Έζησαν μία μοναδική πεζοπορική περιπέτεια διασχίζοντας κατά μήκος το Νομό Ξάνθης μέσα από τα βουνά και τα ορεινά μονοπάτια της περιοχής
Ένα πρωτοποριακό και μοναδικό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο (22-28/07/2017) στα βουνά της Ξάνθης, με μία παρέα έξι «ακούραστων» πεζοπόρων να ολοκληρώνει διαδρομή 137,5 χιλιομέτρων, σε 7 ημέρες, διασχίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά, κατά μήκος όλο το Νομό Ξάνθης μέσα από μονοπάτια της ορεινής περιοχής
Η μοναδική εμπειρία παρουσιάζεται μέσα από την καταγραφή των γεγονότων από τον πρόεδρο της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης και επικεφαλής του εγχειρήματος, Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος στο σχετικό «ημερολόγιο» του μεταξύ άλλων καταγράφει: «Επειδή σαν πρώτο μέλημά μας ήταν η προβολή του Νομού μας, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να καλέσουμε μέλη συλλόγων άλλων πόλεων που θα ήταν πρόθυμα να κάνουν μια τέτοια διάσχιση και θα διαφήμιζαν όχι μόνο τη διάσχιση αλλά και τη Φύση της περιοχής μας στους δικούς τους ανθρώπους. Βλέπετε το ότι είμαστε στην άλλη άκρη της Ελλάδος καθώς και η έλλειψη κορυφών με μεγάλο υψόμετρο που θα δημιουργούσε την ανάγκη σε κάποιον να επισκέπτεται τα μέρη μας κάθε χρόνο (όπως γίνεται με τον Όλυμπο και άλλα μεγάλα βουνά της χώρας μας) μας έκανε να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να βρούμε κάποιον άλλον τρόπο για να προσελκύσουμε κόσμο στην περιοχή μας. Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε η άμεση θετική απάντηση όλων των προσκεκλημένων. Αφού πήραμε το «οκ» από τους προσκεκλημένους ξεκινήσαμε αμέσως την οργάνωση και τον έλεγχο της διαδρομής. Το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης μας Πορφυλλίδου Ιωάννα ως Δασoπόνος και Συνοδός Βουνού ανέλαβε την Διοικητική μέριμνα, ενώ ο Πρόεδρος Γεωργιάδης Βασίλης το να κάνει τον τελικό σχεδιασμό και έλεγχό της, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη διάσχιση. Όνειρο μας ήταν ότι έπρεπε να αναδείξουμε περιοχές και μέρη αγαπημένα όπως ο Νέστος, ο Λειβαδίτης, το Γυφτόκαστρο, τα πομακοχώρια και τα Θρακικά Μετέωρα λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Ιάσμου στον Νομό Ροδόπης, μια περιοχή που ενώ είναι πανέμορφη λόγω της δύσκολης προσβασιμότητάς της, δεν έχει αποκτήσει την ανάδειξη που θα της άρμοζε. Ο σχεδιασμός λοιπόν είχε γίνει και διαπιστώσαμε (αφού την περπατήσαμε όλη την διαδρομή) ότι αυτή θα έβγαινε κοντά στα 162 χιλιόμετρα με 8.500 χιλιάδες περίπου υψομετρικά».
Αν και αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 15 άτομα, για διάφορους λόγους ορισμένοι δεν κατάφεραν να είναι παρόντες κι έτσι η ομάδα των πεζοπόρων συρρικνώθηκε στα έξι άτομα, στα οποία προστέθηκαν στα μισά περίπου της διαδρομής επιπλέον τρεις για μία ημέρα.
Οι αρχικοί συμμετέχοντες ήταν οι εξής:
1. Καραβασίλης Βασίλης από την Πάτρα, εκπρόσωπος του Σ.Ε.Ο. Πάτρας “Ωλενός”
2. Βλάχος Ευρυπίδης από την Αγριά Βόλου, εκπρόσωπος του Φυσιολατρικού Ομίλου Βόλου “Ο Παν”.
3. Πατσιαλίδης Δήμος από τον Βόλο, εκπρόσωπος του Φυσιολατρικού Ομίλου Βόλου “Ο Παν”.
4. Παράσχου Άγγελος από την Κομοτηνή.
5. Ελαφρός Μιχάλης από την Ξάνθη.
6. Γεωργιάδης Βασίλης από την Ξάνθη και εκπρόσωπος της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης.
Παράλληλα άλλα τρία άτομα από την Κατερίνη βρέθηκαν την Τρίτη 25/07 στον Λειβαδίτη, για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της επόμενης μέρας (26ης Ιουλίου 2017) που οδηγούσε στα ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και ήταν οι Τεκιρίδης Θεόδωρος, Τζέγκας Νίκος, Σκουλαρίκης Δημήτρης.
Από το… χαμηλό υψόμετρο του Νέστου στην… κορυφή του «Τσαλ»
Η «περιπέτεια» των πεζοπόρων ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου από τη Γαλάνη, με τη διαδρομή να περνάει από το Κρωμνικό και από εκεί έχοντας περπατήσει συνολικά 9 συνολικά ώρες (μαζί με τις απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση) η ομάδα έφτασε στην κορυφή «Μαύρο Ίσωμα» (υψ. 1093μ.) για την πρώτη διανυκτέρευση.
