Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέες μεταβολές και επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Νέες μεταβολές και επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

0
oaee 2

Το 2017 έρχεται με νέες οικονομικές υποχρεώσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να καταργούνται προηγούμενες αυξήσεις σε ΦΠΑ και τεκμήρια

Φ. Παραστατίδης: «Φαινομενικά το αναδιανεμητικό σύστημα έχει μία αίσθηση δικαιοσύνης, αλλά τα ποσά που προκύπτουν είναι πάρα πολύ μεγάλα»

Αφήνουμε πίσω σε λίγες μέρες το 2016, αλλά το έτος που έρχεται δεν μας υποδέχεται ακριβώς με ‘’ανοιχτές αγκάλες’’. Τα νέα οικονομικά μέτρα, κυρίως στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών, θα πλήξουν ιδιαίτερα τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάποιοι από τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για την ασφάλισή τους. Οπότε, πολλοί συμπολίτες μας όχι μόνο δεν θα δουν κάποια ελάφρυνση στις υποχρεώσεις τους, αφού τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και οι υπόλοιποι φόροι (ΦΠΑ, τεκμήρια κλπ) μένουν αμετάβλητοι, αλλά αντίθετα θα κληθούν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λογιστές είναι εν αναμονή για τις διευκρινίσεις του υπουργείου επί του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναδιανεμητικό σύστημα, αλλά όχι απαραίτητα δίκαιο

Οι επιβαρύνσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από την αναδιανεμητική προσέγγιση η οποία επιχειρείται πλέον στο σύνολο του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Στην προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν όσοι δικαιούνται χαμηλές συντάξεις, επιβαρύνει υπέρμετρα, και μερικές φορές ακόμη και παράλογα, τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αφού πλέον οι παροχές, συνταξιοδοτικές και περίθαλψης, υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος, ενώ ανάλογα καθορίζονται και οι εισφορές. Όπως σχολιάζουν φοροτεχνικοί, η λογική αυτή οδηγεί στην απώλεια κινήτρων για να δηλωθούν μεγαλύτερα εισοδήματα αφού, όπως εξηγεί και ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Φίλιππος Παραστατίδης: «Την ίδια υγειονομική κάλυψη θα έχει κάποιος που πληρώνει γι’ αυτήν 100 ευρώ και κάποιος που πληρώνει 2.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να αισθάνεται αδικημένος από την αντιμετώπιση που του επιφυλάσσεται».

Μετά τον αυξημένο ΦΠΑ και τα τεκμήρια, το νέο ‘’φορτίο’’ για το 2017 θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές

parastatidis filiposΟ κ. Παραστατίδης τόνισε πως την μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση θα έχουν το επόμενο έτος οι αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις δηλώσεις τους: «Φορολογικά θα υπάρξει μία μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους αγρότες που έχουν μικρό εισόδημα και δεν τηρούν βιβλία. Αυτοί θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, όσοι δεν θα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για τους επαγγελματίες το καθεστώς γίνεται ευνοϊκότερο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής φορολόγησής τους πέφτει από το 26% στο 22%, ωστόσο οι προσωπικές εταιρείες πλέον από 26% που είχαν πέρυσι θα πάνε στο 29%». Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει όμως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Δίνοντας κάποια παραδείγματα επ’ αυτού ο ίδιος σημείωσε: «Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες που δήλωσαν πέρυσι εισόδημα 20–25.000 ευρώ πλήρωσαν περίπου 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, τόσα περίπου όσα πλήρωσε και κάποιος που δήλωσε ζημιογόνο χρήση στην δήλωσή του. Τώρα αυτό αλλάζει και οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντιστοιχούν στο 26,95% του φορολογητέου εισοδήματος, με κατώτερο τα 1.900 ευρώ και ανώτερο τα 19.000 ευρώ. Αυτός, δηλαδή, που δηλώνει ζημιά θα πληρώσει 1.900 ευρώ κι αυτός που δηλώνει 20, 25 ή 30.000 ευρώ κέρδη θα κληθεί να πληρώσει το 26,95% των κερδών του σε ασφαλιστικές εισφορές.

Αναμένεται αναστάτωση και ταλαιπωρία μέχρι να ξεκαθαριστεί ο υπολογισμός των εισφορών

Το νέο σύστημα στην φιλοσοφία του γίνεται αναδιανεμητικό, παίρνοντας σαν βάση υπολογισμού των εισφορών, όπως γίνεται και με το ΙΚΑ, το εισόδημα που δηλώνεται, το οποίο θα είναι όμως βάση υπολογισμού και για το ύψος της σύνταξης του ασφαλισμένου. «Εδώ υπάρχει μία αίσθηση δικαιοσύνης, όμως το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλα. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει κέρδη και πληρώνει το μέγιστο των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι 19.000 ευρώ, για μία περίοδο 20 ετών, θα έχει δώσει τελικά 400.000 ευρώ συνολικά, για να πάρει μία σύνταξη μεγαλύτερη κατά λίγες μόλις εκατοντάδες ευρώ. Από την άποψη του ύψους των ποσών και των πλαφόν είναι παρανοϊκό και εξοντωτικό», σχολιάζει ο κ. Παραστατίδης. Όλα αυτά έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο και τώρα αναμένεται η εφαρμογή τους, χωρίς ακόμη να έχουν αποσταλεί οι εγκύκλιοι με τις οποίες θα ορίζεται ο ακριβής τρόπος εφαρμογής και υπολογισμού.

Ευνοούνται όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα – Κίνδυνος για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή

Όπως ανέφερε στο «Ε» η φοροτεχνικός Νατάσσα Μπερμπέρογλου: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% περίπου των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ δηλώνουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα δουν σχετικά χαμηλότερες εισφορές, ειδικά εκείνες οι περιπτώσεις που σήμερα ασφαλίζονται σε υψηλές κατηγορίες, ενώ όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν θα είναι πλέον περίπου οι μισές». Άνιση και υπερβολική θα είναι όμως η επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα και έχουν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ είναι προφανές ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα δώσει κίνητρο να δηλωθούν μειωμένα εισοδήματα. Επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, που θα ενταχθούν στο νέο κοινό ταμείο, θα έχουν τεράστιες αυξήσεις χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…