Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα ζητά η Ένωση Φυλής Χολστάιν

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα ζητά η Ένωση Φυλής Χολστάιν

0
kotopoulos

Μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας ο Ηλίας Κοτόπουλος, ιδιοκτήτης μονάδας δυναμικότητας 800 αγελάδων στο Άβατο του δήμου Τοπείρου

Η Ένωση σε ανακοίνωσή της ζητά να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο από το υπουργείο που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας

Έμμεσες αιχμές ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί σκόπιμα την κατάθεση του νομοσχεδίου με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της αγοράς της πρώτης ύλης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, αφήνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.

Μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας ο Ηλίας Κοτόπουλος

Επεξηγώντας στο «Ε» ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος ,μέλος της Ένωσης, που διατηρεί μονάδα με 800 αγελάδες της Φυλής Χολστάιν στο Άβατο του δήμου Τοπείρου, αναφέρει πως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου και αυτό βάζει υπόνοιες στα μέλη της Ένωσης ότι το υπουργείο «κλείνει το μάτι» στις γαλακτοβιομηχανίες σε μια εποχή που το γάλα έχει αύξηση τιμής σε πολλές γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην Βουλγαρία που έχει φτάσει μάλιστα τα 40 λεπτά το λίτρο ενώ ο ίδιος -όπως μας είπε – πουλά σε τοπική γαλακτοβιομηχανία 22 λεπτά: «Ας ελπίσουμε να είναι μόνο γραφειοκρατικοί οι λόγοι που δεν περνά το νομοσχέδιο», επισημαίνει ο κ. Κοτόπουλος προσθέτοντας ότι η Ένωση θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, προασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών της αλλά και του έλληνα καταναλωτή που έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι η χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος σε όλη την Ευρώπη καλπάζουν προς τα επάνω (Γερμανία 0,40, Πολωνία 0,40-0,41 κτλ). Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες αντιδρούν άμεσα σε περιόδους που οι τιμές πέφτουν, όλο αυτό το διάστημα που ανεβαίνουν οι τιμές στην Ευρώπη φυσικά σιωπούν. Για τον Έλληνα παραγωγό αυξάνονται φυσικά, μόνο οι φόροι, τα ασφάλιστρα και τα κάθε λογής χαράτσια. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φυσικά δεν είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό τιμών, είναι όμως σαφώς υπεύθυνο για την προστασία του Έλληνα παραγωγού και του Έλληνα καταναλωτή. Η απίθανη καθυστέρηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της αγοράς της πρώτης ύλης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλεται σε άλλους λόγους πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Περιμένουμε από το Υπουργείο άμεσα την κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς παραθυράκια και χωρίς υπεκφυγές ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει χωρίς παραμορφώσεις το προϊόν, που επιθυμεί και παράλληλα να στηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την εθνική παραγωγή. Είναι η μόνη ελπίδα για έναν κλάδο, που καταρρέει και όλοι εθελοτυφλούν κάνοντας πως δεν το αντιλαμβάνονται.

Αυτή είναι η πρώτη ήπια αντίδραση της ΕΦΧΕ σε σχέση με τις τιμές και με το νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…