Σχόλια 20/08/16

0
maroulis
Το «έγκλημα» του Πύρρου Δήμα κατά την Αυγή είναι ότι ήταν αμίλητος όταν ψήφιζε μνημόνια ενώ αντίθετα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με πόνο και δάκρια…


Ναι μεν, αλλά
Καλό το πλεόνασμα στο δήμο Ξάνθης, δε λέμε, το ταμείο έχει ρευστό, όμως υπάρχει και μια άλλη άποψη. Ότι στόχος του δήμου, του κάθε δήμου δεν θα πρέπει να είναι να υπάρχει μεγάλο διαθέσιμο πλεόνασμα, αλλά πώς αυτό με επιτυχία να αξιοποιείται.
Διότι οι δήμοι φορολογούν τους δημότες τους για να προγραμματίζουν την υλοποίηση έργων επ’ωφελεία τους όχι να αδρανούν τα ποσά στις τράπεζες.
Διότι θετική κρίνεται η πορεία ενός δήμου όταν αξιοποιεί σωστά τα χρήματα, ενίοτε χρωστώντας κιόλας.
Γ.Δ.


Νικηφόρες ήττες
Ο τίτλος είναι κάπως παράξενος για αρκετούς και ίσως προβληματιστούν και δικαιολογημένα. Διότι μια ήττα να είναι νικηφόρα, είναι σχήμα και λόγος οξύμωρος. Συνέβη όμως στη γειτονική Τουρκία. Όπου ναι μεν δεν επικράτησε το πραξικόπημα στην γειτονική χώρα, όμως όλα όσα ακολούθησαν δείχνουν ότι η νίκη του Ερντογάν ήταν εύκολη μεν, αλλά εξελίχτηκε τελικά σε νίκη των ηττημένων λόγω ακριβώς της δημοσιότητας, των φυλακίσεων και των διώξεων χιλιάδων ατόμων.
-Ήττα μεν, νικηφόρα δε…
Γ.Δ.


Η ανασφάλεια του Σουλτάνου
Όλοι οι Σουλτάνοι είχαν μεγάλη ανασφάλεια, διότι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα ανατρέπονταν ή θα δολοφονούνταν. Γι αυτό όλους τους πιθανούς διαδόχους τους, τους έκλειναν στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, κάτι σαν φυλακή πολυτελείας. Ο τελευταίος μεγάλος Σουλτάνος, ο Αμπντούλ Χαμίτ, που τον εκθρόνισαν οι Νεότουρκοι, είχε φθάσει στα άκρα. Κάποτε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, κόρη συγγενούς του, μπήκε στο γραφείο του για να παίξει και πήρε στα χέρια του το πιστόλι που είχε επάνω στο τραπέζι. Ήταν τέτοια η τρομάρα του που ποδοπάτησε τη μικρή μέχρι θανάτου. Φοβήθηκε ότι οι εχθροί του την έβαλαν να τον δολοφονήσουν. Κάπως έτσι αντιδρά και ο Ερντογάν.
Γ.Λ.


Το μετάλλιο που χάσαμε…
Ένα ακόμα μετάλλιο και μάλιστα χρυσό θα πανηγύριζε σήμερα η χώρα μας, αλλά χάθηκε λόγω γραφειοκρατίας. Ναι, αυτή η διαχρονική μάστιγα που βουλιάζει συστηματικά τη χώρα, μας στέρησε ακόμα κι αυτή τη χαρά.
Η Ελληνοαμερικανίδα Έλεν Μαρούλις, κέρδισε προχθές με τα χρώματα των ΗΠΑ χρυσό μετάλλιο στην ελεύθερη πάλη και όπως μας πληροφόρησε ο εκφωνητής, η κοπέλα αυτή επρόκειτο μέχρι τελευταία στιγμή να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας, όπως επιθυμούσε η ίδια, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και τελικά αγωνίστηκε με τις ΗΠΑ. Όσοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα, χαρήκαμε τη νίκη της σπουδαίας αυτής αθλήτριας όπως με τα δικά μας παιδιά, αλλά η πικρία μας ήταν μεγάλη όταν ο εθνικός ύμνος που ακούστηκε ήταν των ΗΠΑ κι όχι της πατρίδας μας. Η γραφειοκρατία βλέπετε..
Πόσες ευκαιρίες θα χάσει ακόμα άραγε αυτή η χώρα λόγω αυτής της αξεπέραστης και ανίκητης… γραφειοκρατίας;


