Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έβγαλε καλό λάδι η ξηρασία στον νομό

Έβγαλε καλό λάδι η ξηρασία στον νομό

0
elaiotriveio

Μικρή ποσότητα αλλά καλή η ποιότητα του λαδιού – Άρχισε η συγκομιδή των καρπών

Αυξητική τάση έχει η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αλλά ακόμη βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η συγκομιδή της ελιάς στο νομό μας και τα δύο ελαιοτριβεία που υπάρχουν έχουν …λαδώσει τις μηχανές τους από καιρό για να βγάλουν το λάδι της χρονιάς τους οι ελαιοπαραγωγοί. Μιας χρονιάς που χαρακτηρίζεται «μέτρια» από άποψη ποσότητας αλλά «καλή» από άποψη ποιότητας. Κι αυτό οφείλεται – όπως μας είπαν οι παραγωγοί που μιλήσαμε – στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν αυτή την χρονιά όπως στην παρατεταμένη ξηρασία που είχε σαν αποτέλεσμα να μην δέσει ο καρπός αλλά απ’ την άλλη αυτό είναι σαν αποτέλεσμα ο καρπός που έδεσε να είναι πιο μεστός και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Ο κ. Νίκος με τον αδελφό του Θωμά κληρονόμησαν τον ελαιώνα από τον πατέρα τους που τον φύτεψε το 1972 στην περιοχή Πέρα Αμπέλια (λίγο μετά την Πανεπιστημιούπολη). Ο κ. Νίκος θυμάται να μαζεύει ελιές από τα 12 χρόνια του και τώρα πλέον αυτό του έχει γίνει τρόπος ζωής καθώς και όλη η διαδικασία εξαγωγής λαδιού με το οποίο καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες τις δικής του οικογένειας και των παιδιών του όπως επίσης και του αδελφού του. Ο πατέρας του Ηλίας που δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησε ελιές στο κτήμα του καθώς – όπως μας αφηγείται ο κ. Νίκος – μόνο ένας ακόμη είχε ελιές στην Ξάνθη τότε: «Η καλλιέργεια της ελιάς δεν υπήρχε στην Ξάνθη πριν το 1970 καθώς θεωρούνταν ψυχρό το κλίμα και οι αγρότες δεν το τολμούσαν. Ωστόσο ο πατέρας μου παρατήρησε ότι υπήρχαν αγριελιές στην Ξάνθη και το τόλμησε. Εμείς με τον αδελφό μου έχουμε στο κτήμα μας 300 ρίζες ελιές και ασχολούμαστε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο κ. Νίκος. Η συγκομιδή στον ελαιώνα των αδελφών δεν ξεκίνησε ακόμη ωστόσο το έμπειρο μάτι του κ. Νίκου εκτιμά πως η παραγωγή θα είναι σε μέτρια επίπεδα επειδή δεν ήταν ευνοϊκοί κάποιοι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως άνεμοι στην περίοδο της ανθοφορίας που ρίχνουν τα λουλούδια και υπάρχει απώλεια σε καρπό όπως και η ξηρασία. Βασικό ρόλο επίσης παίζει και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Λίγο αλλά καλό λάδι έχει η Ξάνθη

Ο ελαιώνας του κ. Νίκου είναι με πιστοποίηση βιολογική και έχει ως επί το πλείστον ελιές ποικιλίας «κορωνέικη» που έχει και την μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι σε επίπεδα που φτάνουν σε καλές χρονιές 4 προς 1. Συνήθως η παραγωγή λαδιού δεν ξεπερνά τα 800 κιλά και συσκευάζεται σε 5λιτρα: «Φροντίζουμε να διατηρήσουμε το λάδι σε χαμηλή οξύτητα. Γενικά το λάδι της περιοχής μας είναι πολύ καλό ποιοτικά γιατί οι παραγωγοί αρχίζουν νωρίς την συγκομιδή και σε σύντομο χρόνο γιατί φοβούνται μην πιάσουν τα κρύα και η συμπίεση γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν «ανάβουν» οι ελιές όπως λέμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλή ποιότητα στο λάδι. Τα τελευταία χρόνια η ελαιοκαλλιέργεια παρουσιάζει αύξηση στην περιοχή μας και έχει επεκταθεί στα πεδινά σημεία του νομού μας όπως στην Μάνδρας, τα Άβδηρα αλλά και στην περιοχή της Βιστονίδας. Άλλο ένα ακόμη ευεργέτημα του ελαιώνα είναι ότι διατηρεί την βιοποικιλότητα άγριας ζωή περισσότερο από ένα δάσος και επίσης επιδρά ευεργετικά στο περιβάλλον»., καταλήγει ο κ. Νίκος.

Αυξητική τάση έχει η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αλλά ακόμη βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο

elia mazemaΑμάζευτες έχει τις ελιές του και ο κ. Γιάννης που έχει ελαιώνα βιολογικό κι αυτός σε παραθαλάσσια περιοχή του νομού. Η ξηρασία έκανε κακό στην παραγωγή και ο κ. Γιάννης εκτιμά πως δεν θα μαζέψει ούτε την μισή ποσότητα από πέρσι. Κι επειδή έχει ψάξει το θέμα καθώς ασχολείται επί μια 20ετία τουλάχιστον μας εξηγεί πως η ελιά έχει αναπτύξει ένα σύστημα αυτοπροστασίας και όταν έχει ξηρασία ρίχνει την βαρύτητα στην επιβίωσή της ως οργανισμός και δεν κάνει καρπό. Στον αντίποδα ο κ. Γιώργος και έχει μαζέψει τις ελιές του και έχει βγάλει το λάδι. Η χρονιά πήγε καλά γι αυτόν που έχει το κτήμα του λίγο έξω από την πόλη καθώς μάζεψε 773 κιλά ελιές και έβγαλε 133 κιλά λάδι. Δηλαδή είναι μια απόδοση 1 προς 5,9 μια αναλογία που θεωρείται ικανοποιητική.: «Η παραγωγή δεν είναι αρκετή λόγω της ξηρασίας αλλά το καλό είναι ότι η ελιά δεν έχει υγρασία για αυτό και έχει και καλή απόδοση και καλή ποιότητα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος. Άλλωστε η ποσότητα λαδιού που έβγαλε αρκεί για την ετήσια κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του και για κάποια …δωράκια στους φίλους του. Γενικά η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι σ’ ένα ερασιτεχνικό ο επίπεδο και αποτελεί μια… οικογενειακή υπόθεση.

Σ’ ένα από τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας που απευθυνθήκαμε οι μηχανές είχαν πάρει φωτιά από την πολλή δουλειά και ο κ. Γιώργος (ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου) δεν είχε χρόνο για πολλά λόγια. Αυτό που μας είπε είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στη καλλιέργεια ελιάς στην περιοχή μας και πως φέτος απ’ τα μέχρι τώρα δείγματα η μέση απόδοση είναι σε αναλογία 5 προς 1.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…