Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι μικροί ξανθιώτες μετρούν τ’ άστρα

Οι μικροί ξανθιώτες μετρούν τ’ άστρα

0

Την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη Σελήνη, το Δία αλλά και άλλα βασικά αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού είχαν οι μικροί και μεγάλοι ξανθιώτες που επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο το βράδυ της Τρίτης.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης διοργάνωσαν την εν λόγω εκδήλωση με σκοπό να μυήσουν τους επισκέπτες των Γιορτών Παλιάς Πόλης στη γοητευτική τελετουργία της παρατήρησης των άστρων.

Ο Άγις Κυθάλης και ο Νίκος Δημούλας, μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, έστησαν τα τηλεσκόπια τους στην ταράτσα του Λαογραφικού Μουσείου και με κέφι και μεράκι εξηγούσαν στο πλήθος κόσμου που συσσωρεύτηκε τις βασικές λειτουργίες του τηλεσκοπίου και τους προέτρεπαν να παρατηρήσουν τη Σελήνη, το Δία και άλλα αστρικά σμήνη.

Όσο η νύχτα έπεφτε, τόσο και πλήθαιναν οι φίλοι της αστρονομίας. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν ανυπόμονα να έρθει η σειρά τους προκειμένου να δουν από λίγο πιο κοντά το νυχτερινό ουρανό.

Ο Άγις Κυθάλης μας ενημέρωσε ότι πάντα οι εκδηλώσεις του Συλλόγου τραβούν την προσοχή του κόσμου. Η παρατήρηση των αστεριών έχει κάτι μαγικό. Γοητεύει παρατηρητές ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο ίδιος ο Άγις από μικρός είχε ‘λόξα’ με τ’ άστρα: «μου άρεσε πάντα να παρατηρώ τα ουράνια αντικείμενα, στην αρχή με γυμνά μάτια στραμμένα στον ουρανό, με κιάλια και αργότερα απέκτησα το δικό μου τηλεσκόπιο». Μας εξήγησε ότι η ερασιτεχνική αστρονομία ξεκινά ‘μοναχικά’. Με βιβλία, αναζήτηση στο διαδίκτυο κι έπειτα έρχονται τα φόρουμ και η ανταλλαγή απόψεων στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Συλλόγους Αστρονομίας. Χαρακτηριστικά ο Άγις Κυθάλης δήλωσε ότι: «το τηλεσκόπιο προκαλεί περιέργεια και μένα μ΄ αρέσει όταν το βλέπω να είμαι εκεί για να διαδώσω αυτό το συναίσθημα και την αγάπη για τον ουρανό». 

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη και φίλοι των Συλλόγων Αστρονομίας στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς. Στη Θράκη ο αριθμός των μελών του Συλλόγου ανέρχεται στα 80 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 300. Επιτυχώς διεξάχθηκε και το astrocamping που διοργάνωσαν φέτος οι θρακιώτες αστρονόμοι.

Η ενασχόληση με την αστρονομία δεν αποτελεί απαραίτητα ένα ακριβό ‘σπορ’. Η απόκτηση προσωπικού πακέτου για την παρατήρηση του ουρανού ξεκινά από 300-400 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και πολλά από τα μέλη των συλλόγων δεν έχουν το δικό τους τηλεσκόπιο. Δανείζονται από άλλους ή διοργανώνουν κοινές ‘αστροπαρατηρήσεις’.

Αν κρίνουμε, πάντως, από τα ζωντανά χαμόγελα και τη σπίθα στα μάτια των παιδιών που στριμώχνονταν γύρω από τα τηλεσκόπια των θρακιωτών ερασιτεχνών αστρονόμων, η παρατήρηση του ουρανού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…