Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας μιλά στο «Ε» για τα νομικά ατοπήματα του διαγωνισμού, αλλά και την απουσία ποιοτικών κριτηρίων
Σχολιάζει τα πιο καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη και επιτίθεται στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την ότι «κυβερνά τον τόπο με όρους Λατινικής Αμερικής!
Ως «πανουργία της ιστορίας» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων αξιωμάτων, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, το «μαύρο» που θα πέσει σε ιδιωτικά κανάλια που σήμερα λειτουργούν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, τρία χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα ο κ. Τζαβάρας τόνισε στο «Ε» τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός από την κυβέρνηση, τονίζοντας αφενός την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας ελλείψει ΕΣΡ, και αφετέρου, τη «χυδαιότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, των κριτηρίων κατακύρωσης, αφού «ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έθεσε ως αποκλειστικό κριτήριο το ‘πορτοφόλι’ ευτελίζοντας το άρθρο 15 του Συντάγματος που υπαγορεύει ποιοτικά κριτήρια στην άσκηση της δημόσιας αυτής υπηρεσίας που κατά παραχώρηση λαμβάνει ο ιδιώτης». Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι η διαβλητή αυτή διαδικασία θα κλείσει τα κανάλια που έχουμε σήμερα, ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα και σε αυτούς στους οποίους κατακυρώθηκαν πια οι άδειες, αφού κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Γι’ αυτό το λόγο σημείωσε ότι η καθυστέρηση της έκδοσης απόφασης θα αποτελέσει μία ανωμαλία όχι μόνο στο πολίτευμα και τους θεσμούς, αλλά θα έχει και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στους εμπλεκόμενους ιδιώτες. Σχολίασε δε ότι «δυστυχώς, η συνείδηση σε αυτή την κυβέρνηση έρχεται κατόπιν εορτής».
Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι παρόλο που η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε τη διαδικασία, αναλαμβάνοντας η ίδια την διακυβέρνηση θα σεβαστεί το Σύνταγμα, καθώς και την αρχή ότι «το κράτος έχει συνέχεια». «Στόχος μας θα είναι ως κυβέρνηση να επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και φυσικά όσοι θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα θα χρήζουν της προστασίας που πηγάζει από το Σύνταγμα και τους νόμους».
Λάθος η κατεύθυνση και η φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης
Με αφορμή τη συνομιλία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα, προχωρήσαμε με τον κ. Τζαβάρα σε μια συζήτηση για τα καίρια θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική Δικαιοσύνη, με κυρίαρχο το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της. «Όσες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση κι αυτό γιατί βασίζονται σε λάθος φιλοσοφία», σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, εξηγώντας ότι «η διαχείριση των θεμάτων της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται σαν εξωτικός παράγοντας σε σχέση με το κράτος και η τελευταία λειτουργεί σε επίπεδο αυτονόμησης. Γι’ αυτό και ο χρόνος για τη δικαστική λειτουργία κινείται διαφορετικά». Με αυτό το σκεπτικό, ο ίδιος χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τον Νόμο Παρασκευόπουλου, που τελικά όχι μόνο είναι αναποτελεσματικός, αλλά δημιουργεί και αίσθημα ανασφάλειας για τον πολίτη, αλλά και ανασφάλειας δικαίου. «Το πρόβλημα είναι συστημικό και αυτό αναδείχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα και αναγνώρισε καθυστερήσεις που φτάνουν πια μέχρι και το σημείο της αρνησιδικίας», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας ότι μία βασική πτυχή που πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα είναι η ποιότητα των προσώπων που επιλέγονται για να αναλάβουν δικαστικά καθήκοντα. «Θα πρέπει να αλλάξει άρδην ο θεσμός των εξετάσεων για την Εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών, και κυρίως να μπορεί ο νέος δικαστής να παίρνει εφόδια για να αποκτά κριτική σκέψη και συνείδηση. Αυτό δεν το αξιολογεί το υπάρχον σύστημα», είπε, τονίζοντας καταληκτικά: «και βέβαια με την αξιολόγηση θα μπορεί να αντιμετωπιστεί και το θέμα των εγγυήσεων της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, δηλαδή με ικανούς δικαστές που θα αποκρούουν οποιαδήποτε επέμβαση.
Πιστοποιημένοι ιδιώτες πρέπει να αναλάβουν τις έρευνες των λιστών για τη φοροδιαφυγή
Από τον κ. Τζαβάρα ζητήσαμε επίσης να μας πει τη γνώμη του σχετικά με την εξέλιξη στο ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και όλων των αντίστοιχων στοιχείων που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη. «Η έρευνες ξεκίνησαν από τον Σαμαρά και πιστεύω ότι συνεχίζονται και σήμερα. Ωστόσο με αυτό το ρυθμό μπορεί να χρειαστούμε 50, 60 ή και 70 χρόνια», απάντησε ο ίδιος και τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ανάθεσης της σημαντικής ερευνητικής διαδικασίας σε ιδιώτες-ελεγκτές μέσω διαγωνισμού που να έχουν πιστοποιηθεί στα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. «Έτσι λειτουργούν όλα τα σοβαρά κράτη στη Δύση», σημείωσε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι: «η κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζει με άλλους όρους τη διαδικασία. Με το επιχείρημα ότι τάσσεται υπέρ της διαφάνειας και θεωρώντας την προηγούμενη κυβέρνηση διεφθαρμένη… κυβερνώντας σήμερα τον τόπο με όρους Λατινικής Αμερικής! Όσο ήταν στην αντιπολίτευση κόπτονταν για την υποχρέωση για διαφάνεια, αλλά σήμερα την περιορίζει ακόμη και συρρικνώνοντας τους πόρους για τη Διαύγεια. Και οδηγούμαστε σε μία ανακύκλωση του ίδιου κακού μας εαυτού».
Χωρίς σοβαρότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα συνταγματικά θέματα
Με αφορμή το σχόλιο που του ζητήσαμε για τη νομική εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τζαβάρας, αφού το χαρακτήρισε «καρικατούρα δημοψηφίσματος», μιας και δεν διασφαλίστηκαν ούτε στοιχειωδώς οι θεσμικές εγγυήσεις για την αδιάβλητη έκφραση του λαϊκού φρονήματος και επικρίνοντας και τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το μείζον θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος επιλέγοντας να ξεκινήσει την καμπάνια εκτός και όχι εντός Βουλής, καυστικά σχολίασε ότι: «στα συνταγματικά θέματα η κυβέρνηση δε διαθέτει ίχνος σοβαρότητας». Ο κ. Τζαβάρας, μεταφέροντας τα λόγια του Ζαν Μποντιγιάρ για τη δύναμη της σαγήνης πάνω στο λόγο, που αξιοποίησε επιτυχώς ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το πώς ο λαός «υπνωτίστηκε από την εικόνα του Τσίπρα», αλλά, όπως πρόσθεσε: «πλέον οι περισσότεροι ξύπνησαν, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης της κρίσης. Ακόμη, κατανόησαν ότι με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον αριστερός εναλλακτικός τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αφύπνιση. Η ΝΔ και ο χώρος του Κέντρου καλούνται να αναλάβουν το βάρος της ιστορικής αυτής ευθύνης. Ήρθε η ώρα και πρέπει να ξυπνήσουμε και να συμφιλιωθούμε με την αλήθεια».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr