδονται φορολογικά κίνητρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής – έγκρισης των προτάσεων;
Η αίτηση υποβάλλεται στα ΚΕΠ από τον Ωφελούμενο. Κατά την υποβολή ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου της αίτησης (μέσω checklist), το έργο εισάγεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που διενεργεί έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών στοιχείων και εκτυπώνεται αυτόματα Προέγκριση (με μοναδικό κωδικό αριθμό έργου), στην οποία εμφανίζεται το επιλέξιμο ποσό για επιχορήγηση. Η Προέγκριση αυτή συνιστά έγκριση εκκίνησης εργασιών. Κατόπιν ο Ωφελούμενος δίδει εντολή στον Εργολάβο για την έναρξη των εργασιών, αφού υπογραφεί σχετική Σύμβαση.
Ποια θα είναι η διαδικασία για τις πληρωμές;
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Ωφελούμενος, ο Εργολάβος και ο Μηχανικός συνυπογράφουν τη Δήλωση Περαίωσης Εργασιών και ο εργολάβος υπογράφει Βεβαίωση εξόφλησης στον Ωφελούμενο για το ποσό που αντιστοιχεί. Ο Εργολάβος για την αποπληρωμή του έργου υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας: Δήλωση Περαίωσης Εργασιών, Βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον Ωφελούμενο, Τιμολόγια, δελτία αποστολής των βασικών υλικών και εξοπλισμού που αντιστοιχούν στις επιμέρους εργασίες, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων, Φωτογραφίες του ακινήτου μετά την παρέμβαση.
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου