Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κατασκευή γέφυρας στην ανατολική πλευρά της πόλης

Κατασκευή γέφυρας στην ανατολική πλευρά της πόλης

0

«Πολύ σημαντικό έργο για την «Ξάνθη του αύριο» ένα έργο οραματικό που θα αλλάξει την λειτουργία και την εμφάνιση της πόλης σε πολλά σημεία», μ’ αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, το έργο του Περιμετρικού οδικού δακτυλίου, το οποίο οραματίστηκε πριν δύο χρόνια, έχοντας ως κεντρική στόχευση: α) την εκτόνωση του κυκλοφοριακού δεδομένου ότι όλες οι κινήσεις είναι διαμπερείς από την μια άκρη ως την άλλη της πόλης, χωρίς να υπάρχει περιμετρική πρόσβαση και β) στη δημιουργία προϋποθέσεων και υποδομών για την Ξάνθη του αύριο σε σχέση και με τη σχέση της με τα Βαλκάνια τους κάθετους άξονες. Η χάραξη του έργου του Περιμετρικού δακτυλίου του οποίου το προσχέδιο της μελέτης εφαρμογής παρουσιάστηκε από την Εγνατία Α.Ε. για πρώτη φορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 3 Νοεμβρίου 2008, οριστικοποιήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 και ώρα 11.30 μεταξύ του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη του Δήμαρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, του Διευθυντή Μελετών της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Κέκη Χαρίση, της Διευθύντριας καθέτων και κύριου άξονα της Εγνατίας Οδού κας Μαρίας Κατσαβέλη, του εκπρόσωπου των μελετητών και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης.
Βασική διαφοροποίηση ως προς την προηγούμενη χάραξη: Η γέφυρα στην Ανατολική πλευρά της πόλης
Στη σύσκεψη εκδηλώθηκε απόλυτη ταύτιση απόψεων του Νομάρχη και του δημάρχου Ξάνθης να δοθεί βαρύτητα στην ανατολική πλευρά της πόλης, που αποτελούσε κυοφορούμενη ιδέα κατά την παρουσίαση της 3ης Νοεμβρίου και εκεί έγκειται και η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη χάραξη. Έτσι πρόκειται να κατασκευαστεί μεγάλη γέφυρα με βάθρα ύψους 50 μέτρων και μήκους 250 μέτρων που θα γεφυρώνει το σημείο στο «Καφέ Αλεξάνδρα και του παλιού κτιρίου του φυσιολατρικού ομίλου με περιοχή από το Σαμακώβ, νοτιοδυτικά της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας. Θα κατασκευαστεί επίσης και πεζογέφυρα σιδερένια που θα ενώνει την περιοχή του Σαμακώβ με την πλευρά της παλαιάς Ξάνθης ώστε να υπάρχει και άλλου είδους λειτουργικότητα πέρα από τα πεζοδρόμια που θα έχει η γέφυρα. Επίσης έγινε δεκτό ότι η μόνη εφικτή διέλευση προς τα δυτικά, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, βόρεια της Αγίας Ειρήνης είναι η άνευ σήραγγας, που εφάπτεται, χωρίς να θίγεται κανένα νέο οικοδομικό τετράγωνο.
Να σημειώσουμε ότι όπως μας πληροφόρησε ο νομάρχης Ξάνθης η αρχική ιδέα ήταν να εκπονηθεί η μελέτη του έργου από τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά επειδή διαπιστώθηκε αδυναμία πριν ένα χρόνο η μελέτη ανατέθηκε στην Εγνατία Α.Ε. καθώς και το αρχικό ποσό των 1.200 εκ. ευρώ που εκταμιεύτηκε για το έργο.
Έτσι Η Εγνατία Α.Ε. θα αναλάβει τη συνολική κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου, την ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης προς την κατεύθυνση της Εγνατίας όπου θα κατασκευαστεί κόμβος. Το έργο έχει κοστολογηθεί στα 40 εκ. ευρώ (χωρίς το 1/3 της έκπτωσης) και το μισό θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του κάθετου άξονα. Μετά την οριστικοποίηση της χάραξη άμεσα θα προχωρήσει η μελέτη εφαρμογής.
Ικανοποίηση εκφράστηκε από Δήμαρχο και Νομάρχη
«Επιθυμία μου ήταν ο περιμετρικός δακτύλιος να αγκαλιάζει το δήμο της Ξάνθης. Μ’ αυτή τη χάραξη επιτυγχάνουμε αφ’ ενός την περιμετρική κίνηση αφ’ ετέρου την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας στην Εγνατία και την έξοδο της πόλης από πολλά σημεία», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης σε ανακοίνωση του εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία χάραξης και υλοποίησης της έως τώρα μελέτης. Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά, στο Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού Α.Ε., στον Πρόεδρο της κ. Απόστολο Γούλα και στους συνεργάτες του σημειώνοντας ότι «έτσι δρομολογείται για την Ξάνθη η κατασκευή ενός μεγαλόπνοου έργου που θα δώσει νέες διεξόδους στο κυκλοφοριακό της. Ένα έργο που θα σημαδέψει τη μελλοντική πορεία του τόπου και της κοινωνίας μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ε – ΥΓΕΙΑ (2)

…ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ   Η μουσ&…