Έντονα χρώματα, αστικά τοπία, πορτραίτα και τοπία, που όλα όμως υποδηλώνουν την παρουσία του ανθρώπου, άμεσα ή έμμεσα, είναι η πρώτη και κυρίαρχη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης της έκθεσης ζωγραφικής του Δραμινού, πολυπράγμονα καλλιτέχνη, κ. Γιάννη Ζαχαρόπουλου, που με γενικό τίτλο «Χρώματα Ψυχής», που φιλοξενείται από την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009, σε χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης.
Το χρώμα, έντονο, κυρίαρχο και ζωντανό, απεικονίζει σχεδόν φωτογραφικά μορφές, κτίρια και τοπία στους πίνακες του κ. Ζαχαρόπουλου, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι αντιθέσεις με τις οποίες συχνά πυκνά «παίζει» ο καλλιτέχνης. Η αρχική αυτονομία των χρωμάτων περνάει βαθμιαία σε μια ζωγραφική που προσανατολίζεται στην ενότητα του συνολικού χρωματισμού της εικόνας, με την οποία έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης. Με τον τρόπο αυτό, το χρώμα παύει να είναι μία απλή ιδιότητα των αντικειμένων και μετατρέπεται σε στοιχείο το οποίο κάνει τις μορφές ορατές και συνδεδεμένες μεταξύ τους, ώστε η κάθε μία από αυτές να μοιάζει σα ν’ αντλεί το ρυθμό της από το σύνολο.
Η έκθεση που φιλοξενείται στην πόλη μας αποτελεί τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σταθμούς που θα κάνουν τα έργα του γνωστού ζωγράφου στην περιοχή μας. Οι άλλοι δύο σταθμοί είναι η γενέτειρά του πόλη της Δράμας, καθώς και η γειτονική Καβάλα, πόλη στην οποία ζει και εργάζεται πλέον ο κ. Ζαχαρόπουλος. Την έκθεση και στις τρεις αυτές ακριτικές πόλεις διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει ν’ αναφέρουμε και λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη. Ο κ. Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας αλλά από μικρή ηλικία βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα τα οποία στάθηκαν η αφορμή στην καλλιτεχνική του αναζήτηση. Με πρώτο δάσκαλο τον κ. Κώστα Λούστα και στη συνέχεια μαθητεύοντας δίπλα στον κ. Βλάση Τσοτσώνη, ο κ. Ζαχαρόπουλος μυήθηκε στην βυζαντινή ζωγραφική, κάτι που στάθηκε καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του. Αργότερα, το 1991, δημιουργεί το δικό του εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ζωγραφικής, ενώ το 2000 ιδρύει τον χώρο τέχνης «Tobacco Factory» στην Καβάλα. Παράλληλα δραστηριοποιείται στην πολιτιστική δημοσιογραφία, αρθρογραφώντας σε εφημερίδα, όπως επίσης και μέσω παραγωγών για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Από το 1991 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε δώδεκα ατομικές και πέντε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, εντός και εκτός συνόρων. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια η Καβάλα αποτελεί τον μόνιμο τόπο διαμονής του, όπου διατηρεί και το ατελιέ του.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραμείνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης μέχρι και την Πέμπτη 21 Μαΐου 2009, με ώρες λειτουργίας το πρωί από τις 10:00’ μέχρι τις 13:30’ και το απόγευμα από τις 17:30’ μέχρι τις 20:30’ το βράδυ.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr