Την προσωπική του αγωνία για τη στασιμότητα στην υλοποίηση της επένδυσης μετατροπής των εργοστασίων Ζάχαρης της Ξάνθης και της Λάρισας σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης εδώ και δύο χρόνια από τότε που είχε εξαγγελθεί εκφράζει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός. Ο κ. Κοντός ο οποίος είχε δεσμευτεί προσωπικά για την υλοποίηση της επένδυσης τότε, θέτοντας έως και θέμα παραίτησης του αν κλείσουν τα εργοστάσια, υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό ότι αποτελεί και δική του δέσμευση από την ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2007. Ο κ. Κοντός στην επιστολή του τονίζει ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Θεσσαλίας η υλοποίηση της επένδυσης και καταθέτει την πρόταση αυτή να υλοποιηθεί από την ίδια της ΕΒΖ καθώς όπως είναι γνωστό η διαδικασία με τον στρατηγικό επενδυτή δεν τελεσφόρησε.
Κοντός προς Καραμανλή: Η επένδυση της βιοαιθανόλης πρέπει να γίνει από την ΕΒΖ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Αθήνα, 2-4 -2009
Προς: Τον Πρωθυπουργό
κ. Κώστα Καραμανλή
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Απευθύνομαι σε εσάς εκφράζοντας την προσωπική μου αγωνία για το θέμα της μετατροπής των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Λάρισας και της Ξάνθης που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Ένα θέμα μείζονος σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη τόσο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στην Θεσσαλία, όσο και την γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί δυστυχώς καμία πρόοδος.
Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, της μείωσης της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 100 χιλιάδες τόνους λόγω της ολικής αποσύνδεσης που επέλεξαν οι παραγωγοί, της απόσυρσης του 50,1% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης που οδήγησε και στη διακοπή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, αλλά και της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, υπάρχει σήμερα μεγάλη δυσκολία ετήσιου προγραμματισμού για καλλιέργειες 2 εκατ. στρεμμάτων από τους παραγωγούς των αντίστοιχων περιοχών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκε μαζική στροφή σε δημητριακά (κυρίως αραβόσιτο), με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τιμών τους, που οδήγησαν στην πρόσφατη καταβολή σημαντικού ποσού αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.
Δεδομένου ότι:
1ον ) Αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση της Κυβέρνησης η μετατροπή των δύο εργοστασίων σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.
2ον ) Η χώρα μας υποχρεούται από τον σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί, έως το 2010, το 5,75% των καυσίμων κίνησης από βιοκαύσιμα και έως το 2020 το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 10%.
3ον ) Σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασκευάστηκαν ήδη και λειτουργούν, αλλά και συνεχίζουν να κατασκευάζονται από το κράτος, από συνεταιριστικές οργανώσεις και από ιδιώτες επιχειρηματίες εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, που δίνουν διέξοδο στην αγροτική τους παραγωγή.
4ον ) Εξαιτίας των υψηλών τιμών των δημητριακών το 2007, αλλά και της φετινής διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για την μετατροπή των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
5ον ) Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει στη διάθεσή της οικονομοτεχνικές μελέτες διεθνών οίκων, που αποδεικνύουν την βιωσιμότητα των επενδύσεων αλλά παράλληλα έχει και τη δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής αυτών με την διάθεση αδρανών περιουσιακών της στοιχείων.
6ον ) Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται κρατικές επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας και την περιφερειακή τους ανάπτυξη,
Προτείνω το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οι μετατροπές των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Η άμεση μετατροπή των εργοστασίων είναι απαραίτητη για να ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, για να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα, για να συμβάλλει αποτελεσματικά στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και για να δοθεί διέξοδος σε καλλιέργειες περίπου 1 εκατ. στρεμμάτων με δημητριακά και σακχαρότευτλα.
Κε Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη σας για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, ο οποίος στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής σας διαπίστωσε πρωτοφανή στήριξη και βοήθεια, πιστεύω στη θετική ανταπόκρισή σας για το μείζον αυτό θέμα, γεγονός που είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπιστεί με απόλυτα θετικό τρόπο από τους έλληνες αγρότες και την ελληνική περιφέρεια.
Με τιμή,
Αλέξανδρος Κοντός»
Αγρότες – εργαζόμενοι του νομού λένε ΝΑΙ στη βιοαιαθανόλη
Στο πλευρό του κ. Κοντού, υπερθεματίζοντας στην πρότασή του τάσσονται οι αγρότες του νομού μας αλλά και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης.
Ο κ. Ντίνος Γλερίδης, αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αγροτών: «Εμείς ήμασταν απ’ την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της πρότασης. Εδώ και δυο χρόνια είμαστε σε στάση αναμονής και ελπίζω να μην ήταν ένα πυροτέχνημα από την κυβέρνηση που ήθελε απλά να «χρυσώσει το χάπι» με τη βιοαιθανόλη και να κλείσει το εργοστάσιο. .Ότι κλείνει στο τόπο μας είναι καταστροφή, ότι επαναλειτουργεί φέρνει ανάκαμψη. Αν γίνει η επένδυση της βιοαιθανόλης θα ωφεληθούν όλοι οι αγρότες της περιφέρειας γιατί μόνο τα στρέμματα της Ξάνθης δεν φτάνουν να καλύψουν σε δημητριακά ή τεύτλα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον κ. Κοντό και τους εργαζόμενους για να γίνει αυτή η επένδυση που θα ωφελήσει τον τόπο μας».
Ο κ. Χατζηκατσούπης πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης εκφράζει την ίδια αγωνία: «Το είπαμε απ’ την πρώτη στιγμή . Την επένδυση να την κάνει η ΕΒΖ. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Γι’ αυτό και είμαστε στο πλευρό του κ. Κοντού Είναι αναγκαίο για την περιοχή μας αλλά και πιστεύουμε ότι η επένδυση θα είναι προσοδοφόρα για την ΕΒΖ. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε στο εργοστάσιο βιοαιθανόλης και όχι να μεταταχθούμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακαλέσαμε όλες τις μετατάξεις προς την περιφέρεια γιατί δεν συμφωνούμε με την τροπολογία που είναι προς ψήφιση. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο εργοστάσιο».
Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω προσυπογράφει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε) κ. Μανώλης Λαγογιάννης στην επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό στις 11/2/2009.
Δυο χρόνια περιμένόυμε την υλοποίηση της δέσμευση