Κατά της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου που δεν συμπεριέλαβε τον Σύνδεσμο στο ΠΕΣΔΑ
Δημαρχόπουλος: «Η ΔΙΑΑΜΑΘ αδικεί τον νομό Ξάνθης». Ο δήμαρχος Ξάνθης εκτιμά πως δεν θα ανασταλεί η λειτουργία του ΣΔΑΝ
Δεν το βάζουν κάτω οι δήμαρχοι του νομού μας και επιμένουν να κρατήσουν εν λειτουργία τον ΣΔΑΝ Ξάνθης παρά το γεγονός ότι το Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) έτσι όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ μέχρι το τέλος του έτους δεν τον περιλαμβάνει ούτε σαν …υποσημείωση αναγνωρίζοντας ως τον μοναδικό φορέα υλοποίησης του Σχεδιασμού την ΔΙΑΑΜΑΘ.
Ένσταση θα καταθέσει ο ΣΔΑΝ στην Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο
Στο πλαίσιο λοιπόν της διεκδίκησης της μη κατάργησης του Συνδέσμου σε χθεσινή του σύσκεψη το Δ.Σ. του ΣΔΑΝ Ξάνθης πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος και συμμετέχουν και οι υπόλοιποι τρεις δήμαρχοι του νομού, έλαβαν ομόφωνα απόφαση να καταθέσουν ένσταση στην Αποκεντρωμένη κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς επίσης και στο αρμόδιο υπουργείο που τελικά θα εγκρίνει το ΠΕΣΔΑ – ΑΜΘ ζητώντας να παραμείνει ο ΣΔΑΝ και να συμπεριληφθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Δημαρχόπουλος: «Η ΔΙΑΑΜΑΘ αδικεί τον νομό Ξάνθης»
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα κινδυνεύσει τελικά η λειτουργία του ΣΔΑΝ και ότι θα συνεχίσει να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων του νομού μας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει μόνο 4 άτομα προσωπικό και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να διαχειριστεί τα απορρίμματα των 22 δήμων της περιφέρειας: «Η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο φορέας υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του συνολικού σχεδιασμού. Δεν μπορεί όμως να κάνει αποκομιδή απορριμμάτων για 22 δήμους με 4 άτομα προσωπικό. Όπως λοιπόν προέβη σε δημοπράτηση του ΚΔΑΥ έτσι εκτιμώ πως θα πράξει για την λειτουργία της ΜΕΑ ή την αποκομιδή. Και σ’ αυτή την περίπτωση εμείς έχουμε ένα φορέα που επί χρόνια κάνει επαρκώς την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων του νομού και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Αυτό που εξ’ αρχής ζητούσαμε είναι να συμπεριληφθεί ο ΣΔΑΝ στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, πράγμα που δεν έγινε γιατί όπως μας είπαν δεν προλάβαινε μια τροποποίηση μέχρι της 31/12/2016 που ζήτησε το υπουργείο να κατατεθούν τα Σχέδια κι αν γινόταν αυτό θα καθυστερούσε με κίνδυνο να βρεθεί τελικά στον αέρα το ΠΕΣΔΑ. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο νομός μας αδικήθηκε, η ΔΙΑΑΜΑΘ αδικεί τον νομό Ξάνθη γι αυτό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε και προπαντός δεν θα επιτρέψουμε να ανεβεί κόστος της διαχείρισης και να επιβαρύνουμε του δημότες μας», τόνισε ο κ. Δημαρχόπουλος.
Στο κόστος είναι το ζήτημα
Το θέμα του κόστους που έθιξε ο κ. Δημαρχόπουλος είναι το κομβικό σημείο και δημιουργεί «πονοκέφαλο» και σ’ άλλους δήμους της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι η ΔΙΑΑΜΑΘ ζήτησε από τους δήμους ενιαίο τέλος με «ταρίφα» στα 37 ευρώ τον τόνο και μετά τις αντιδράσεις το «μάζεψε» με αποτέλεσμα να ισχύει η προγενέστερη κατανομή του 20 – 12 – 12. Σημειώνεται ότι το κοστολόγιο του ΣΔΑΝ Ξάνθης ανέρχεται σε περίπου 15 ευρώ τον τόνο και ο κ. Δημαρχόπουλος εκφράζει την βεβαιότητα ότι αν τελικά φύγει από την μέση ο ΣΔΑΝ και αναλάβει η ΔΙΑΜΑΑΘ την διαχείριση των απορριμμάτων του νομού θα εκτοξευτούν τα τιμολόγια και αυτό θα μετακυλιστεί στους πολίτες. Να σημειώσουμε ότι το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΑΘ, τον δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο ωστόσο – όπως μας είπε – λόγω φόρτου εργασίας δεν κατέστη δυνατό να απαντήσει στα ερωτήματά μας.Ευελπιστούμε αυτό να γίνει εν ευθέτω χρόνω…
Μαριάννα Ξανθοπουλου