-100 γρ. μπέικον κομμάτι ολόκληρο ή παστό χοιρινό
-1 κ.σ. ελαιόλαδο
-1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-1 σκ. σκόρδο
-1 καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο
-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-3-4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
-1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
-250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
-250 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
-500 γρ. βίδες
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ροδίζουμε με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και την πιπεριά. Αφήνουμε να μαραθούν για 2-3′, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας για 1′ να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα φασόλια, τις ντομάτες και 6 φλ. νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25′ να μαλακώσουν τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και τα ζυμαρικά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να χυλώσει η σάλτσα. Στο τέλος περιχύνουμε με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο πηχτό ζουμάκι και αν θέλουμε τρίβουμε λίγο τυρί.