Στην προσπάθειά του να εκλογικεύσει το σημερινό καθεστώς που ισχύει στο πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων, δια της νομικής οδού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ της πόλης μας, κ. Δημήτριος Πασαλής, μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε».
Σύμφωνα με τον κ. Πασαλή η κατάσταση τόσο στον τρόπο τιμολόγησης όσο και στον τρόπο καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων είναι επιεικώς ομιχλώδης. Το σημερινό καθεστώς καθορίζεται σύμφωνα με νόμο του 1993, ο οποίος ψηφίστηκε στην θητεία της κας Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Πολιτισμού, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Για τον κ. Πασαλή το νομοθέτημα που ισχύει έκτοτε απλώς αποτύπωσε το καταστατικό της εταιρίας «I.P.», η οποία εμφανίζεται ως προστάτιδα των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Η νομοθετική κατοχύρωση μάλιστα των παραπάνω δικαιωμάτων, όπως και των «συγγενικών», όπως ονομάζονται, δικαιωμάτων των κληρονόμων των καλλιτεχνών (τα οποία ισχύουν για 70 χρόνια μετά τον θάνατό τους) επί των έργων των τελευταίων, υποχρέωσε χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την διασκέδαση και τον τουρισμό να καταβάλλουν εφάπαξ τεράστια ποσά, τόσο στην εταιρία «I.P.» όσο και στην εταιρία «Απόλλων» αντίστοιχα.
«Με την εταιρία «Απόλλων» έχουμε κατορθώσει, σαν επαγγελματικός κλάδος, να έρθουμε σε μία συνεννόηση, για το θέμα των συγγενικών δικαιωμάτων, επιτυγχάνοντας μία έκπτωση της τάξης του 60% για τα μέλη της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. Κάτι αντίστοιχο προσπαθούμε να επιτύχουμε και με την εταιρία «I.P.», κάτι που θα αποτελέσει σημαντικότατη επιτυχία για ένα θέμα που αποτελεί βρόγχο στο λαιμό πολλών επιχειρήσεων του χώρου μας», μας εξηγεί ο κ. Πασαλής.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα στα οποία ευελπιστούν μέσω της διερεύνησης του θέματος σε νομικό επίπεδο, ο κ. Πασαλής επικεντρώνεται σε τρία:
– οι επιχειρηματίες του χώρου της διασκέδασης δεν έχουν αντίρρηση και βρίσκουν θεμιτή την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες, φτάνει αυτό να γίνεται μέσω ξεκάθαρης τιμολόγησης και χρέωσης, παρακάμπτοντας τον γενικόλογο όρο «εύλογο» που προβλέπει ο νόμος, κάτι που επιτρέπει μεγάλες αυθαιρεσίες στο ζήτημα της τιμολόγησης
– η καταβολή των ποσών που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις να γίνεται ανά τρίμηνο και όχι εφάπαξ, όπως είναι σήμερα, ώστε να είναι δυνατός κάποιος προγραμματισμός από μέρους τους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την τυχούσα αναστολή εργασιών της επιχείρησης
– να σταματήσει το σημερινό μονοπωλιακό καθεστώς στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο καταλήγει στην μονομερή διαμόρφωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν από την παραπάνω εταιρία, έτσι ώστε αυτά να προκύπτουν μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.Σ.Ε., δηλαδή του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου του κλάδου των επιχειρηματιών.
Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Πασαλής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο πιστεύει ότι «θα αποτελέσει την τελική λύση στο πάγιο και χρόνιο πρόβλημα της καταβολής αποζημίωσης για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr