Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το… ‘’αυτογκόλ’’ στο τσίπουρο πληρώνουν και οι Ξανθιώτες παραγωγοί

Το… ‘’αυτογκόλ’’ στο τσίπουρο πληρώνουν και οι Ξανθιώτες παραγωγοί

0
tsipouro

Η προσφυγή των μεγάλων παραγωγών στην Κομισιόν έναντι των μικρών θα φέρει σαρωτικές αλλαγές για όλους και αύξηση έως και 30% στο τελικό προϊόν

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι παραγωγοί στην Ξάνθη το 2016, μειώθηκε όμως η παραγωγή κατά 10 τόνους σε σχέση με το 2015

Μια υπόθεση που ξεκίνησε ως εμφύλια διαμάχη μεταξύ των επίσημων αποσταγματοποιών και των μικρών διήμερων «καζανάδων» φέρνει την Ελλάδα στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποχρεωμένη να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά του τσίπουρου-τσικουδιά, που θα πλήξουν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά και τον τελικό καταναλωτή, που θα πληρώνει στο εξής το παραδοσιακό ποτό, και πρώτο σε κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, κατά 30% ακριβότερα.

Πήγαν για… ρακί και βγήκαν ‘’μεθυσμένοι’’

Η προσφυγή στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κομισιόν, που οδήγησε στο τελεσίγραφο της περασμένης Τετάρτης, έγινε από τους ίδιους τους Έλληνες αποσταγματοποιούς και χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο «αυτογκόλ» από τους ανθρώπους της αγοράς, καθώς γύρισε μπούμερανγκ για ολόκληρο τον κλάδο. «Βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, Μιλτιάδης Στεργιούλης, και εξήγησε: «Οι αποσταγματοποιοί προσέφυγαν το 2010 εναντίον μας, με σκοπό να διώξουν εμάς από τον κλάδο. Οι Ευρωπαίοι έψαξαν το θέμα συνολικά και όχι αποσπασματικά. Διαπίστωσαν πως είχαμε μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όχι μόνο για το ούζο, που αυτό είναι κατοχυρωμένο από το 1993, αλλά και για το τσίπουρο, χωρίς αυτό όμως να έχει κατοχυρωθεί. Έρχονται τώρα και μας λένε ότι αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διπλασιάστε τον φόρο για το τυποποιημένο και δεκαπλασιάστε τον στα διήμερα».

Αύξηση και στο χύμα τσίπουρο

Το τελεσίγραφο της Κομισιόν έχει «παγώσει» την αγορά, καθώς η πιθανή μη συμμόρφωση της χώρας εντός διμήνου θα σημάνει την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η συμμόρφωσή της θα εξομοιώσει την τιμή του τσίπουρου με αυτήν του ουίσκι και των άλλων εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Με τον μειωμένο κατά 50% φορολογικό συντελεστή, όπως ισχύει σήμερα, ο ΕΦΚ στο τσίπουρο είναι 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, έναντι 25,5 ευρώ που ισχύει για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Σε μια φιάλη τυποποιημένου τσίπουρου των 700 ml, με 40% βαθμούς αλκοόλης, αντιστοιχεί ΕΦΚ 3,57 ευρώ με το σημερινό καθεστώς. Με την εξομοίωση ο φόρος θα διπλασιαστεί στα 7,14 ευρώ και με την προσθήκη του ΦΠΑ θα επιφέρει μια συνολική επιπλέον επιβάρυνση του τελικού προϊόντος στο ράφι της τάξης των 4,5-5 ευρώ. Αντίστοιχη επιβάρυνση θα υπάρξει και στο χύμα τσίπουρο, αφού η Κομισιόν ζητά την αύξηση του ΕΦΚ τουλάχιστον στο 50%, από το 6% που είναι σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτινάξει τον φόρο από τα 0,59 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο πωλείται σήμερα μια φιάλη χύμα τσίπουρου.

Τ. Εκμεκτσής: «Εμείς οι μικροί παραγωγοί κρατήσαμε το τσίπουρο την δεκαετία του ‘80»

ekmektsis kazaniaΌταν την δεκαετία του ’90 άρχισε πάλι να ανεβαίνει η κατανάλωση του τσίπουρου, μπήκε πλαγίως στον τελωνειακό κώδικα, αλλά δεν κατοχυρώθηκε. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τάκης Εκμεκτσής, που διατηρεί αποστακτήριο στην Ν. Κεσσάνη εδώ και τρεις γενιές, οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν πρόβλημα στο να επιβληθεί φόρος σ’ αυτούς, αλλά να είναι δίκαιος για όλους. «Εγώ έχω καζάνια από τον προπάππο μου. Όταν την δεκαετία του ’80 η παραγωγή τσίπουρου είχε πέσει, εμείς το κρατήσαμε ζωντανό, όχι οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί. Τότε υπήρχαν στην Ξάνθη 2-3 καζάνια και σήμερα έχει 13. Το κράτος εισπράττει ήδη μεγάλα ποσά από τους πολλούς μικροπαραγωγούς. Το θέμα είναι να επιβάλει φορολογία σε όλους και όχι μόνο στους νόμιμους», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που τόνισε, πάντως, είναι ότι η λογική της εξίσωσης με το ουίσκυ και τα άλλα εισαγόμενα ποτά δεν είναι σωστή. «Το τσίπουρο είναι ένα ποτό που το παράγει ο καθένας για τον εαυτό του, για το τραπέζι του. Δεν είναι ποτό που το βρίσκεις στα μπαρ, όπως το ουίσκυ. Από ‘κει και πέρα, αν κάποιος έχει μεγαλύτερη παραγωγή και το διαθέσει, να πληρώσει ό,τι του αναλογεί, όχι όμως σ’ αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο ίδιος.

Αυξήθηκαν οι παραγωγοί, μειώθηκε η παραγωγή

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το χύμα τσίπουρο, για την απόσταξή του απαιτείται άδεια από το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου είναι εγκατεστημένος ο άμβυκας, όπου θα διενεργηθεί η απόσταξη. Οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση συγκομιδής στην οικεία Διεύθυνση Γεωργίας και μόνο όσοι παραγωγοί έχουν μέχρι και 1 στρέμμα καλλιέργειας το δηλώνουν στον οικείο δήμο. Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης υπάρχουν στην περιοχή περίπου 950 οινοποιήσιμα στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τελωνείο Ξάνθης για το 2016 λειτούργησαν στον νομό μας 12 άμβυκες (καζάνια) αντί 13 το 2015. Το 2015 έκαναν απόσταξη 250–270 παραγωγοί, οι περισσότεροι από την περιοχή των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου κατά 90%, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 460. Συνολικά στο νομό η παραγωγή τσίπουρου διημέρου έφτασε τους 60 τόνους, έναντι 70 που ήταν το 2015. Ο κ. Εκμεκτσής αποδίδει την διαφοροποίηση στην αβεβαιότητα που επικρατούσε: «Ο κόσμος δεν ήξερε αν θα φορολογηθεί, τι θα ισχύσει, αν μπορεί να φέρει σταφύλια από κληματαριά κ.ά. Γενικά επικρατούσε μια αβεβαιότητα και ούτε από τα υπουργεία γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει. Έτσι οι περισσότεροι ερχόταν με 1-2 καζανιές μόνο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…