Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δημοσιογράφοι από Ελλάδα – Τουρκία – Βουλγαρία συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων

Δημοσιογράφοι από Ελλάδα – Τουρκία – Βουλγαρία συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων

0
adrianoupoli-dimosiografoi-1

Η φιλία και η διάδοση της μέσα από τα ΜΜΕ των γειτονικών χωρών θα προχωρήσει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο (01/04/2017) την όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση

Φιλία* (*τουρκικά Dostluk – *βουλγαρικά Prijiatelstvo).

Μία λέξη μικρή αλλά τόσο δυνατή. Που ενώνει τους ανθρώπους και σταματάει τις έχθρες, που δημιουργεί σχέσεις και εξομαλύνει τις αντιπαραθέσεις.

Η φιλία και η διάδοσή της ανάμεσα σε δημοσιογράφους από Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 01 Απριλίου στην Αδριανούπολη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της τουρκικής πόλης.

Περίπου 50 εκπρόσωποι ΜΜΕ από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συζήτησαν για διάφορα θέματα της επικαιρότητας και τάχθηκαν στο πλευρό της φιλίας και της διάδοσης της στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για το επίπεδο της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα και ανέπτυξαν συνεργασίες.

epimelitirio adrianoupolisΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καλαίσθητο κέντρο συναντήσεων/εκδηλώσεων «Buzhane» που βρίσκεται στην περιοχή Karaagac της Αδριανούπολης. Το πρώτο μέρος της αφορούσε ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων από τον Καθηγητή του τμήματος επικοινωνίας του φημισμένου τουρκικού Πανεπιστημίου «Anadolu University», κ. Νεζή Ορχόν (Nezih Orhon), ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ελευθερία του λόγου στα ΜΜΕ και για στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους.

Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης όπου οι Τούρκοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν με τους προσκεκλημένους Έλληνες και Βούλγαρους συναδέλφους και μετά την αρχική γνωριμία προχώρησαν σε συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ στις τρεις χώρες, ενώ υπό τις οδηγίες του καθηγητή κ. Ορχόν οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε διαδραστικές ασκήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αδριανούπολης κ. Μεχμέτ Ερέν (Mehmet Eren), ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ρετσέπ Ζίπκινκουρτ (Recep Zipkinkurt) και μέλη του επιμελητηρίου της τουρκικής πόλης.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση που έγινε με την υποστήριξη της Ε.Ε. πέρα από τις παροχές προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ υπήρχαν διερμηνείς, με τον Γιώργο Οτέμπερη που κατάγεται από την Ορεστιάδα και εργάζεται εδώ και λίγο καιρό στο επιμελητήριο της Αδριανούπολης να εκτελεί άψογα τα καθήκοντα του σε ότι αφορά τη μετάφραση ελληνικών – τουρκικών.

Από την ελληνική πλευρά, υπήρξε εκπροσώπηση από τρία Μέσα της Θράκης, την εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, την ιστοσελίδα «eevros» της Αλεξανδρούπολης και την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Ξάνθης.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση θα συμμετέχουν σε project όπου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα παρουσιάζονται άρθρα και ρεπορτάζ για τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στα τρία κράτη.

Για το ζήτημα του project θα επανέλθουμε, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που αναμένεται να μας απασχολήσει στο μέλλον.

