Στο Κέντρο Πολιτισμού Ρεκάρης και Καμαρίδης. Καμαρίδης και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ. Ο Ανταμπούφης στο ΣΔΑΝΞ, με παρ’ ολίγον ανατροπή από Κολλάρο
Σε πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη χρηματοδότηση και του ΥΠΕΞ για τους Ρομά συμμετέχει ο δήμος Ξάνθης. Η εμπλοκή της Σαμπιχά αποπροσανατόλισε τη συζήτηση
Το κλίμα ανανέωσης στα νομικά πρόσωπα του δήμου Ξάνθης, λόγω της παραίτησης των τριών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, επικράτησε και στην έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου το «Σώμα» και κυρίως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κλήθηκαν να ορίσουν τα νέα μέλη.
Μανόλης Φανουράκης και Σιαμπάν Μπαντάκ σε θέσεις επικεφαλής για πρώτη φορά ανέλαβαν το αντιπολιτευτικό έργο, ενώ και οι δύο ήταν ενημερωμένοι και… πρόθυμοι να ασκήσουν κριτική στο έργο της συμπολίτευσης σε διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Αποχαιρετισμός στους… παλιούς
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθετήσεις από την πλευρά του Νίκου Ανταμπούφη, του Μανόλη Φανουράκη και του Μανόλη Τσέπελη για τους παραιτηθέντες Ξυνίδη-Βασιλούδη και Μπένη. Ο Μανόλης Φανουράκης τους ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους και κυρίως τον Θανάση Ξυνίδη. Ο Νίκος Ανταμπούφης, τους χαρακτήρισε ως συμβούλους που έκαναν αισθητή την παρουσία τους παρά τις διαφωνίες, ενώ και ο Μανόλης Τσέπελης αναφέρθηκε στο «φίλο» Θανάση Ξυνίδη που παρά τις διαφωνίες, συνέβαλε με την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο και πολλές φορές βοήθησε τις διαδικασίες του δήμου.
Αντικαταστάσεις στα νομικά πρόσωπα-Ενισχυμένος ο Καμαρίδης
Δύο νέες θέσεις αναλαμβάνει στα νομικά πρόσωπα του δήμου Ξάνθης ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, ενώ εκπλήξεις και παρ’ ολίγον ανατροπές έκρυβε η εκλογική διαδικασία.
Τη θέση των Βασιλούδη και Μπένη στο Κέντρο Πολιτισμού αναλαμβάνουν ο Μιχάλης Ρεκάρης και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ως τακτικοί και στη θέση του αναπληρωματικού Θανάση Ξυνίδη εκλέγεται ο Τζενάν Τσαρεκτσή. Στην εκλογική διαδικασία αυτοπροτάθηκε, για πολιτικούς λόγους, όπως εξήγησε και ο Γιώργος Κολλάρος, που έλαβε μόνο τη δική του ψήφο και το λευκό της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.
Τη θέση αναπληρωματικού στο ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης αναλαμβάνει η Ειρήνη Χαριτωνίδου, που επίσης επικράτησε στην εκλογική διαδικασία με τον Γιώργο Κολλάρο να μην λαμβάνει υποστήριξη από άλλους συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ τη θέση του Θανάση Ξυνίδη ανέλαβε με πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Παρότι τέθηκε και η αντικατάσταση του Ηλία Βασιλούδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, τελικά το θέμα αποσύρθηκε καθότι ο παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος συμμετέχει στο ΔΣ ως πολίτης και άρα παραμένει.
Η έκπληξη ήρθε στην περίπτωση της εκλογής εκπροσώπου του δήμου στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης, όπου η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης πρότεινε τον Νίκο Ανταμπούφη, αλλά ο Γιώργος Κολλάρος που επίσης αυτοπροτάθηκε, διευκρίνισε ότι για την εν λόγω περίπτωση θα πρέπει να ψηφίσει το σύνολο του Σώματος και όχι μόνο τα μέλη της αντιπολίτευσης καθότι επρόκειτο για εκπρόσωπο του οργάνου συνολικά. Στη φανερή ψηφοφορία ο Νίκος Ανταμπούφης έλαβε 13 ψήφους από την αντιπολίτευση, ενώ ο Γιώργος Κολλάρος έλαβε 11 υποστηριζόμενους από τη συμπολίτευση. Λευκό ψήφισαν οι Τσιακίρογλου, Γουναρίδης, Μούρκας, Πυρνάρη και Δρεμσίζης.
Δε τους πείραξε το πρόγραμμα για τους Ρομά, αλλά… η Σαμπιχά!
Η πρόταση της συμμετοχής και συνεργασίας του δήμου Ξάνθης στο πλαίσιο του προγράμματος JustRom που υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών απασχόλησε εντόνως το σώμα, αλλά όπως αποδείχθηκε, ο βασικός λόγος δεν ήταν αυτό καθαυτό το πρόγραμμα.
Ο τοπικός συντονιστής του προγράμματος και δικηγόρος Ξάνθης Νίκος Μονδρινός εξήγησε ότι το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επεκτείνεται και στην Ξάνθη και προβλέπει τη δημιουργία Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης για την υποστήριξη των γυναικών Ρομά, με συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενίσχυση της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η συμμετοχή του δήμου αφορά στην υποστήριξη ενημερωτικών εκδηλώσεων, αλλά και την παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου. Ο κ. Μονδρινός ενημέρωσε ότι στην Ξάνθη ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα πριν δύο μήνες με έρευνα πεδίου στο Δροσερό, αν και οι δράσεις θα αφορούν και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν Ρομά, εντός του δήμου.
