«Επιτέλους είδαν το δίκιο μας!»

0

Την απερίφραστη ικανοποίησή του εξέφρασε, μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, σχολιάζοντας την οριακά αρνητική γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

«Η θέση της Ομοσπονδίας είναι από καιρό γνωστή, μιας και η «κερκόπορτα» για την ίδρυση τέτοιων κολοσσιαίων πολυχώρων είχε ανοιχτεί με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Από τότε είχαμε αποφασίσει ότι θα χρειαζόταν να δώσουμε πολλές τέτοιες «μάχες», όχι για να περιχαρακώσουμε κεκτημένα δικαιώματά μας, όπως πολλοί μας κατηγορούν άδικα, αλλά επειδή είμαστε γνώστες των αδυναμιών του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου της πόλης μας, λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών, κυρίως στην πρόσβαση και την στάθμευση των οχημάτων. Από την άλλη, έχουμε ήδη το παράδειγμα από την λειτουργία των πολυκαταστημάτων (super market), τα οποία αφού αφάνισαν τα μικρά συνοικιακά παντοπωλεία, κατέλαβαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, επιβάλλοντας μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτό δεν προοιωνίζει τίποτε καλό από την ίδρυση των εμπορικών κέντρων, τόσο για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης όσο και για τους ξανθιώτες καταναλωτές, αφού είναι σίγουρο ότι η παρουσία τους από την μία θα αφανίσει μεγάλο μέρος του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της πόλης μας, ενώ από την άλλη θα εγκλωβίσει τους καταναλωτές σε μονοπωλιακές πρακτικές, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος γι’ αυτούς».

Σχολιάζοντας την στάση των νομαρχιακών συμβούλων, καθώς και το μοναδικό φαινόμενο να έχουν διασπαστεί τόσο η συμπολιτευόμενη όσο και η αντιπολιτευόμενη παράταξη σε βαθμό που ουσιαστικά την πρόταση για καταψήφιση του προέδρου της τοπικής ΝΟΔΕ να την έχουν στηρίξει περισσότεροι από τους μισούς νομαρχιακούς συμβούλους της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Τσιακίρογλου τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει η στάση αυτή των νομαρχιακών συμβούλων, δεδομένου ότι επρόκειτο για μία απόφαση με καθαρά τοπικό χαρακτήρα, χωρίς καμία κομματική γραμμή και αντιπαράθεση. Αυτό που κρατάμε εμείς, ως Ομοσπονδία, είναι το γεγονός της, έστω και την τελευταία στιγμή, συσπείρωσης της πλειοψηφίας γύρω από το δίκαιο αίτημά μας, κατανοώντας τις αιτιάσεις που είχαμε για το θέμα».

Αναφορικά με το θέμα της μαζικής παρουσίας των μικροπωλητών στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα και στο ενδεχόμενο αυτή η παρουσία να επηρέασε ή ακόμη και να πίεσε κάποιους νομαρχιακούς συμβούλους να αποφασίσουν διαφορετικά από ότι είχαν κατά νου, ο κ. Τσιακίρογλου δήλωσε ότι «αν κάτι τέτοιο έγινε, κακώς έγινε. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, όπως και κάθε αιρετός δεν μπορεί να πιέζεται να αποφασίζει υπό τον φόβο των αντιδράσεων, αλλά κατά συνείδηση. Όμως με αυτό δεν θέλω να σταθώ αντίθετος προς την μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι σαν συνδικαλιστικό όργανο στηρίζουμε κάθε μαζική κινητοποίησης, ενώ από την άλλη η μαζικότητα της κινητοποίησης αυτής σίγουρα αφύπνισε τόσο συνειδήσεις όσο και νομαρχιακούς συμβούλους. Άλλωστε δεν θα πρέπει να απορούμε για την πολυπληθή παρουσία των υπαίθριων μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παζαριού της πόλης μας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος τους δραστηριοποιείται στον χώρο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί σοβαρά πλήγματα από την λειτουργία του όποιου εμπορικού κέντρο, με συνέπεια τον επαγγελματικό αφανισμό αυτών των ανθρώπων… Τέλος, θα ήθελα στο σημείο αυτό να στηλιτεύσουμε και να κατακρίνουμε, σαν Ομοσπονδία, την στάση τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος τελικά προτίμησε να μην εκφέρει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική γνώμη για το ζήτημα, υπενθυμίζοντάς τους ότι η θέση του «Πόντιου Πιλάτου» έχει καταδικαστεί εδώ και αιώνες…».

Όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδίας για το θέμα του εμπορικού κέντρου της «Αθωνικής», μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας, κ. Κώστα Κετίπη, περί συνέχισης από την πλευρά της εταιρείας της προσπάθειας για την ανέγερσή του τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.Θ. όσο και σε δικαστικό επίπεδο, με προσφυγή στο Σ.τ.Ε., ο κ. Τσιακίρογλου μας ενημέρωσε ότι θα αποσταλεί από την πλευρά της πρώτης εξώδικο στον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., κ. Δημήτρη Σταμάτη, με το οποίο θα τον καλεί να την ενημερώσει για κάθε θετική ή αρνητική απόφασή του για το θέμα, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες…

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…