kaltekis-orhonΓια τη συνάντηση φιλίας μίλησε στο «Ε» ο καθηγητής κ. Νεζή Ορχόν τονίζοντας: «Τέτοιου είδους συναντήσεις αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και να κοινωνικοποιηθούν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις τρεις χώρες και μπορούν μακροπρόθεσμα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Οι δημοσιογράφοι με τη συμμετοχή τους στο project μπορούν να αναδείξουν κοινωνικά και όχι μόνο θέματα για τις σχέσεις των ανθρώπων των τριών χωρών και επάνω σε αυτά να υπάρξει διάλογος ώστε να προβληθούν και σε άλλες χώρες, για να δείξουμε ότι με τη φιλία και τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Για το αν υπάρχει στην Τουρκία εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους ο κ. Ορχόν ανέφερε: «Δυστυχώς η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ γίνεται ολοένα και λιγότερη και αυτό επειδή υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Επειδή πολλά ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους στην Τουρκία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με πολιτικούς και δεν ασκούν με σωστό τρόπο τη δημοσιογραφία, υπάρχει και λιγότερη αντανάκλαση της κοινωνίας και των πραγματικών προβλημάτων μέσω των ΜΜΕ, κι αυτό είναι κάτι που έχει στρέψει τον κόσμο μακριά από τα ΜΜΕ. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση αλλά και το project που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει στο να αλλάξει σε ένα σημείο αυτή η κατάσταση γιατί θα είναι μία πλατφόρμα ανοιχτή και ελεύθερη για τους δημοσιογράφους των τριών χωρών και το κοινό».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και εκπρόσωπος του επιμελητηρίου της Αδριανούπολης στην Ε.Ε. κα. Ελίφ Γιαρντιμτσί (Elif Yardımcı) στις δηλώσεις της στο «Ε» τόνισε: «Με αυτή την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Αδριανούπολης θέλαμε να φέρουμε σε επαφή δημοσιογράφους από τις τρεις χώρες για να ανταλλάξουν απόψεις και να συνάψουν συνεργασίες καθώς πιστεύουμε ότι η πόλη μας ενδείκνυται για τέτοιου είδους συναντήσεις μιας και αποτελεί «σταυροδρόμι» ανάμεσα σε Τουρκία – Ελλάδα – Βουλγαρία.

Με τη βοήθεια των εκπροσώπων της ΕΕ στην Τουρκία προχωρήσαμε σε αυτή την καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι οδηγίες των απεσταλμένων της ΕΕ στην Τουρκία αφορούν τη στήριξη από εμάς προς τα ΜΜΕ αλλά και από τα ΜΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε την κοινωνία και τους κατοίκους εδώ για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης. Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πολλές θετικές προεκτάσεις από το εγχείρημα».

Αδριανούπολη ή αλλιώς το «σταυροδρόμι» τριών χωρών

Η Αδριανούπολη (τουρκικά: Edirne) η οποία φιλοξένησε τη συνάντηση που σηματοδότησε την παραπάνω συνεργασία είναι μία ιστορική πόλη της σημερινής Τουρκίας, στην Ανατολική Θράκη, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με πληθυσμό 165.979 κατοίκους. Είναι σπουδαίο γεωργικό και κτηνοτροφικό κέντρο, όπου συγκεντρώνονται προϊόντα από την εύφορη θρακική παραλιακή πεδιάδα, φρούτα, κρασιά, τυριά κ.α. Η βιομηχανία της περιλαμβάνει εργοστάσια παρασκευής μάλλινων και μεταξωτών υφασμάτων, σαπουνιού, επεξεργασίας δερμάτινων ειδών κλπ, ενώ διαθέτει αρκετά αξιοθέατα όπως το Σελιμιγιέ Τζαμί, χτισμένο το 1575 και σχεδιασμένο από το μεγαλύτερο αρχιτέκτονα της Τουρκίας, Μιμάρ Σινάν που είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Άλλο σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή είναι το Κουλίγιε (Μουσείο Υγείας) του Βαγιαζίτ Β΄, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι ιστορικές τοξωτές γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Έβρο και Τούντσα που ρέουν γύρω από την πόλη δυτικά και νότια και μία βόλτα εκεί θα εντυπωσιάσει τους τουρίστες. Επίσης η Αδριανούπολη έχει τρεις ιστορικές σκεπαστές αγορές όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν κάθε προϊόν και αγαθό, ενώ στους πεζόδρομους της θα γευθούν νόστιμα φαγητά και εδέσματα και θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους είτε με βόλτες στην αγορά ή πίνοντας τον καφέ τους απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης.

Σε γενικές γραμμές η πόλη παρέχει καταλύματα (οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι φιλοξενήθηκαν στο εξαιρετικό ξενοδοχείο Margi) και παροχές που θα ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη, ενώ το γεγονός ότι συνδυάζει την ασιατική παράδοση με ευρωπαϊκά στοιχεία δημιουργεί ένα «κράμα» που εντυπωσιάζει όποιον την επισκεφθεί για πρώτη ή για πολλοστή φορά, καθώς σε κάθε ταξίδι στην Αδριανούπολη θα ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δημήτρης Καλτέκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…