Πολλοί δημότες δυσανασχετούν από την εικόνα εγκατάλειψης και ξηρασίας που επικρατεί στα πάρκα – Υπομονή και ενδιαφέρον από όλους ζητά ο αρμόδιος προϊστάμενος Θ. Μπαμπάτσος
Βανδαλισμοί το Σάββατο στο Θεματικό Πάρκο – Σπασμένες οι ενημερωτικές πινακίδες, ενώ πολλά παιχνίδια καταστράφηκαν
Οι χώροι πρασίνου είναι οι ‘’πνεύμονες’’ μιας πόλης, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και ψυχολογικά, αφού είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που καταφεύγουν εκεί όχι μόνο για να βρουν δροσιά, αλλά και για να ηρεμήσουν κάτω από την σκιά κάποιου δέντρου ή να ξαποστάσουν σε κάποιο παγκάκι που βρίσκεται στα πάρκα. Η ξηρασία των τελευταίων μηνών, ιδίως στην πόλη μας και ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα σημειώθηκαν ακόμη και καταστροφικές βροχοπτώσεις, έχει δώσει στους χώρους πρασίνου άλλο χρώμα. Πλέον κανείς συναντά έναν κίτρινο ξεραμένο ‘’τάπητα’’ στα περισσότερα μέρη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πολλοί αναγνώστες μάλιστα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους χώρους όπου υπάρχει γκαζόν, το οποίο κινδυνεύει να ξεραθεί από την έλλειψη νερού.
Θ. Μπαμπάτσος: Αγριάδες που δεν ποτίζονται στα περισσότερα μέρη
Για να μάθουμε τι γίνεται, ή μάλλον τι δεν γίνεται, επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης, Αθανάσιο Μπαμπάτσο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπαμπάτσος, στα περισσότερα μέρη δεν υπάρχει γκαζόν, αλλά αγριάδες, χόρτα πολύ πιο ανθεκτικά, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και πότισμα. «Αυτή η περίοδος είναι από τις πιο δύσκολες, με την ξηρασία και τους ανέμους που επικρατούν, γι’ αυτό και οι πυρκαγιές είναι καταστροφικές αυτή την περίοδο. Η εικόνα που αντικρίζουν οι συμπολίτες μας αυτό το διάστημα οφείλεται στο ότι στους περισσότερους χώρους υπάρχουν αγριάδες και όχι γκαζόν, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης νερού. Οι αγριάδες είναι ανθεκτικές και μόλις αρχίσουν οι πρώτες βροχές τα πάρκα θα πρασινίσουν και πάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι καταβάλλεται από τον δήμο προσπάθεια τροφοδότησης πολλών οικισμών με νερό, όπως το Πίλημα και ο Γέρακας, οπότε το πότισμα των χορταριών είναι πολυτέλεια. Πραγματοποιούνται όμως συνεχείς εργασίες από τα συνεργεία, αφού όπως ανέφερε ο κ. Μπαμπάτος τις τελευταίες μέρες έγιναν κλαδέματα στα δέντρα μπροστά από το Διοικητήριο, στην νησίδα απέναντι από την πλατεία Μπαλτατζή, όπου τα κλαδιά μεγάλου δέντρου χτυπούσαν σε διερχόμενα αυτοκίνητα, στην περιοχή της Νεάπολης και στην οδό Βλαχοπούλου. «Είναι εργασίες που δεν φαίνονται, αλλά σ’ αυτό θέλουμε και την βοήθεια των δημοτών, οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν τηλεφωνικά την υπηρεσία για ό,τι συναντούν», είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος.
Θέλουμε τελικά μια πόλη πρασίνου;
Οι περισσότεροι δείχνουν να ευχαριστούνται από την παρουσία πρασίνου εντός της πόλης, καθώς κατά κοινή ομολογία ομορφαίνει το ψυχρό αστικό πρόσωπο του κέντρου, συμβάλλει στην καθαρή ατμόσφαιρα και παρέχει πολλαπλά οφέλη. Δεν φαίνεται να έχουν όμως την ίδια άποψη όλοι. Τουλάχιστον στην πράξη. Αυτό κατέθεσε με παράπονο ο κ. Μπαμπάτσος, τονίζοντας ότι ναι μεν η αρμόδια υπηρεσία έχει την κύρια ευθύνη για την προστασία, τον καλλωπισμό και την περιφρούρηση των χώρων πρασίνου, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται ή πρέπει να εμπλέκονται και οι πολίτες. «Αν οι συνδημότες μας θέλουν όντως μια πόλη πρασίνου θα την έχουν. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα το επικροτήσουμε και θα βοηθήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συναντούμε όμως καθημερινά μας θλίβει. Σπασμένα δέντρα, σκουπίδια στα πάρκα και έξω από κάδους, ζημιές στους χώρους δημόσιας αναψυχής και άλλα πολλά», σημείωσε με παράπονο ο ίδιος.
Βανδαλισμοί στο Θεματικό Πάρκο του Λιμνίου
Προς επίρρωση των όσων ο κ. Μπαμπάτσος ισχυρίστηκε, είχαμε το βράδυ του Σαββάτου εκτεταμένους βανδαλισμούς εντός του νέου Θεματικού Πάρκου στην περιοχή του Λιμνίου. Ένα μικρό στολίδι για την πόλη μας, που το επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, είναι έρμαιο στις διεστραμμένες ορέξεις και αντιλήψεις κάποιων. Λίγων, θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά αρκετών ώστε να προκαλέσουν ζημιές εις βάρος της αναψυχής των υπολοίπων. Όπως έχουμε αναφέρει σε δημοσιεύματα του «Ε», το θέμα της φύλαξης του πάρκου έμεινε μετέωρο για ένα διάστημα και ενώ είχε ξεκινήσει η λειτουργία του. Οι σκέψεις για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος με κάμερες που θα καταγράφουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές αποσύρθηκαν κάτω από τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων, που έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων επισκέπτονται το πάρκο. Ορίστηκε εν τέλει ένας φύλακας που είναι υπεύθυνος για το πάρκο μερικές ώρες την μέρα και τα αποτελέσματα αυτής της πλημμελούς φύλαξης μπορεί να τα δει όποιος επισκεφθεί τον χώρο. Σπασμένες σχεδόν όλες οι ενημερωτικές πινακίδες μπροστά από τα παιχνίδια, που σε δίγλωσσο κείμενο εξηγούσαν την χρήση και την ιστορία του κάθε παιχνιδιού. Έχει κατατεθεί, μάλιστα, μήνυση κατ’ αγνώστων. Ως γνωστό, τα υπαίθρια αυτά παιχνίδια κόστισαν στον δήμο 320.000 ευρώ και πλέον πολλά από αυτά είναι άχρηστα και χρήζουν αντικατάστασης. Αν επιθυμούμε, λοιπόν, μια πόλη πρασίνου, θα πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί, δήμος και δημότες.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr