Χαράτσι και στις… σκάλες μας για να συντηρεί η χρεοκοπημένη οικονομία 4 κρατικά κανάλια τη στιγμή που κλείνουν ιδιωτικούς σταθμούς με το πρόσχημα ότι είναι… ασύμφοροι!
Δικαίωμα επιστροφής χρημάτων
Κυριολεκτικά ταρακούνησε τα νερά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας μας για το χαράτσι υπέρ της ΕΡΤ που πληρώνουν οι νεοέλληνες με τον κοινόχρηστο λογαριασμό Ηλεκτρικού ρεύματος της πολυκατοικίας.
Δηλαδή πληρώνουμε ΟΛΟΙ όσοι δεν γνωρίζαμε, χαράτσι υπέρ της ΕΡΤ στους ατομικούς λογαριασμούς ανά διαμέρισμα, πληρώνουμε και σαν οικοδομή συνολικά! Το κόλπο στημένο έξυπνα επί χρόνια και ιδιαίτερα κερδοφόρο για την ΕΡΤ. Τελικά μετά από έρευνα της εφημερίδας μας και διαβεβαίωση της ΔΕΗ Ξάνθης, το χαράτσι αυτό έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Μόνο που έπρεπε να πάει ο κάθε διαχειριστής οικοδομής στη ΔΕΗ κι εκεί να γίνει η σχετική τακτοποίηση για να σταματήσει το χαράτσωμα. Μάλιστα από τη ΔΕΗ μας ενημέρωσαν ότι οι δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά από το 2005 τα ποσά που απέδωσαν στο χαράτσι της ΕΡΤ. Και για τη διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε το σχετικό νόμο που είναι ο 3419, άρθρο 31. Εμπρός λοιπόν όλοι για την επιστροφή των παρατύπως καταβληθέντων ποσών.
Γ.Δ.
2, 5 χρόνια πέρασαν από την δίκη του Αρδευτικού και ακόμα δεν βγήκε η απόφαση!
Θυμάστε μια φορά κι έναν καιρό ένα έργο που το ονόμασαν το Αρδευτικό της Ξάνθης και αργότερα «Μεταφορά των νερών του Νέστου…»! Ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που εμπνεύστηκε ο τότε νομάρχης και νυν περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης και στήριξαν οι τότε πολιτικοί παράγοντες, Παναγιώτης Σγουρίδης και ως υπουργός ο Αλέξανδρος Κοντός μέχρι που έφτασε σε δημοπράτηση και στο τσαφ το σταμάτησαν οι 4 οικολογικές οργανώσεις με προσφυγή τους στο ΣτΕ. Αυτή η ιστορία κρατά 13 – 14 χρόνια και η τελεσίδικη δίκη έχει γίνει πριν 2,5 χρόνια μετά από αλλεπάλληλες αναβολές! Όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση! Και αυτό θεωρείται φυσιολογικό και μέσα στους συνήθεις χρόνους που κάνει το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση! Αλλά μήπως και να εκδοθεί και να είναι υπέρ ή κατά τι σημασία έχει; Έχουν περάσει τόσα χρόνια και η οποιαδήποτε μελέτη υπήρχε χρειάζεται επικαιροποίηση, χρειάζονται νέα προγράμματα γιατί το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και τα λεφτά χάθηκαν. Χάθηκε χρόνος και χρήμα και ένα έργο αναπτυξιακό που θα έδινε νέα πνοή στον αγροτικό κόσμο και στην παραγωγή στο νομό μας δεν έγινε και απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνει γιατί το θέλησαν 4 Οικολογικές Οργανώσεις, θέτοντας ως επιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή δεν νοιάζονται για την καταστροφή του κάμπου μας από την υφαλμύρωση που προκαλείτε από την υπεράντληση από τις γεωτρήσεις! Αλλά έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην χώρα μας!
Αρκεί μια προσφυγή από κάποιες οικολογικές οργανώσεις για να ακυρωθούν έργα ενταγμένα που θα έδιναν ζωή σ’ ένα τόπο!
Μ.Ξ.
Έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» από Ανακύκλωση στον δήμο Μύκης
Ένα κάδο άφησε το απορριμματοφόρο του ΣΔΑΝ στον Εχίνο χωρίς να τον μαζέψει και αυτό ήταν αρκετό να κατηγορηθεί ο δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά ότι δεν ενδιαφέρεται για την καθαριότητα του δήμου. Όσοι όμως το λένε δεν γνωρίζουν ίσως (ή το αποκρύπτουν) ότι η καθαριότητα του δήμου Μύκης όπως και των άλλων δήμων είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του ΣΔΑΝ Ξάνθης στον οποίο μετέχουν όλοι οι δήμοι του νομού. Όμως το αν έμεινε ένας κάδος ο οποίος στην συνέχεια καθαρίστηκε δεν είναι το μείζον πρόβλημα για τον δήμο Μύκης. Αυτό ακούει στο όνομα Ανακύκλωση που όπως φαίνεται η τοπική κοινωνία δεν είναι συνεργάσιμη στο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ελάχιστα τα ανακυκλώσιμα που μαζεύει το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης από τους 210 μπλε κάδους του δήμου Μύκης. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι είτε δεν θέλουν είτε δεν ξέρουν να κάνουν ανακύκλωση και στους μπλε κάδους ρίχνουν ότι να’ ναι και όχι μόνο τα ανακυκλώσιμα. Αυτό πρέπει να δει η δημοτική αρχή αλλά και η ΔΙΑΑΜΑΘ και να ενημερώσει τους κατοίκους.
Μ.Ξ.
Το ενεργειακό κόστος της Εγνατίας
Φωτοβολταϊκά αποφάσισε να εγκαταστήσει το ΤΑΙΠΕΤΑΙΠΕ Δ κατά μήκος της Εγνατίας οδού, ώστε να γίνει πιο δελεαστική για τους επίδοξους αγοραστές της. Αιτία είναι το τεράστιο ενεργειακό κόστος που έχει ο δρόμος, που φθάνει τα πέντε εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή 13.700 ευρώ ημερησίως. Όσο και αν μας φαίνεται μεγάλο το ποσό, είναι λογικό αν σκεφθεί κανείς τον φωτισμό και τον εξαερισμό των 50 περίπου σηράγγων μήκους πολλών χιλιομέτρων, τον φωτισμό κατά τη νύχτα των 70 ανισόπεδων κόμβων, των γεφυρών και άλλων τμημάτων που διέρχονται δίπλα από κατοικημένες περιοχές, τους χώρους στάθμευσης, τα κτήρια, τα συνεργεία, τους οικίσκους των διοδίων κλπ.
Είναι αυτονόητο βέβαια ότι μέχρι τώρα το κόστος αυτό το πλήρωναν οι οδηγοί με τα διόδια, τα οποία αρνούνταν να πληρώσουν οι «δεν πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε τι θα κάνουν σε λίγο που θα τα εισπράττουν οι ιδιώτες
Γ.Λ
Αλλού
Φίλοι που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών περιοχές της Νότιας Ελλάδας έκαναν δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, συνάντησαν ελάχιστα αδέσποτα σκυλιά τους δρόμους και δεύτερον, δεν είδαν επαίτες ή πωλητές διαφόρων ειδών από μικρούς και μεγάλους όπως στα μέρη μας.
Προφανώς οι δήμοι, η Αστυνομία και άλλοι φορείς είχαν εγκαίρως λάβει τα μέτρα τους για περιορισμό των φαινομένων αυτών που υποβαθμίζουν τις πόλεις μας.
Γ.Δ.
Είναι και κάτι παιδιά…
Είναι κάτι τοίχοι! Στομωμένοι στην πέτρα και στον ασβέστη. Κι όμως, από μια διαδρομή που δεν μπορείς να ακολουθήσεις, ξεπετάγεται ένα λουλούδι! Βρήκε την άκρη.
Είναι κάτι δέντρα! Σε κορφές που οι άνεμοι ξυρίζουν το σύμπαν όλο. Και απορείς πώς σήκωσαν ανάστημα σε τέτοιες καιρικές αντιξοότητες; Πώς έκτισαν σπονδυλική στήλη και οντότητα;
Έτσι είναι το «ταλέντο». Θα βρει την άκρη, όσες αντιξοότητες και να πέσουν επάνω του. Μπορεί, ακόμα και τα όποια ανάποδα, να λειτουργούν σαν καύσιμο της αντοχής του. Να σπιρουνιάζουν το «πείσμα» του, να ανατροφοδοτούν τη δύναμη του, να υποβοηθούν το στόχο του, ν΄ ανανεώνουν το «Εγώ, θα δείξω ό,τι αξίζω».
Όπως είναι η Αννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας…
Ρ.Β.
Πολυθεσίτες
Δεν είναι νέο φρούτο η πολυθεσία στην Ελλάδα. Το εφαρμόζουν αρκετοί και με επιτυχία και αποχή της εκάστοτε κυβέρνησης οι οποίες κάνουν τα στραβά μάτια. Έτσι, κάποιοι κατέχουν δυο και τρεις θέσεις, παίρνουν δυο μισθούς και βέβαια σπανίως εμφανίζονται στις θέσεις τους. Άλλοι πάλι, κατέχουν μια θέση στο δημόσιο (διότι εκεί ανθεί το άνθος αυτό) και δεν πατάνε καν στη δουλειά τους. Απλά είναι στο μισθολόγιο και κάθε μήνα πληρώνονται χωρίς να τους βλέπει κανείς στη δουλειά τους!
Γνήσια ελληνικά φαινόμενα δυστυχώς…
Γ.Δ.
