Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Άλλο το πολιτικό και άλλο το επιστημονικό

Άλλο το πολιτικό και άλλο το επιστημονικό

0

Έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, προγραμματίστηκε να είναι η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή Πετροχωρίου-Λαμπρινού από την «Αθωνική Τεχνική Α.Ε.», ενώ το αμέσως προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο στα μέσα του Αυγούστου είχε αρνηθεί να εγκρίνει τη δημιουργία του.

Ο κ. Κώστας Κετίπης, στέλεχος της «Αθωνικής», μας εξήγησε ότι η περιβαλλοντική μελέτη είναι ανεξάρτητη από το πολιτικό ζήτημα χορήγησης της άδειας για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, καθώς και ότι η απορριπτική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν έχει τελεσιδικήσει, αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα προσφυγής για μη έγκριση. «Η συζήτηση επί της γνωμοδότησης Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά σε μια κρίση επιστημονική αφού πρόκειται για μία καθαρά επιστημονική εργασία με αποκλειστικά περιβαλλοντικούς όρους. Δεν επαφίεται, δηλαδή, σε θέματα κοινωνικού ή πολιτικού χαρακτήρα και με δεδομένο ότι η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν έχει τελεσιδικήσει η διαδικασία που καθορίζει διαφορετικές πτυχές της κατασκευής του εμπορικού προχωρά κανονικά και πρέπει να λαμβάνει τη δημοσιότητα που ορίζει ο νόμος».

Επομένως, τα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που αφορούν στο εμπορικό κέντρο της «Αθωνικής» ακολουθούν τη δική τους διαδικαστική πορεία, αφού το θέμα δεν είναι λήξαν λόγω προθεσμιών και δυνατότητας προσφυγής. Επομένως, είναι μια διαδικασία που προχωρά παράλληλα με την οριστική έγκριση ή μη. Αφορά δε μόνο την επιστημονική κρίση επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δε συνδέεται με τις άλλες προεκτάσεις του εν λόγω σχεδιασμού.

Ο κ. Κετίπης, ωστόσο, δεν απάντησε αν η εταιρία προτίθεται να προχωρήσει σε προσφυγή επί της απορριπτικής απόφασης, αλλά τη συνέχεια θα τη δούμε σύντομα.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …