Το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Β.Ε., σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης.
Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, στα οποία όμως δεν δόθηκε τελικά καμία απάντηση.
Τη συνεδρίαση ξεκίνησε η κ. Χαρά Μάρδα, διευθύντρια του παραρτήματος ΚΑΕΛΕ Θεσσαλονίκης (Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου). Σκοπός του Κέντρου είναι η υλοποίηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης για τους απασχολούμενους στις Ελληνικές Εμπορικές Επιχειρήσεις, για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, αλλά και τους ανέργους που επιθυμούν να ασχοληθούν στο Εμπόριο. Από την ίδρυσή του το Κ.Α.ΕΛ.Ε. έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων. Βασικός στόχος του Κ.Α.ΕΛ.Ε. είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου να αποκτήσουν εργατικό δυναμικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις ως προς την πρόσληψη καταρτιζομένων ατόμων που ανήκουν σε ασθενείς πληθυσμιακές ομάδες.
Η κ. Μάρδα εστίασε περισσότερο στη νέα γρίπη και στην εξάπλωση της στα εμπορικά καταστήματα, καθώς και στα μέτρα καταστολής της γρίπης που μπορούν να λάβουν οι καταστηματάρχες.
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Ρέκας , Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο νόμο του.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν:
α) Η οικονομική κρίση στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Ποίες λύσεις υπάρχουν;
β) Μέθοδοι αντιμετώπισης κρίσεων σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, μία λύση που προτείνεται από την πλευρά του Συλλόγου είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών (Βουλγάρικα, Ρουμάνικα) ώστε να μπορούν οι καταστηματάρχες να εξυπηρετούν πολίτες των γειτονικών χωρών με μεγαλύτερη ευκολία.
Σε γενικό επίπεδο η συζήτηση διεξήχθη γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κύκλος, που είναι λίγο, πολύ γνωστά . Οι ακάλυπτες επιταγές που έχουν πνίξει την αγορά, η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου των καταστημάτων γεγονός που οφείλεται στο βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό, το ακατάπαυστο παραεμπόριο και η παραοικονομία που κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, ο έντονος ανταγωνισμός κυρίως με τις εταιρείες του εξωτερικού και τα πολυκαταστήματα και τέλος η προεκλογική περίοδος που επιβαρύνει όλο και περισσότερο την αγοραστική κίνηση, γεγονός που οφείλεται στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες .
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζαρίδης δήλωσε : “Η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη για μία οικονομική κρίση, ήταν ανοχύρωτη και πλέον πιστεύω πως το εμπόριο έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο.”
Ο απολογισμός της συνεδρίασης είναι, πως ο κλάδος αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα στα οποία πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη, με το ένα κατάστημα να κλείνει μετά το άλλο, διακρίνοντας στις βιτρίνες των κεντρικών δρόμων όλων των ελληνικών πόλεων τη λέξη «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ».