Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέος οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

Νέος οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

0
anergoi-skie

Προβλέπει μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ και την παροχή φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νόμιμα του εργαζόμενους

«Πέφτουν» πρόστιμα στην Ξάνθη – «Δύσκολη η κατάσταση για εργαζόμενους και εργοδότες», δηλώνει η Επιθεωρήτρια Εργασίας

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας παίρνει η κυβέρνηση με την δημιουργία από το Υπ. Εργασίας και την επικύρωση από εργοδότες κι εργαζομένους και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας – σε ειδική εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη – του νέου Οδικού Χάρτη Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας, ενός σχεδίου με 3ετή διάρκεια και η λογική του είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος των προστίμων με δυνατότητα μείωσής τους αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νόμιμα του εργαζόμενους.

Επικυρώθηκε ο νέος οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Ο νέος οδικός χάρτης επίσης περιλαμβάνει επανασχεδιασμό του εργοσήμου, καταπολέμηση των υποκρυπτόμενων μορφών εξαρτημένης εργασίας μέσα από τα «μπλοκάκια», ενοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων – εισφορών και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως προαπαιτούμενο. Σ’ ότι αφορά τα πρόστιμα των 10. 500 ευρώ που είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις το σχέδιο που προωθείται -αλλά πρέπει να επικυρωθεί και από τους θεσμούς – είναι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ να μειωθεί στα 3.500 ευρώ και να συνοδεύεται από την υποχρέωση του εργοδότη να προσλαμβάνει τον «μαύρο» εργαζόμενο νόμιμα, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για 12 μήνες (ώστε περίπου 3.500 ευρώ να πάνε στο ΙΚΑ ως εισφορές και άλλα 3.500 ευρώ στο Δημόσιο ως φόροι), χωρίς όμως την ίδια περίοδο να μειώσει το προσωπικό του.

Νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Στο επίκεντρο του οδικού χάρτη είναι και το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ που θα καταγράφει όχι μόνο τους ενεργούς εργοδότες αλλά και τις επιχειρήσεις που δεν είναι απογεγραμμένες ως εργοδότες (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις) όπου μπορεί να υποκρύπτεται αδήλωτη εργασία. Ζητούμενα επίσης είναι η διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και ο συντονισμός των βάσεων δεδομένων τους, όπως επίσης η εισαγωγή νέων μεθόδων ανάλυσης και εντοπισμού του φαινομένου με έμφαση στην προληπτική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η κατάσταση με την αδήλωτη εργασία στην Ξάνθη

Σύμφωνα με την Επιθεωρήτρια Εργασίας κα Νικάκη το φαινόμενο είναι υπαρκτό και συναντάται στους ελέγχους που κάνει το κλιμάκιο της Υπηρεσίας. Όπως σημειώνει η κατάσταση στην εργασία είναι τόσο δύσκολη και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες που οι μεν εργαζόμενοι δέχονται να δουλεύουν μαύρα αφού ούτως ή άλλως οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί ενώ οι εργοδότες ρισκάρουν να πληρώσουν αυτό το υπερβολικό πρόστιμο γιατί τις πιο πολλές φορές η επιχείρησή τους δεν αντέχει να προσλάβει άτομα νόμιμα ή χρειάζονται μόνο περιστασιακά εργαζόμενο και με ωράριο ημιαπασχόλησης. Όπως σημείωσε δε από την εφαρμογή του μέτρου έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε αρκετές επιχειρήσεις της Ξάνθης που έχουν εντοπιστεί αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthaopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…