Γερμανικές αποζημιώσεις, νέο επεισόδιο
Επανήλθε το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από την κυβέρνηση. Έγκριτοι νομικοί που ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο αποφαίνονται ότι νομικός τρόπος διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων δεν υπάρχει ούτε σε διεθνή δικαστήρια, ούτε σε εθνικά, τα οποία και αναγνώρισαν το προνόμιο της ετεροδικίας για τη Γερμανία, το οποίο είναι και διεθνής εθιμικός κανόνας. Μόνο εάν η ίδια η Γερμανία δεχθεί να άρει το προνόμιό της στην κρατική ασυλία. Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο αλλά και στον Spiegel τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις αναφέρουν την έκθεση της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Σύμφωνα με αυτά, στο 77σελιδο κείμενο προτείνονται ως ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό η προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στα εθνικά δικαστήρια. Περιμένουν δηλαδή να μεταβληθεί ένας διεθνής εθιμικός κανόνας και η νομολογία τόσων διεθνών και ανώτατων εθνικών δικαστηρίων. Αφού αλλάξαμε την Ευρώπη, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και το διεθνές δίκαιο προφανώς. Με πολλές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις σε διεθνές, ευρωπαϊκό, ακόμη και ελληνικό επίπεδο, με απόφαση του Αρείου Πάγου, είτε οι κυβερνώντες ψεύδονται και εργαλοιοποιούν μια τόσο επώδυνη ιστορία καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, είτε αυτοί που συνέταξαν το κείμενο και συνηγόρησαν δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι πάντως μια ωραία ευκαιρία για ένα ακόμη δημοψήφισμα, να ερωτηθεί ο λαός αν θέλει να διεκδικήσουμε τα δισ. των αποζημιώσεων από τους ‘’γερμαναράδες’’. Την ώρα που για ένα μικρό μέρος του ζητήματος, την δικαίωση των θυμάτων στο Δίστομο, η δικαστική απόφαση παραμένει ανεκτέλεστη σε κάποιο συρτάρι. Κατάφορος λαϊκισμός άνευ προηγουμένου.
Χ.Δ.
Το Ισραήλ σήμερα
Με αφορμή την συνέντευξη με τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ξάνθης π. Σωφρόνιο, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο, αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία γύρω από το Ολοκαύτωμα και το σεμινάριο που παρακολούθησε στα Ιεροσόλυμα με ομάδα εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, συζητήσαμε και για την γενικότερη κατάσταση που αντίκρισε στο κράτος του Ισραήλ σήμερα. Όπως μας είπε, η καθημερινότητα και οι πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες είναι γενικά ρευστές στην περιοχή, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες. Αστείες έως εντελώς παράλογες οι εκφράσεις θρησκευτικότητας που συναντά κανείς ιδίως στα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκονται οι πιο ζηλωτές ιουδαίοι. Εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η αργία του Σαββάτου, όπου η αποχή από κάθε εργασία φτάνει σε σημεία αδιανόητα. Υπάρχει ακόμη και ασανσέρ του Σαββάτου, το οποίο σταματάει σε κάθε όροφο για να μην κάνει κάποιος ούτε την κίνηση για να πατήσει το κουμπί! Σε μια περιοχή όπου η ασφάλεια είναι κάτι το σχετικό, αφού μπορεί κάποιος να περιμένει το λεωφορείο για να πάει στην δουλειά του και δίπλα του να ανατιναχθεί κάποιος, το κράτος έχει οργανώσει ουσιαστικά μια παλλαϊκή άμυνα. Τα παιδιά από 15 ετών, με το που τελειώνουν το Γυμνάσιο, κάθε καλοκαίρι στις διακοπές τους υφίστανται στρατιωτική εκπαίδευση. Και αφού ολοκληρώσουν το Λύκειο έχουν τρία χρόνια στρατιωτικής θητείας, αγόρια και κορίτσια, μηδενός εξαιρουμένου. Ένας τελείως άλλος κόσμος στην ευρύτερη γειτονιά μας, που τρέφει εκτίμηση στους Έλληνες, λόγω της στάσης που κράτησαν σε δύσκολες περιόδους της κοινής μας ιστορικής πορείας.
Χ.Δ.
Απάντηση
Η ηλεκτρονική σελιδοποίηση και η εφαρμογή της έχει τα καλά της αλλά ενίοτε μας βγάζει τη γλώσσα με τα τσαλίμια της. Έτσι, στο σχόλιό μας «Μπράβο στους Βούλγαρους» εξαφάνισε δυο αράδες. Αυτές που εξηγούσαν την αιτία του «μπράβο».
Η αναφορά του σχολίου έγινε για να τονιστεί η ενοικίαση εκ μέρους των Βουλγάρων, τροχόσπιτων πρόχειρων σπιτιών και ξύλινων κατασκευών στους συμπατριώτες τους που έχουν κατασκευάσει κάποιοι από αυτούς και τις νοικιάζουν! Ανταγωνιζόμενοι έτσι τα ντόπια ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ.
Γ.Δ.