Σε «κραχ» η τοπική αγορά…

0

Η άποψη ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, με περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις του Κράτους, φαίνεται να καταρρέει, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι άλλωστε μόνο οι παραδοχές ανώτερων και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, όπως η υφυπουργός Απασχόλησης, κα Σοφία Καλατζάκου, η οποία στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «το Δημόσιο δεν πρέπει να απέχει από την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, προβαίνοντας σε προσλήψεις, όπου αυτό είναι δυνατό». Είναι οι ίδιοι οι αριθμοί και τα οικονομικά αποτελέσματα που, απολογιστικά, για ένα ακόμα δίμηνο, δείχνουν τον δρόμο της εξόδου από την κρίση…

 

Ο δρόμος αυτός λέγεται «κρατική παρέμβαση», κάτι που φάνηκε περίτρανα στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ αναμένεται να φανεί και σε άλλους κλάδους που έχουν λάβει ή θα λάβουν την κρατική στήριξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και ο τουρισμός.

Απόδειξη για τα παραπάνω το νεότερο Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας για την Μακεδονία και την Θράκη, που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος 2009. Η κατάσταση που αποτυπώνεται βέβαια στην έκθεση ενός από τα κορυφαία όργανα άσκησης αλλά και μέτρησης των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής που ασκείται, της Τ.τ.Ε., φαίνεται να παραμένει από ζοφερή, έως και δραματική για ορισμένους κλάδους της οικονομίας στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα πλήγματα που φαίνεται να δέχεται η εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή μας, όπου η χαμηλή ζήτηση, άρα και οι χαμηλές εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων, έχουν εκτινάξει τα ποσοστά των ακάλυπτων επιταγών σε δυσθεώρητα ύψη… Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ξάνθη, η έκθεση της Τ.τ.Ε., βασισμένη σε στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», αποκαλύπτει ότι η ποσοστιαία αύξηση των ακάλυπτων επιταγών για τον μήνα Απρίλιο έφτασε το εξωπραγματικό ποσοστό του 952,2%, με το συνολικό ποσό τους να φτάνει στο 1,28 εκατομμύρια ευρώ, έναντι μόλις 0,12 εκατ. ευρώ του περυσινού Απριλίου, ενώ για τον Μάιο η ποσοστιαία αύξηση έφτασε 722,4%, με το συνολικό ποσό σε ακάλυπτες επιταγές να φτάνει τα 1,22 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 0,15 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2008… Σε αυτές τις αυξήσεις στα ποσοστά θα πρέπει να προσθέσουμε τα επίσης εντυπωσιακά +526,9% (Μάρτιος 2009), +134,9%  (Φεβρουάριος 2009) και +529,5% (Δεκέμβριος 2008), με τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών να είναι 2,16 εκατ. (Μάρτιος 2009), 0,75 εκατ. (Φεβρουάριο 2009) και 0.60 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2009) και τα αντίστοιχα ποσά, ένα χρόνο πριν, να είναι 0,34 εκατ. (Μάρτιος 2008), 0,32 εκατ. (Φεβρουάριος 2008) και 0,10 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2007).

Φυσικά η πτώση στην ζήτηση που «πυροδότησε» αυτή την πτώση του τζίρου και των εισπράξεων, οφείλεται, για την περιοχή μας, τόσο στην πτώση της οικοδομικής και αγροτικής δραστηριότητας, όσο και στις παράπλευρες οικονομικές ροές που έφερναν μεγάλες συνεταιριστικές και ιδιωτικές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες είτε έκλεισαν είτε βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος…

Πάντως τον δρόμο της εξόδου φαίνεται να τον δείχνει ο κλάδος του αυτοκινήτου, όπου η κρατική επιδότηση της αγοράς «έκανε θαύματα» σε ένα κλάδο ο οποίος έβαινε μειούμενος, από άποψης τζίρου, τους τελευταίους έξι μήνες (από το Νοέμβριο 2008), αλλά παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 13,2% για τον Μάιο του 2009 στην Ξάνθη, αλλά και στα ίδια ποσοστά περίπου και σε ολόκληρη την Β. Ελλάδα. Το διάστημα αυτό συμπίπτει με το ξεκίνημα της τετράμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο της πώλησης αυτοκινήτων… Αυτό το γεγονός επιτρέπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και για τους άλλους δύο κλάδους – «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή και τον τουρισμό, με την πρώτη να αποτελεί «ατμομηχανή» και της τοπικής μας οικονομίας.

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…