Τις διαμαρτυρίες πολλών ξανθιωτών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο Στάλιου, που βρίσκεται δίπλα στο παλαιό κτίριο του Ταχυδρομείου επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, εξέφρασε με καταγγελία του στο «Ε» ο συμπολίτης μας και παλαιός καταστηματάρχης της Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Αμουτζίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αμουτζίδη «η κατάσταση του κτιρίου έχει χειροτερέψει, λόγω και του άσχημου καιρού που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, με αποτέλεσμα τμήματα της στέγης να έχουν αρχίσει να αποσπώνται, δημιουργώντας κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των περαστικών αλλά και για ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης μας και η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κτίριο δεν κολακεύει κανένα…».
Θέσαμε το θέμα υπόψη του αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.Αθανάσιου Καραμπίνη, όσον αφορά τόσο στο μέρος της άμεσης λήψης κάποιων μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας από την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κτίριο, όσο και στο κομμάτι του τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην ευθύνη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, το οποίο υποχρεούται να λάβει κάποια μέριμνα ώστε να αποκατασταθεί τόσο το κτίριο όσο και η άσχημη εικόνα που παρουσιάζεται στο κέντρο της Ξάνθης.
Από την πλευρά του ο κ. Καραμπίνης δήλωσε ότι «για το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη για την ανακαίνιση και αξιοποίησή του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όμως δυστυχώς υπάρχει η μόνιμη έλλειψη κονδυλίων, δεδομένου ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξής του στο Π.Ε.Π., όπως δεν μπορεί να ενταχθεί και σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να επιδοτηθεί η ανακατασκευή του. Αυτό το μέρος θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε τα χρήματα τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για άλλα τέτοια μικρά έργα για τα οποία παλεύουμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις για να τα ολοκληρώσουμε».
Αναφορικά με την πιθανότητα συνεννόησης με τον Δήμο Ξάνθης ώστε να ληφθεί έστω κάποια μέριμνα, μέσω κάποιας σήμανσης ή έστω κάποιων πρόχειρων κατασκευών που να προστατεύουν τους ξανθιώτες από ενδεχόμενη συνέχιση της απόσπασης τμημάτων της στέγης του κτιρίου Στάλιου, ο κ. Καραμπίνης ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τους συμπολίτες μας που έφεραν το συγκεκριμένο πρόβλημα στην επιφάνεια, υποσχόμενος ότι θα επικοινωνήσει προσωπικά ο ίδιος με τους υπεύθυνους από την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου αλλά και σε συνεννόηση με την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, ώστε να δοθεί μία προσωρινή λύση στο πρόβλημα. «Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέχρι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον συγκεκριμένο χώρο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ασφαλίσαμε με σιδεριές και οξυγονοκόλληση όλες τις πιθανές εισόδους του συγκεκριμένου κτιρίου, όταν τέθηκε στην αντίληψή μας το γεγονός της εισόδου σε αυτό νεαρών φοιτητών μας με σκοπό την κατάληψή του, έτσι ώστε και την κατάληψή του να αποτρέψουμε και την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών μας να διαφυλάξουμε», κατέληξε ο κ. Καραμπίνης.
Γιώργος Συληγαρδάκης