Πονάνε οι φήμες λοιπόν
Στο πετσί της ένιωσε η κυβέρνηση τις φήμες που κυκλοφόρησαν για το ατύχημα με το ταχύπλοο. Κι αυτό, διότι οι φήμες έφεραν ως επιβαίνοντα στο ταχύπλοο άτομα της κυβέρνησης τα οποία διαθέτουν σπίτια στην Αίγινα. Και η μεν κυβέρνηση το αρνήθηκε, όμως στο διαδίκτυο έγινε της μουρλής με παράθεση ονομάτων.
Βέβαια αφορμή έδωσε και ο φερόμενος ως κυβερνήτης του σκάφους, 77χρονος, ο οποίος μετά το ατύχημα έφυγε από το σημείο χωρίς να δείξει ενδιαφέρον για τους τραυματίες που προκάλεσε η σύγκρουση, που είχε ως αποτέλεσμα και τέσσερις νεκρούς.
Φανταζόμαστε πως κατάλαβε η κυβέρνηση πως είναι να εκτοξεύονται στο διαδίκτυο ανυπόστατες φήμες για σοβαρά θέματα μάλιστα και πως αυτό θίγει ανθρώπους.
Βέβαια, το ποιοι άλλοι επέβαιναν στο ταχύπλοο δεν έγινε ακόμη γνωστό. Κι αυτό μεγαλώνει το μυστήριο.
Γ.Δ.


Τα επικίνδυνα κτήρια

Ορθώς η δημοτική αρχή κινήθηκε για την τακτοποίηση και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων εξαιτίας επικίνδυνων κτηρίων στην Παλιά Πόλη. Όμως ο έλεγχος στην ίδια περιοχή θα πρέπει να γίνει συστηματικός. Διότι υπάρχουν και αλλού επικίνδυνα σπίτια που χρήζουν την ανάγκη λήψης μέτρων. Κι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη πόλη. Διότι κι εκεί υπάρχουν σπίτια με προβλήματα στατικότητας.
Ως εκ τούτου, οφείλει ο δήμος μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας μ’ ένα κλιμάκιο δύο ατόμων να περιηγηθούν Παλιά και νέα πόλη για να εντοπίσουν τα ακίνητα αυτά, να τα καταγράψουν για να γνωρίζουν όχι μόνο ποια και πόσα είναι αλλά και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους.
Πριν συμβεί κανένα δυσάρεστο γεγονός.
Γ.Δ.


Καφενειακό
Αυτή τη φορά η συζήτηση έγινε μεν, αλλά μου μεταφέρθηκε τηλεφωνικά. Ελέχθη λοιπόν στην ομήγυρη: «Έβαλαν «μαύρο» στο MEGA παρόλο που είχε τηλεθέαση 25% και χαίρονται. Για το προσωρινό «μαύρο» στην ΕΡΤ με τηλεθέαση 3% «έκλαιγαν» δυο χρόνια.»
Είναι φαρμάκι αυτοί οι φιλόσοφοι των Ελληνικών καφενείων τελικά.
Γ.Δ.


Έξω από τον χορό…
Τα λαϊκά δικαστήρια που βγάζουν ετυμηγορίες δεν βρίσκονται μόνο στα καφενεία, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαίτηση πολλών είναι να πάει ένας ρεπόρτερ στην Αίγινα να βρει ποιος οδηγούσε το σκάφος στην υπόθεση του δυστυχήματος με το ταχύπλοο. Και εφόσον δεν πάει κάποιος να λύσει το μυστήριο, «δεν υπάρχουν έντιμοι ρεπόρτερ». Αν ήταν τόσο εύκολο, σίγουρα θα είχε γίνει ήδη γνωστό τι ακριβώς συνέβη. Όσοι ρεπόρτερ είναι εκεί σίγουρα θέλουν να βγάλουν το μεγάλο θέμα των ημερών και να αποκαλύψουν αυτά που πιθανώς κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν. Εμείς όμως θέλουμε την ετυμηγορία εδώ και τώρα. Πέραν τούτου, πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσει ένας ρεπόρτερ για το θέμα; Κάποιοι μάλλον πιστεύουν ότι ένας δημοσιογράφος έχει λεφτά για ξόδεμα και άπειρο χρόνο, οπότε του λείπει μόνο η θέληση. Τα ΜΜΕ είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση για να δαπανήσουν χρόνο και χρήμα σε μία υπόθεση. Για να πάει δε ένας ανεξάρτητος ρεπόρτερ εκεί να κάνει έρευνα, κάποιος πρέπει να πληρώσει τα ναύλα, τη διαμονή και τα λοιπά έξοδά του για άγνωστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα κάνει τις δουλειές από τις οποίες πληρώνεται έστω και λίγα χρήματα. Στις μέρες μας δεν υπάρχουν τέτοιοι ‘’ήρωες’’. Μακάρι να υπήρχαν και να στηρίζονταν, αλλά είναι πλέον κάτι ανέφικτο. Εκτός και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όλοι αυτοί που απαιτούν άμεσα την αλήθεια. Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε κάποιος: «Αγοράζετε εφημερίδες ώστε να τις στηρίζετε οικονομικά με αποτέλεσμα να μπορούν να υπάρχουν εργοδότες και ρεπόρτερ ή αρκείστε στην δωρεάν και ανώνυμη ενημέρωση από το ίντερνετ;». Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε, φτάνει να το σκεφτούμε λίγο.
Χ.Δ.


Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων άνοιξε με ωράριο… Δημοσίου
Είναι γνωστό στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων από τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κλειστός για το κοινό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες και παρακλήσεις της προϊσταμένης της ΛΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνας Καλλιντζή, μέχρι πρότινος δεν είχε αλλάξει κάτι και ο χώρος δεν ήταν επισκέψιμος. Τώρα η κατάσταση αυτή άλλαξε, έστω και προσωρινά. Χάρη στην πρόσληψη ωφελούμενων ειδικότητας ΔΕ βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς του ΥΠΠΟΑ, ξεκίνησε η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου από την Τρίτη 16 Αυγούστου. Προχθές πραγματοποιήθηκε υπό το φως της πανσελήνου μια όμορφη ποιητική εκδήλωση στον χώρο, ο οποίος όμως θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή με ωράριο 8 π.μ. – 4 μ.μ. Την Κυριακή θα ξεκινήσουν από τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο οι αγώνες Wave Running στην ακτογραμμή που διασχίζει τους δήμους Αβδήρων, Τοπείρου και Νέστου. Περισσότεροι από 200 δρομείς θα βρεθούν εκεί, χωρίς να υπολογίζουμε τους διοργανωτές, εθελοντές και τους συνοδούς. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι όμως κλειστός, αφού το ωράριο λειτουργίας είναι το ίδιο με αυτό μιας δημόσιας υπηρεσίας. Όπως ανέφερε η κα Καλλιντζή στους διοργανωτές, δυστυχώς αυτό είναι κάτι που αφορά το Υπουργείο και τον ΟΑΕΔ και όχι την Εφορεία, η οποία δεν μπορεί να επέμβει για να αλλάξει τις ώρες εργασίας του φύλακα. Δώρον άδωρον θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού οι περισσότεροι ψάχνουν μια αργία για να επισκεφθούν κάποιο αξιοθέατο ή αρχαιολογικό χώρο. Θα ήταν προτιμότερο να εργάζεται ο φύλακας το Σαββατοκύριακο και να έχει ρεπό εντός της εβδομάδας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Χ.Δ.


Μια μαγευτική βραδιά…
Μεγάλη επιτυχία είχε για άλλη μια φορά η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης που διοργάνωσε ποιητική βραδιά και για να γιορτάσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Κι αυτό συμπεραίνεται πρώτα και κύρια από την προσέλευση του κόσμου αλλά και την συμμετοχή, το ενδιαφέρον και την παραμονή του επί 3,5 ώρες που διήρκησε η εκδήλωση. Πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον που είχε η βραδιά, εντυπωσιακό ήταν και το πολιτιστικό μέρος κυρίως από τον όγκο της πνευματικής δημιουργίας παλαιότερης και νεότερης που παρουσιάστηκε από τον συντονιστή συγγραφέα – ποιητή Θανάση Μουσόπουλο που καταδεικνύει και την ανάγκη της έκφρασης μέσα από τον ποιητικό λόγο και την πνευματικό άνεμο που πνέει στην περιοχή μας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γιατί αποτελεί δείκτη παιδείας και πολιτισμού ενός τόπου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η αλήθεια του υπουργού Άμυνας Στη σελίδα 12 του φύλλου της Παρασκευής δημοσιεύονται δηλώσε…