Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009  «Δεν ανήκω από ιδεολογία στο χώρο της Ν.Δ.» (1)

 «Δεν ανήκω από ιδεολογία στο χώρο της Ν.Δ.» (1)

0

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την Ζεϊμπέκ Αισέλ, την υποψήφια βουλευτή της Ν.Δ. στο νομό Ξάνθης. Την αποκάλεσαν «γλάστρα», αλλά και «εντεταλμένη της Άγκυρας». Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η 32χρονη ευειδής κυρία Αίσέλ(Φεγγαρόλουστη στα ελληνικά) Ζεϊμπεκ είναι μια δυναμική γυναίκα, μορφωμένη που έσπασε τα δεσμά της μικρής της κοινωνίας, ξεπέρασε προκαταλήψεις και θέτει ως στόχο μέσα από την ενασχόλησή της με τα κοινά –  αρχής γενομένης από την τοπική αυτοδιοίκηση (ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Μουτζαχήντ Ντουκιαντζή) –  να διεκδικήσει, αν εκλεγεί, αναβάθμιση στην μειονοτική εκπαίδευση, να αγωνιστεί για τις γυναίκες, τους νέους για ένα καλύτερο αύριο της μειονότητας. Στη ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε η κα Ζεϊμπέκ στο «Ε» ανοίγει τα χαρτιά της, ξεδιπλώνοντας όλη την επιχειρηματολογία της περί των μειονοτικών θεμάτων, απαντώντας χωρίς μισόλογα σε καίριες ερωτήσεις του «Ε». Αυτοπροσδιορίζεται με παρρησία: «Ελληνίδα υπήκοος, τουρκικής καταγωγής, μουσουλμάνα στο θρήσκευμα», δηλώνει ότι δεν ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της Ν.Δ. αλλά ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να προωθήσει τα ζητήματα και τα αιτήματα της μειονότητας με δυναμισμό και με θάρρος. Αίσθηση προκαλεί η άποψή της για τους Πομάκους και αν και γεννημένη στον Εχίνο δηλώνει ότι η μητρική της γλώσσα είναι η τούρκικη, ενώ βλέπει από μια διαφορετική οπτική την ιστορία, τη γλώσσα και την πολιτιστική κληρονομιά των πομάκων, παρότι δηλώνει ότι σέβεται τον αυτοπροσδιοριμό τους.

Σε μια δημοκρατική χώρα – στη χώρα μας –  που δεν έχουν θέση φοβικά σύνδρομα κάθε άποψη είναι σεβαστή άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μ’ αυτή. Αυτό άλλωστε αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας!

 

Η Αϊσέλ Ζεϊμπέκ ανοίγει τα χαρτιά της στο «Ε»

 

«Ε»:Δε σας είδαμε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και αυτό σχολιάστηκε και μάλιστα υπήρχε μία φημολογία ότι ήσασταν στην Τουρκία. Επίσης, δώσατε συνεντεύξεις σε τουρκόφωνες εφημερίδες κλπ. Εσείς κατεβαίνετε σαν υποψήφια του ελληνικού κοινοβουλίου, θα θελα μια απάντηση. γιατί ακούγονται πολλά… κι εσείς δε μασάτε τα λόγια σας.

 

Αϊσέλ Ζεϊμπέκ: Ποτέ. Είμαστε γυναίκες και ξέρουμε τι λέμε. Δεν είναι φημολογία. Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη, διότι εκεί μαζεύτηκαν 600-700 γυναίκες και τις μίλησα, οι οποίες είναι Έλληνες υπήκοοι και θα έρθουν να ψηφίσουνε. Κι εμείς ως υποψήφιοι έχουμε το καθήκον να πηγαίνουμε παντού, όπου υπάρχουνε ψηφοφόροι. Με κάλεσαν. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, συγκεντρώθηκαν, μίλησα και γι’ αυτό βρισκόμουνα εκεί. Ήταν ένα προγραμματισμένο ταξίδι, το δήλωσα και στα γραφεία μας εδώ, ζήτησα να πούνε ότι λείπω λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων κι αυτό δεν ήταν ψέμα. Και ψάχνουμε και προσπαθούμε για το μέλλον και τις εκλογές. Όλα αυτά είναι για τις εκλογές.

 

«Ε»: Κυρία Αϊσέλ λέτε ότι δε μασάτε τα λόγια σας… αλλά ούτε κι εγώ τα μασάω. Θεωρείστε «εκλεκτή» της Συμβουλευτικής Επιτροπής, επειδή ακριβώς υπάρχει η ρήξη με τον Τσετίν Μάντατζη, λόγω των γνωστών γεγονότων που έγιναν και παραιτήθηκε από πρόεδρος, και σας προωθούν σαν «αντίπαλο δέος», όπως και τον κ. Μαλκότς. «Εκλεκτή» Συμβουλευτικής και Τουρκικού Προξενείου. Αληθεύει;

 

Αϊσέλ Ζεϊμπέκ:Τώρα να σας πω την αλήθεια. Εγώ είμαι γνωστή από τα 16 μου, επειδή αγωνίζομαι συνέχεια, για τη μειονότητα, για τα προβλήματα της μειονότητας. Έχω θάρρος, είμαι δυναμική. Αυτό χρειάζεται η μειονότητα. Όταν υπάρχει ένας άνθρωπος που δε μασάει τα λόγια του, όπως λέτε εσείς, και έχει το θάρρος και ζητάει και απαιτεί, βεβαίως και θα με ζητάνε οι άνθρωποι, γιατί έχουν το πρόβλημα που κάποιοι βουλευτές μας δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν, να απαιτήσουν. Εμείς χρειαζόμαστε έναν βουλευτή που θα έχει θάρρος, που θα μπορεί να ζητεί και να απαιτεί.

«Ε» Τι θα ζητήσετε και τι θα απαιτήσετε αν εκλεγείτε;

 

Αϊσέλ Ζεϊμπέκ:Υπάρχουνε τα προβλήματα που είναι χρόνια, αλλά για μένα έχει μεγάλη σημασία η παιδεία, η εκπαίδευση. Αυτό για όλους μας είναι καλό και για τη μειονότητα και για την πλειονότητα. Όταν οι νέοι μας πάρουν την εκπαίδευση που πρέπει θα είναι πολύ καλύτεροι για την κοινωνία μας. Εγώ για την παιδεία θα τρέξω, για τη νεολαία θα τρέξω, για τη γυναίκα θα τρέξω, γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται τη βοήθεια ενός δυναμικού ανθρώπου.

 

«Ε» Ανήκετε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας από ιδεολογία;

 

Αϊσέλ Ζεϊμπέκ:Όχι, να σας πω κάτι: Εμείς οι μειονοτικοί δεν πρέπει να είμαστε και πολύ πωρωμένοι με τα κόμματα, γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς όλα τα κόμματα μέχρι σήμερα έχουν την ίδια πολιτική γραμμή προς τη μειονότητα. Εγώ θα προσπαθήσω να διορθώσω, επειδή είμαι τώρα στη Νέα Δημοκρατία, να κλείσω το χάσμα που έχει ανοίξει μεταξύ μειονότητας και ΝΔ. Έχουν γίνει κάποια λάθη και ελπίζουμε να τα διορθώσουμε και θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον, και για τη μειονότητα και για τη πλειονότητα. πρέπει να είμαστε αδελφωμένοι, δεν είμαστε ούτε κίνδυνος, απλώς να ξέρετε ότι είναι καλύτερα οι έξυπνοι άνθρωποι και αυτοί που δε μασάνε τα λόγια τους να είναι στον πολιτικό στίβο, για όλους μας είναι καλύτερα.

 

«Ε» Έχω εδώ μερικές δηλώσεις σας σε εφημερίδες και στην «Ελευθεροτυπία», που λέτε «είμαι Τουρκάλα και είναι τιμή μου και είμαι περήφανη γι’ αυτό».

 Αυτοπροσδιορίζεστε, λοιπόν, ως Τουρκάλα. Και επίσης υπάρχει μία επιστολή σας τον Ιούνιο του 2004 στην «Ελευθεροτυπία» όπου καταφέρεστε κατά του ΠΑΣΟΚ, επειδή έβαλε τον κ. Καπζά Μουσαφέρ, ως ευρωβουλευτή στο ευρωψηφοδέλτιο και η διαφωνία σας εστιάζεται στο γεγονός ότι ο κ. Καπζά έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με την έκδοση πομακικού λεξικού και εφημερίδας που «δεν εκφράζουν τη μειονότητα και στοχεύουν στη διάσπασή της». Θέλω να σας ρωτήσω, εσείς είστε απ’ τον Εχίνο Ξάνθης. Η μειονότητα γνωρίζουμε ότι εθνοτικά, είναι τουρκογενής, πομάκικης καταγωγής και Ρομ. Εσείς δεν είστε πομάκα;

 

Αϊσέλ Ζεϊμπέκ:  Μου είχαν κάνει την ίδια ερώτηση και από το «Πρώτο Θέμα» και δεν είχαν γράψει αυτά που είχα πει. Εσείς ξέρω ότι θα γράψετε τα λόγια μου γι’ αυτό θα σας εξηγήσω. Υπάρχει μία μειονότητα μέχρι το 1950 και οι ελληνικές κυβερνήσεις την ονόμαζαν τουρκική μειονότητα. &#913

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…