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο τοπικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπήρξε μέχρι σήμερα με τον σύλλογο «Ελπίδα» και την πρόεδρό του Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία μάλιστα ανέλαβε για ένα διάστημα και χρέη διαμεσολαβήτριας για το πρόγραμμα κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης. Το όνομα και μόνο της Σαμπιχά «ερέθισε» τα νεύρα του Φερντούν Χασάνογλου, ο οποίος ρώτησε τι δράσεις έγιναν, πώς εμπλέκεται η Σαμπιχά, ποιος και πώς ενημερώθηκε για τις ενέργειες που προηγήθηκαν κλπ. «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» χαρακτήρισε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης το Δροσερό και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την εμπλοκή της Σαμπιχά στο πρόγραμμα, ενώ ζήτησε διαφάνεια στον χειρισμό του.
Τη στάση της υποβοήθησης και συνεργασίας υιοθέτησε ο Μανόλης Φανουράκης, όπως επίσης και ο Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «με στρεβλό τρόπο άνοιξε η συζήτηση», υπογραμμίζοντας ότι «είναι κακό να διολισθήσει σε παιχνίδια αύξησης επιρροής ή υλικών παροχών».
Σθεναρά κατά του προγράμματος τάχθηκε ο Γιώργος Κολλάρος, που το χαρακτήρισε «ομπρέλα» στα χέρια «υποκριτών που τους πήρε ο πόνος για τους Ρομά», τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καλές προθέσεις για να υποστηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις δράσεις. Ο Γιάννης Τσεγγελίδης ζήτησε να μάθει τον προϋπολογισμό του έργου, την κατανομή και τη χρονική διάρκεια, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Η Αλεξία Γκιρτζίκη, ως αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα για την ισότητα των φύλων ζήτησε να οριστεί ως υπεύθυνη από την πλευρά του δήμου για το πρόγραμμα, πρόταση που υποστήριξε και ο δήμαρχος. Λευκό ψήφισαν οι τρεις της παράταξης «Συμμετέχω», πλην του Στέλιου Γουναρίδη και κατά ο Γιώργος Κολλάρος.
Εκμίσθωση χώρου, εκτός κανονιστικής, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ
Διευκρινίσεις, κατόπιν ερωτήσεων, έδωσε ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος σχετικά με σύσταση οργανικών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τον προγραμματισμό των προσλήψεων σε αυτές. Όπως ενημέρωσε από το σύνολο του προσωπικού δύο εργαζόμενοι απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών, ενώ προβλέπονται 12 θέσεις οδηγών. Ακόμη, εξήγησε ότι στις 9 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων (κυρίως οδηγών), προστίθενται 26 υπερκαλύπτοντας την διεγνωσμένη ανάγκη.
Προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο τέθηκε και η έγκριση του διασυνοριακού προγράμματος Wrestle από το Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, όπου εταίρος είναι ο δήμος Ξάνθης. Όπως εξήγησε η ειδική συνεργάτης Δέσποινα Χατζογλίδου πρόκειται για έργο που αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα προβλέπει τη διαμόρφωση ηλεκτρονικού συστήματος με τη χρήση της τεχνολογίας για την εξοικονόμηση του νερού. Στο έργο επικεφαλής είναι η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και εταίροι ο δήμος Ξάνθης, η ΚΕΔΕ, το ΔΠΘ (τμήμα Οικονομικών), καθώς και ο δήμος Kresna και μία ΜΚΟ από τη Βουλγαρία. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 785.000 €, εκ των οποίων στο δήμο Ξάνθης αντιστοιχούν οι 158.000 €. «Αστερίσκο» για την υλοποίηση του προγράμματος σε οικισμό της περιοχής Σταυρούπολης έβαλε ο Μανόλης Φανουράκης, σχολιάζοντας ότι η έλλειψη υδρομέτρων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή.
Ακόμη, το Σώμα απασχόλησε η αίτηση συνδημότισσας για την εκμίσθωση χώρου απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, που υποβλήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο. Στις ερωτήσεις των συμβούλων ο νομικός του δήμου Θωμάς Ξανθόπουλος εξήγησε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η κανονιστική απόφαση και απαιτείται δημοπράτηση αφενός διότι δεν προορίζεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και αφετέρου γιατί ο χώρος, σύμφωνα με την υπηρεσία είναι εκτός ρυμοτομικού και αποτελεί αστικό πράσινο ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, όπου μπορούν να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι αφού συμφωνούν οι υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσει η δημοπράτηση και εξέφρασε την ευχή (;) «να μη χαθεί ο πράσινος πνεύμονας στην πόλη. Ο Μανόλης Φανουράκης ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η δημοπράτηση για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος. Υπέρ τάχθηκαν 22 σύμβουλοι, κατά ο Ανταμπούφης και λευκό ψήφισαν οι Μπαντάκ, Παρτσαλίδου, Μούρκας, Δρεμσίζης και Κολλάρος. Από τη συνεδρίαση απείχε η Ειρήνη Πυρνάρη.