Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε τροχιά Πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν οι μαθητές

Σε τροχιά Πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν οι μαθητές

0
panelladikes

Ξεκίνησε από χθες η υποβολή αιτήσεων για όσους τελειόφοιτους θα δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Χωρίς αλλαγές φέτος οι Πανελλαδικές – Από το 2020 θα έχουν ισχύ όσα συζητούνται σήμερα στο υπουργείο Παιδείας εξηγεί ο Ηρακλής Ζωγράφος

Η αίτηση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας των εισαγωγικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της υποβολής της αίτησης είναι να συγκεντρώσει το Υπουργείο Παιδείας τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να οργανώσει τον μηχανισμό των εξετάσεων. Πρέπει να γνωρίζει, το Υπουργείο, πόσοι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε κάθε μάθημα, ώστε να οριστούν τα αναγκαία εξεταστικά κέντρα με τους επιτηρητές και τα βαθμολογικά κέντρα με τους βαθμολογητές τους. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου. Καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Η αίτηση ασφαλώς αφορά μόνο όσους υποψηφίους θα διαγωνιστούν στις εξετάσεις και όχι όσους θα διαγωνιστούν χωρίς νέα εξέταση για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%.

Τι δηλώνουν στην αίτηση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο φροντιστής Ηρακλής Ζωγραφός, η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στο σχολείο του κάθε υποψήφιου και αφορά κυρίως τα μαθήματα στα οποίο θα κληθεί να διαγωνιστεί. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι με την κατηγορία αποφοίτων ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που διεκδικούν το 90% των θέσεων στα Πανεπιστήμια πρέπει να δηλώσουν: Την ομάδα προσανατολισμού στα τρία μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν. Το 4ο μάθημα, με το οποίο θα προσδιορίσουν το Επιστημονικό Πεδίο, στις σχολές του οποίου θέλουν να εισαχθούν. Το 5ο μάθημα, αν θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές ενός ακόμη επιστημονικού πεδίου. Τα ειδικά μαθήματα στα οποία σκοπεύουν να εξεταστούν. Αν προτίθενται να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστική, εμπορικό ναυτικό και ΤΕΦΑΑ.

Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν σε κάθε επιλογή

Στην επιλογή του 4ου μαθήματος χρειάζεται προσοχή, καθώς πέρυσι μερικοί υποψήφιοι θεώρησαν ότι με την επιλογή της ομάδας προσανατολισμού έχουν επιλέξει αυτόματα και το 4ο μάθημα, κάτι που όμως δεν ισχύει. Αν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος επιθυμεί να εισαχθεί στη Νομική, πρέπει να δηλώσει την Ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών και ως 4ο μάθημα τα Λατινικά. Αναφορικά με το 5ο μάθημα: Ο υποψήφιος επιλέγει αν θα εξεταστεί και σε 5ο μάθημα, ώστε να είναι υποψήφιος για τις σχολές και δεύτερου επιστημονικού πεδίου, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επιλογή 5ου μαθήματος. Πέρυσι το 22,04% των υποψηφίων επέλεξαν να εξεταστούν σε 5ο μάθημα. Οι φροντιστές τονίζουν ότι αν ένας υποψήφιος δεν εξεταστεί σε ένα μάθημα, θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος υποψήφιος επιλέξει να εξεταστεί σε 5ο μάθημα και δεν πάει στην εξέταση, «ανοίγει» το επιστημονικό πεδίο που απαιτεί εξέταση σ’ αυτό το μάθημα. Αν σκεφτούμε ότι ο βαθμός στο 5ο μάθημα δεν «μετράει» στον υπολογισμό μορίων του βασικού πεδίου, δεν υπάρχει λόγος να μη δηλώνουν οι υποψήφιοι και 5ο μάθημα. Τονίζεται επίσης ότι οι περισσότερες πιθανότητες βοηθούν, καθώς δεν ισχύει ο μύθος ότι όλοι περνάνε σε μια σχολή. Το 2016 έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 16.424 υποψήφιοι της κατηγορίας 90%. Τα ειδικά μαθήματα απαιτούνται από κάποια τμήματα και χρειάζεται βαθμός πάνω από 10 στο συγκεκριμένο μάθημα ώστε να εισαχθεί κάποιος, χωρίς να επηρεάζεται όμως ο συνολικός βαθμός. Οπότε είναι προτιμότερο να δηλωθεί ένα μάθημα τώρα, καθώς αργότερα δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Το σημαντικό είναι ότι η αίτηση δεν αλλάζει μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής. Γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχολείου του υποψηφίου αν είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου και μέσω οποιουδήποτε σχολείου αν είναι απόφοιτος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…