Τη 2η ημέρα (Κυριακή 23/07) η ομάδα επρόκειτο να κινηθεί προς το «Τσαλ» (υψ. 1402μ.) περνώντας ενδιάμεσα από τις κορυφές της Τρύφαινας (υψ. 648μ.), Στ. Τσακίρης/Αυγό (υψ. 665μ.), Φινέας (υψ. 701μ.) και από εκεί στην κορυφή Γαλήνης στο Λυκοδρόμιο (υψ. 1145μ.). Εκεί η ομάδα έφτασε έπειτα από συνολικά 12 ώρες έχοντας διασχίσει απόσταση περίπου 21χλμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λυκοδρόμιο την ομάδα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου Άνθιμο Κυρλίδη, αλλά και τον Ξανθιώτη εκδότη Μιχάλη Σπανίδη και τον 91χρονο συνταξιούχο Παπά Θόδωρο να τους κάνουν μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του Λυκοδρομίου, ενώ απένειμαν στους πεζοπόρους αναμνηστικά δώρα κι έπειτα παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν τους, πριν οι περιπατητές διανυκτερεύσουν ώστε να ξεκουραστούν για τη συνέχεια του εγχειρήματος.
Την 3η ημέρα (Δευτέρα 24/07) οι πεζοπόροι ξεκίνησαν με προορισμό το Λειβαδίτη, περνώντας από τους ορεινούς οικισμούς Καλλιθέας, Μαργαριτίου και την κορυφή Ερμάριο/Αμπάρ Καγιά (υψ. 1441μ.)
Μάλιστα στο Μαργαρίτιον τα μέλη της ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ. είχαν προετοιμάσει μίνι – εκδήλωση, με ονοματοδοσία της κορυφής που βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τον οικισμό σε «Χαράλαμπος Καρασακαλίδης», ο οποίος ήταν ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος του χωριού και απεβίωσε πριν δύο χρόνια.
Ο εκλιπών είχε βοηθήσει πριν ένα χρόνο τα μέλη της ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ. στο να βρουν και να διασχίσουν ένα παλιό μονοπάτι που γνώριζε ο ίδιος και ενώνει τους οικισμούς Μαργαριτίου – Λειβαδίτη. Για τη βοήθεια και προσφορά του εκλιπόντος, τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης έχοντας καταθέσει σχετικό αίτημα προς την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, έλαβαν την έγκριση για την ονομασία της κορυφής (υψ. 845μ.) σε «Χαράλαμπος Καρασακαλίδης».
Το κοπιαστικό πρόγραμμα της 3ης ημέρας ολοκληρώθηκε στις 21:30, όταν η ομάδα έφτασε μετά από μια 14ωρη κοπιαστική πορεία 32χλμ. στον Λειβαδίτη, έχοντας διασχίσει συνολικά τα μισά της διαδρομής του εγχειρήματος (81χλμ.)
Έφθασαν μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Το πρόγραμμα της 4ης ημέρας περιελάμβανε παραμονή στο Λειβαδίτη, ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων, μπάνιο-καθαριότητες και γεύμα στην ταβέρνα «Καππαδόκας» με τους συμμετέχοντες να περνούν αρκετές ευχάριστες στιγμές.
Αργότερα την ίδια μέρα (Τρίτη 25/07) προστέθηκαν στην παρέα ακόμη τρεις συνορειβάτες από την Κατερίνη, ο Θόδωρος, ο Νίκος και ο Δημήτρης. Αφού γνωρίστηκαν και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, επισκέφθηκαν τη φάρμα του Δημόκριτου και της Εύας που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό κι έπειτα καταστρώθηκαν τα σχέδια και η ενημέρωση σχετικά με τη συνέχεια της πεζοπορίας.
Η 5η ημέρα (Τετάρτη 26/07) ξεκίνησε με επίσκεψη στον καταρράκτη του Λειβαδίτη και πορεία προς την κορυφή «Μαύρη Πέτρα» (υψ. 1588μ.), την κορυφή «Μαλλιά» (υψ. 1699μ.) και προορισμό τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την «Πυραμίδα 66» (υψ. 1680μ.) όπου οι πεζοπόροι κατέφθασαν μετά από συνολικά 12 ώρες έχοντας περπατήσει 32χλμ. για να κατασκηνώσουν τελικά εκεί για διανυκτέρευση.
Εκεί μάλιστα συναντήθηκαν με τους υλοτόμους Χουσεΐν και Χασάν από τον οικισμό του “Ωραίου”, που βρέθηκαν εκεί διότι την επόμενη ημέρα θα ξεκινούσαν να κόβουν ξύλα για λογαριασμό του Δασαρχείου Ξάνθης. Έτσι όλοι μαζί έγιναν μία μεγάλη παρέα με ατελείωτες ιστορίες από την ζωή και περιπέτειες στα βουνά.
Η 6η ημέρα (Πέμπτη 27/07) δεν ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο καθώς από το πρωί άρχισε ένα ψιλόβροχο το οποίο αρχικά δεν επηρέασε τους πεζοπόρους που ξεκίνησαν για τη συνέχεια της πορείας τους, όμως όταν λίγο αργότερα η βροχή εξελίχθηκε σε καταιγίδα με κεραυνούς, αποφασίστηκε για την ασφάλεια των συμμετεχόντων η ματαίωση του προγράμματος της ημέρας και επιστροφή στη «βάση» της προηγούμενης βραδιάς, το πρόχειρο «σπιτάκι» των υλοτόμων. Τελικά με τη συνδρομή οχήματος του στρατού τα μέλη της ομάδας κατέβηκαν στην Ξάνθη όπου υπήρξε ξενάγηση σε αξιοθέατα της πόλης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας λεωφορείο του «Utos Tours» μετέφερε ξανά τα μέλη στην ορεινή περιοχή και συγκεκριμένα στις Σάτρες για τη συνέχεια του εγχειρήματος.
Στον ορεινό οικισμό των Σατρών τα μέλη φιλοξενήθηκαν από ανθρώπους της περιοχής και διανυκτέρευσαν για το τελευταίο βράδυ της… περιπέτειας.
Η 7η ημέρα (Παρασκευή 28/07) ξεκίνησε με ανάμικτα συναισθήματα, καθώς το εγχείρημα έφτανε στο τέλος του. Χαρακτηριστική είναι η αποτύπωση του κλίματος μέσα από το σχετικό ¨ημερολόγιο¨ του Βασίλη Γεωργιάδη, που έγραψε: «Ήταν στις 05.20 το πρωί, όταν ο Ιμάμης του χωριού σήμανε την έναρξη της τελευταίας μέρας της διάσχισής μας. Η κούραση στα πόδια και στο κορμί όλων μας έντονη και η ψυχολογία με αρκετά σκαμπανεβάσματα λόγω του ότι βρισκόμασταν στην τελευταία ημέρα αυτού του υπέροχου ταξιδιού – οδοιπορικού. Δεν ξέραμε τι έπρεπε να νιώσουμε. Το μόνο που ήταν σίγουρο προς το παρόν ήταν ότι έπρεπε να έχουμε αρκετές δυνάμεις. Ό,τι και αν κάναμε είχε ξεχωριστή σημασία πλέον διότι, όπως προείπα, ήταν η τελευταία φορά. Αυτή η εβδομάδα μας είχε ενώσει με όλη αυτήν την παρέα. Πλέον ξέραμε τα χνώτα και τα πατήματα των συντρόφων μας. Δύσκολα μπορεί να περιγραφεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να την ζήσει κάποιος από κοντά για να νιώσει και αυτός τα ίδια συναισθήματα…».
Στο… φινάλε της 7ης πεζοπορίας η παρέα συνέχισε με προορισμό τα Θρακικά Μετέωρα που βρίσκονται βορειότερα του Ιάσμου, με τα τοπία να χαρίζουν μοναδικέ στιγμές, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά από επιπλέον 24,5χλμ. και 9 ώρες περπάτημα η ομάδα έφτασε στον… τερματισμό, στη γέφυρα για το χωριό Ταγγαίο δίπλα στον ποταμό “Κομψάτο”.
Ο απολογισμός 137,5 χιλιόμετρα και αμέτρητες όμορφες εικόνες και εμπειρίες
Στο τέλος το… κοντέρ των πεζοπόρων είχε «γράψει» συνολικά 137,5 χλμ., με 7.318 υψομετρικά σε 7 ημέρες στις οποίες ανέβηκαν σε 13 κορυφές και πέρασαν από 10 οικισμούς, με μικρές αλλαγές στο αρχικό πρόγραμμα λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών. Ένα όνειρο μόλις έχει πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Αυτή ήταν συνοπτικά η μικρή μας περιπέτεια που εκτυλίχθηκε στα δάση και τα βουνά των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Θα θέλαμε από τη δική μας πλευρά να δώσουμε συγχαρητήρια και να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που μας βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία η διάσχιση και ελπίζουμε να τους έχουμε δίπλα μας και την επόμενη χρονιά, όπως επίσης και όλους τους συλλόγους και τα άτομα που βοήθησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην 1η Ορεινή Διάσχιση του Νομού Ξάνθης και ειδικότερα τον διοικητή του Δ’ Σ.Σ. Καμπά Γεώργιο, τον Σ/χη Αραμπατζή Νικόλαο και τα στελέχη του στρατού που βοήθησαν με διάφορους τρόπους και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης που ήταν σε επιφυλακή καθ’ όλη την διάρκεια της διάσχισης.
Μετά την επιτυχία της πρώτης απόπειρας εξάλλου, τα μέλη της ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ. και οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούνιο του 2018, όταν θα επαναληφθεί το εγχείρημα, καλώντας παράλληλα όσους ενδιαφέρονται να… προετοιμαστούν από άποψη φυσικής κατάστασης ώστε να πάρουν μέρος στην 2η Ορεινή Διάσχιση του Ν. Ξάνθης του επόμενου έτους.