«Δεν μας πρόσεξε κανείς…»

0

3 χρόνια στην ανεργία συμπληρώνουν τον ερχόμενο Μάιο οι 30 απολυμένοι της «Φωνής της Αμερικής» και φως από πουθενά! Από την βαρύγδουπη δέσμευση Γιακουμάτου για πρόγραμμα απασχόλησης των 1000 ευρώ που αποδείχθηκε «λόγια του αέρα», η μόνη μέριμνα γι’ αυτούς ήταν το 18μηνο πρόγραμμα ημιαπασχόλησης της Νομαρχίας Ξάνθης των 450 ευρώ, για το οποίο εδώ και ένα χρόνο έληξε η σύμβαση με το υπουργείο Εσωτερικών και παρότι ο νομάρχης έκανε αίτημα για έγκριση 20 θέσεων στην Νομαρχία από ομαδική απόλυση, το αίτημα απορρίφθηκε από το ΑΣΕΠ γιατί προσέκρουε στο «ομαδική απόλυση» καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν απασχολούμενοι μέσα στο 2008.
«Δεν μας πρόσεξε κανείς…»
«Νιώθουμε παραγκωνισμένοι, ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για μας και ότι ουσιαστικά μας εμπαίζουν», καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι στο «Ε». Οι λόγοι που επικαλούνται είναι: Ότι για την ΣΕΒΑΘ και την ΣΕΠΕΚ έχει βρεθεί λύση με την τροπολογία και την απορρόφηση των εργαζομένων στην περιφέρεια και από την ΕΑΠΑΞ. Για την ΕΒΖ επίσης. Αλλά πολύ περισσότερα έχουν δοθεί λύσεις σε απολυμένους ιδιωτικών εταιρειών όπως της Βιαμύλ, της Βαλκάν Εxport και πρόσφατα της Good year όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός απασχόλησης κα Καλαντζάκου. Και ενώ ο κ. Κοντός όταν ήταν υπουργός τους είχε υποσχεθεί ότι θα προωθήσει λύση τύπου ΒΦΛ, δηλαδή τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι απολυμένοι λαμβάνουν το 80% του μισθού τους και το ένσημο για 6 χρόνια και για 1 ακόμη χρόνο αν απαιτείται για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα και παρότι τώρα τους λέει ότι θα θέσει επιτακτικά το αίτημα στην κα Καλαντζάκου μέχρι στιγμής οι απολυμένοι το μόνο που έχουν στα χέρια τους επί 1 χρόνο είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο και λήγει! Το αίσθημα του παραγκωνισμού που τους διακατέχει απορρέει από το γεγονός ότι για ιδιωτικές εταιρείες έχει ληφθεί μέριμνα ενώ για την «Φωνή της Αμερικής» στην οποία είχε σχέση το Ελληνικό Δημόσιο καθώς η διακρατική συμφωνία είχε υπογραφεί μεταξύ Η.Π.Α. και υπουργείου Εξωτερικών και το ελληνικό δημόσιο εισέπραττε τα αντισταθμιστικά οφέλη, το Ελληνικό δημόσιο δεν έστρεψε το βλέμμα του στους απολυμένους!
Πολιτικά παιγνίδια σε βάρος τους
Αναφορικά δε για τον «εμπαιγμό», όπως μας μεταφέρουν, απορρέει από το γεγονός ότι παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους από τοπικούς πολιτικούς. Και ως γνωστόν «όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει», καθώς τα συμφέροντα είναι αλληλοσυγκρουόμενα! Ιδιαίτερα καταγγέλλουν ακατάσχετη υποσχεσιολογία εκ μέρους πολιτικού παράγοντα που τους έταζε λαγούς με πετραχήλια και τη «δράση» ενός «δικού» του, που τους δημιούργησε σύγχυση και διάσπαση μεταξύ τους που είχε σαν επακόλουθο τον εφησυχασμό τους που οδήγησε σε παρελκυστικότητα στο να δοθεί λύση.
Αυτό που έχουν πλέον συνειδητοποιήσει είναι ότι «χόρτασαν» μεγάλα λόγια που τους οδήγησαν να «πεινάσουν» μόλις τελειώσει και το επίδομα ανεργίας και προσανατολίζονται στον να διεκδικήσουν πιο μαζικά και πιο σθεναρά το δικαίωμά τους στην εργασία και να μην εφησυχάζουν σε δεσμεύσεις πολιτικών που αποδείχθηκαν «αερολογίες». Το πάθημα γίνεται μάθημα…

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…