Ανιστόρητες «κραυγές»!

0

«Η ιστορία γράφεται με τρόπο δοξαστικό για κάθε λαό», είχε υποστηρίζει η ιστορικός και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, σε μια από τις επισκέψεις της στην Ξάνθη. Όμως απ’ αυτό το σημείο έως την διαστρέβλωση της και της παραγραφής των ιστορικών γεγονότων υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτή την απόσταση «καλύπτουν» ανερυθρίαστα τα δημοσιεύματα της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μιλλέτ», αποσπάσματα των οποίων παρουσιάσαμε σε ρεπορτάζ μας με τίτλο: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται ούτε παραγράφεται». Προς απάντηση των δημοσιευμάτων της «Μιλλέτ» που μιλούν για «Δήθεν Γενοκτονία των Ποντίων», ο σύλλογος Ποντίων Ξάνθης παραθέτει τα ακόλουθα ιστορικά ντοκουμέντα.
Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης απαντά στη «Μιλλέτ» με ιστορικά ντοκουμέντα
«… διέπραξαν απερίγραπτα εγκλήματα, που δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία του ανθρώπου. Εγκαθίδρυσαν ένα τυραννικό καθεστώς, οργάνωσαν εκτοπίσεις και σφαγές, έκαψαν με πετρέλαιο βρέφη που ακόμα θήλαζαν, βίασαν γυναίκες και μικρά κορίτσια μπροστά στα μάτια των γονιών τους, προβαίνοντας σε κάθε είδους ωμότητα. Επιβίβασαν σε πλοία χιλιάδες αθώους και τους πέταξαν στη θάλασσα. Οδήγησαν γυναίκες σε οίκους ανοχής. Γεγονότα που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία οποιουδήποτε λαού». Λόγια του Μουσταφά Κεμάλ όταν έσυρε σε δίκη τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στο νεοτουρκικό κίνημα.
«Το πρόσωπο μας θα είναι κηλιδωμένο εξαιτίας των εκτοπίσεων. Εάν οι εκτοπισμοί γίνονται προκειμένου να δολοφονηθούν ανθρώπινες ψυχές, τότε, κύριοι, αυτό είναι άκρως αποτρόπαιο. Μας κηλιδώνει ενώπιον του σύμπαντος κόσμου. …»
Από αγόρευση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, του βουλευτή της Σινώπης , Χακί Χαμή μπεή.
« … Δεν έχουμε εκτελέσει το καθήκον μας όσον αφορά την προάσπιση της τιμής, της υπόληψης και της περιουσίας του λαού που μας αγκάλιασε όσο μπορούσε με την ιδιότητα του υπηκόου… Μήπως, η επιθυμία της Εθνοσυνέλευσης, είναι να μην απομείνει κανένας μη μουσουλμάνος, να εξορισθεί και να αφανισθεί μέχρι και ο τελευταίος; Σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα ζήσουμε και πως θα μπορέσουμε να σταθούμε στον κόσμο;..»
Από την αγόρευση του βουλευτού Μερσίνης, Σαλαχαττίν μπέη, στην ίδια συνεδρίαση.
«…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. "Εξολόθρευση" δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή.»
Δημόσιες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Λόϋντ Τζώρτζ στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«… Το ότι είκοσι αιώνες μετά Χριστόν μπόρεσε ένας μικρός λαός, να διαπράξει τέτοια εγκλήματα εναντίον του πολιτισμού και της προόδου του κόσμου, είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να κάνει όλους τους ευσυνείδητους λαούς να σταθούν και να σκεφθούν… Eκωφεύσαμεν στις απελπισμένες κραυγές για βοήθεια των χριστιανών που πεθαίνανε…».
Από το βιβλίο του G. Horton, γενικού προξένου της Αμερικής, «H κατάρα της Aσίας».
Και τα ερωτήματα είναι:
Αν δεν είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ η βίαιη συρρίκνωση του Ελληνισμού του Πόντου, τότε πως μπορούμε να βαπτίσουμε το ατιμώρητο αυτό έγκλημα ;
Αν δεν είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ο αφανισμός τόσων χιλιάδων Ελλήνων , βρεφών, μικρών παιδιών, γερόντων, γυναικών τότε πως να το γράψουμε στις λευκές σελίδες του Ποντιακού Ελληνισμού;
Θ. Ρωμανίδης: « Η διεκδίκηση μας δεν υπαγορεύεται από συναισθήματα εκδίκησης. Μόνον ανάγκη απονομής Δικαιοσύνης στα θύματα»
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης δήλωσε για το θέμα: «Κάποιες φορές αναλογίζεσαι πόσο σκόπιμο μπορεί να είναι να απαντάς σε «κραυγές». «Κραυγές» που προέρχονται από ανθρώπους που δεν τολμούν να βουτήξουν την γραφίδα τους στην «θάλασσα της Ιστορίας». Ηθελημένα η κατευθυνόμενοι δεν προσφέρουν στην ειρηνική συμβίωση δύο γειτονικών λαών.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, όπως και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, είναι ένα γεγονός που αποδεικνύεται και από το πλήθος του αρχειακού υλικού και των επισήμων προξενικών εγγράφων της εποχής εκείνης. Στην δημοκρατική χώρα που ζούμε ο καθένας έχει την ελευθερία της γνώμης του την οποία και μπορεί να την εκφράσει χωρίς φόβο και απαγορεύσεις. Σε αντίθεση στην γείτονα χώρα οι αρχές απαγόρευσαν τη συμμετοχή ιερέα σε αποστολή προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, προκειμένου να τελεσθεί μνημόσυνο για τους 353 000 συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από το 1916-1923. Τι φοβούνται; Τέλος σε ότι αφορά το «1ο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών», θα ήθελα να τονίσω ότι ήταν μια πολιτιστική εκδήλωση όπου τα παιδιά μας παρουσίασαν χορούς του γένους τους. Οι όποιες αναφορές για την Γενοκτονία έγιναν μέσα στα πλαίσια της διεκδίκησης μας για διεθνή αναγνώριση ενός εγκλήματος που έγινε. Η διεκδίκηση μας δεν υπαγορεύεται από συναισθήματα εκδίκησης. Μόνον ανάγκη απονομής Δικαιοσύνης στα θύματα, μα και στην ανθρωπότητα ολόκληρη, απαιτώντας από την Τουρκία να πράξει το καθήκον της, αναγνωρίζοντας την ευθύνη για την Γενοκτονία, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, ειλικρινούς μεταμέλειας, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η επιδότηση 12% στη βιοτεχνία, αιτία αντιπαράθεσης

Στο φύλλο του Σαβ …