Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ανεργία στους νέους και τις γυναίκες! Ο ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 24 ετών αδυνατεί να βρει δουλειά και στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας 12,9% είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο των ανδρών.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε και τον Μάρτιο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στο 9,2% (από 9,1% τον Φεβρουάριο και 9,4% τον Ιανουάριο) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μέσα σ’ ένα χρόνο 14.466 είναι οι νέοι άνεργοι!
Επιδημία ανεργίας στους νέους και στις γυναίκες
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στα τέλη Μαρτίου έφθασε τις 457.024 άτομα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τον Οκτώβριο του 2008 -όταν άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις η κρίση- και μετά έχουν χαθεί περί τις 90.000 θέσεις ανεργίας καθώς πριν έξι μήνες ο αριθμός των ανέργων ήταν 367.204 άτομα.
Γίνεται αντιληπτό πως στο μεσοδιάστημα και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την λήψη μέτρων στήριξης της απασχόλησης δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα και η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι πως αν η τουριστική κίνηση είναι υποτονική θα έχουν έκρηξη της ανεργίας μέσα στο καλοκαίρι.
Ήδη από τον Μάρτιο κιόλας είχαμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων στη νησιωτική Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου εν μέσω δηλαδή της τουριστικής σεζόν καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας της τρέχουσας δεκαετίας μεταξύ 6,6% και 7,3%.
Αντίθετα εφέτος αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 9,2% από 9% τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Εξετάζοντας την ανεργία με βάση την ηλικία προκύπτει ότι στους νέους μέχρι 24 ετών το ποσοστό διαμορφώνεται στο 24,5%.
Αλλά και στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών το ποσοστό διαμορφώνεται στο 12,7% πολύ υψηλότερα του γενικού μέσου όρου.
Σε επίπεδο περιφερειών «πρωταθλήτρια» ανεργίας αναδεικνύονται τα Ιόνια Νησιά με το ποσοστό να εξακοντίζεται στο 18,7% από 8,6% πέρυσι εξαιτίας της κάμψης του τουρισμού. Ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 15,2% (από 20,8%) , η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 12,3% και η Δυτική Μακεδονία με 11,3%. Τέλος το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,9%) καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο.
Επιμέλεια:Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr