Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 128 οι δικαιούχοι της Ξάνθης για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

128 οι δικαιούχοι της Ξάνθης για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

0
agrotes kissas

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΠΑΜΘ στο Υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2016

19,9 εκ. ευρώ συν 3,4 εκ. ευρώ για τους επιλαχόντες η συνολική δημόσια δαπάνη για τους δικαιούχους της Περιφέρειάς μας. Εν αναμονή για τυχόν εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων

Εκδόθηκε η απόφαση ανάρτησης αποτελεσμάτων αξιολόγησης αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΠΑΜΘ στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης στον ιστότοπο της Περιφέρειας ΑΜΘ (www.pamth.gov.gr), επιλέγοντας το εικονίδιο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στον ιστότοπο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας (www.eydamth.gr), ενώ μπορούν επίσης να απευθύνονται και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου υπάγονται.

Πίνακας Δικαιούχων στην ΑΜΘ

-Ο Πίνακας περιλαμβάνει 1039 δικαιούχους από την ΑΜΘ συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 19.993.000,00 €

-Ο Πίνακας περιλαμβάνει ακόμη 182 εν δυνάμει δικαιούχους συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 3.394.000,00 €, οι οποίοι θα επωφεληθούν προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

-Ο Πίνακας περιλαμβάνει 269 επιλαχόντες, για τις αιτήσεις που είναι επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις. Με βάση πολιτική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, εκτιμάται ότι περίπου 120 ακόμη εξ αυτών θα ενταχθούν στους δικαιούχους, εφόσον εξασφαλιστούν επιπλέον 2 εκ. ευρώ.

-Στον Πίνακα Απορριπτόμενων υπάρχουν 65 μη επιλέξιμες αιτήσεις υποψηφίων.

215 αιτήσεις συνολικά στην ΠΕ Ξάνθης

Στην ΠΕ Ξάνθης υπέβαλαν αίτηση συνολικά 215 ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων 128 είναι οι δικαιούχοι, 12 οι εν δυνάμει δικαιούχοι, 59 οι επιλαχόντες και 16 οι απορριφθέντες. Όπως προκύπτει μεγάλος είναι ο αριθμός των επιλαχόντων που ευελπιστούν να εξευρεθούν επιπλέον πόροι προκειμένου να υπαχθούν στο υπομέτρο.

Επιπλέον δικαιολογητικά θα προσκομίσουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι

Για τους υποψηφίους που έχουν καταταχθεί στον Πίνακα των εν δυνάμει δικαιούχων απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία της απόφασης τα οποία κατά περίπτωση αφορούν:

α. Τη διακοπή της μόνιμης εξωγεωργικής απασχόλησης.

β. Την αναστολή του επιδόματος ανεργίας.

γ. Την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2016 ως μισθωμένα και των οποίων την ιδιοκτησία ο υποψήφιος απέκτησε στη συνέχεια.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται από τους ενδιαφερομένους στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε δύο αντίγραφα. Μη υποβολή ή ελλιπής υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο προβλεπόμενο διάστημα για τις περιπτώσεις α. και β. καθιστά τον υποψήφιο απορριπτόμενο. Για την περίπτωση γ. θα απαιτηθεί αναβαθμολόγηση.

15 ημέρες προθεσμία για υποβολή ένστασης

Η ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής (ένστασης) κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν.2690/199 κατά της εν λόγω Απόφασης. Η υποβολή των ενστάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ΠΣΚΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την επομένη της έκδοσης της Απόφασης ανάρτησης των αποτελεσμάτων.

Σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν επιθυμεί πλέον την ένταξή του, πρέπει εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης να υποβάλει ενυπόγραφα σχετική αίτηση μη ένταξης στην οικεία ΔΑΟΚ, ώστε να μην του καταβληθεί η πρώτη δόση.

19.000 ευρώ θα λάβουν κατά μέσο όρο οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα αφορά στην οικονομική ενίσχυση νέων που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή τους στη γεωργική απασχόληση καθώς και για την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα, να εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Στόχος του Προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η 1η δόση (έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η 2η δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων. Κατά μέσο όρο οι δικαιούχοι θα λάβουν 19.000-19.500 ευρώ με τετραετή δέσμευση. Από Σεπτέμβρη αναμένεται η προκήρυξη για τα Σχέδια βελτίωση, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν και οι επιδοτήσεις.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…