Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανάσα δροσιάς» για τις χρεωμένες επιχειρήσεις

«Ανάσα δροσιάς» για τις χρεωμένες επιχειρήσεις

0
xrei

Έρχεται εξωδικαστικός διακανονισμός ρύθμισης χρεών. Από τις 3 Αυγούστου οι αιτήσεις ηλεκτρονικά

Καρέ – καρέ η διαδικασία από την Διαπιστευμένη Μεσολαβήτρια για την Ξάνθη κα Ιωάννα Γιαννοπούλου

Μια ευκαιρία στις επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ιδιώτες, μέσα από ένα μηχανισμό διαμεσολάβησης παρέχει ο νέος νόμος 4469 /2017 του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Ένας νόμος που για πρώτη φορά κατοχυρώνει θεσμικά την διαμεσολάβηση ωστόσο προβλέπει έναν μηχανισμό δαιδαλώδη που καλούνται να διαχειριστούν οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές μέσα σ’ ένα χρονοδιάγραμμα 88 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης και σε ένα πλάνο ισχύος του νόμου έως 31/12/2018.

Στις 3 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για τις αιτήσεις

Μέσα στον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανοίγει την ηλεκτρονική πύλη όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που θέλουν να υπαχθούν στο νόμο και να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την διαμεσολάβηση του συντονιστή. Να σημειώσουμε πως για την ΑΜΘ έχουν επιλεγεί μετά από κλήρωση 10 διαμεσολαβητές που έχουν λάβει την ειδική διαπίστευση, και συγκεκριμένα 2 στην Ξάνθη, 2 στην Ροδόπη , 3 στον Έβρο, 2 στην Καβάλα και 1 στην Δράμα.

Η κα Ιωάννα Γιαννοπούλου είναι δικηγόρος και μία εκ των δύο διαμεσολαβητών, έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της όπου κληθεί, δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να αναλάβει και επιχειρήσεις και από άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ.

Όπως εξήγησε η κα Γιαννοπούλου σ’ αυτή την διαδικασία μπορούν να υπαχθούν μόνο οι επιχειρήσεις με χρέη άνω των 20.000 ευρώ και μόνο αν πληρούν κάποια από όλα τα ακόλουθα κριτήρια είτε και ένα εξ αυτών. Ειδικότερα αν από τις 31/12/2016 είχαν οφειλές ή καθυστέρηση δόσεων δανείων άνω των 90 ημερών, ή ακάλυπτες επιταγές, ή διαταγές πληρωμών εις βάρος τους ή δικαστικές αποφάσεις με ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Επίσης υπάρχει η προϋπόθεση η επιχείρηση πριν 3 χρήσεις να είχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα κι αυτό ως ένδειξη βιωσιμότητας.

Καρέ – καρέ η διαδικασία

Η κα Γιαννοπούλου περιέγραψε στο «Ε» καρέ – καρέ την διαδικασία η οποία περιλαμβάνει: Η επιχείρηση καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση στην Ειδική Γραμματεία η οποία και υποχρεούται εντός 2 ημερών να ορίσει τον μεσολαβητή, ο οποίος και έχει προθεσμία 4 ημερών για να δεχτεί ή να αποποιηθεί τον διορισμό και 5 ημέρες για να ελέγξει την πληρότητα της αίτησης. Αν διαπιστώσει ότι λείπουν κάποια έγγραφα ενημερώνει την επιχείρηση να τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Στην συνέχεια ξεκινά η κύρια διαδικασία διαμεσολάβησης. Δηλαδή ο μεσολαβητής κοινοποιεί απόσπασμα της αίτησης στους οφειλέτες πιστωτές προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την πρόθεση της επιχείρησης να ενταχθεί σ’ αυτή τη ρύθμιση. Αυτοί έχουν προθεσμία 10 ημερών να απαντήσουν αν αποδέχονται να συμμετέχουν στη διαδικασία ή όχι. Παράλληλα αν δεχτούν πρέπει να γνωστοποιήσουν το πιστωτικό υπόλοιπα της επιχείρησης.

Δύο κομβικά σημεία για να συνεχίσει η διαδικασία

Αυτό το σημείο είναι κρίσιμο για την επιχείρηση καθώς για να συνεχίσει η διαδικασία πρέπει το 50+1 των πιστωτών να δεχτούν να συμμετέχουν, διαφορετικά η διαδικασία διακόπτεται. Αν υπάρξει αυτό το ποσοστό συναίνεσης ακολουθεί ένα διάστημα 1 μήνα να καταθέσουν οι πιστωτές αντιπροτάσεις οι οποίες κοινοποιούνται στους υπόλοιπους και μέσα σε 10 ημέρες πρέπει να απαντήσουν αν δέχονται δηλαδή γίνεται μια διαπραγμάτευση μεταξύ των πιστωτών ως προς πως θα ρυθμιστούν τα χρέη και τι δόσεις θα πληρώνει η επιχείρηση. Αυτό είναι και το δεύτερο κομβικό σημείο για την επιχείρηση καθώς οι πιστωτές αποδεχτούν τις προτάσεις και κάθε πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει το 60 % για να προχωρήσει η διαδικασία της ρύθμισης. Ωστόσο προβλέπεται παρέμβαση υπέρ της επιχείρησης από το σύστημα αν οι προτάσεις της κριθούν λογικές και ρεαλιστικές που λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για να προχωρήσει η διαδικασία

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Όπως γίνεται σαφές υπάρχει μια δαιδαλώδης διαδικασία με μπόλικη γραφειοκρατία ωστόσο όπως σημειώνει η κα Γιαννοπούλου υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως: «Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση και θα οριστεί ο συντονιστής και καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης (περίπου 70 ημέρες) η επιχείρηση προστατεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Επίσης με απόφαση Πρωτοδικείου μπορεί να παρατείνει την διαδικασία για άλλους 4 μήνες . Απ’ την στιγμή που η διαπραγμάτευση προχωρήσει ξεκινά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και η επιχείρηση πληρώνει με βάση αυτό το πρόγραμμα. Επίσης είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί έτσι να ρυθμίσει οφειλές στο Δημόσιο και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να επιτύχει είτε την διαγραφή μέρος των χρεών είτε την επιμήκυνσή τους. Το ίδιο μπορεί να επιτύχει και στους ιδιώτες πιστωτές καθόσον έτσι θα μπορέσουν να πάρουν μέρος των οφειλών. Επίσης έχει το πλεονέκτημα, αν τα 3/5 των πιστωτών συμφωνήσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον οφειλέτη και σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση γλυτώνει την πτώχευση που είναι και ο απώτερος στόχος της διαπραγμάτευσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…