Παρουσίασαν τις θέσεις τους για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και την απαγκίστρωση από τα Ευρω-ατλαντικά συμφέροντα
Μεγάλη προσέλευση κόσμου και αναφορά στο πλεονέκτημα που έχουν οι ομιλούντες την ρωσική γλώσσα παλιννοστούντες
Το Κίνημα «Ελληνορωσική Συμμαχία» και οι εκπρόσωποί του βρέθηκαν στην Ξάνθη την Κυριακή 26 Ιουνίου σε εκδήλωση με θέμα: «2016: έτος Ελλάδας-Ρωσίας». Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αβδήρων, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ενώ ομιλητές ενώπιον του κοινού που γέμισε την αίθουσα του ξενοδοχείου ΝΑΤΑΣΣΑ ήταν οι: Γαβριήλ Αβραμίδης, Πρόεδρος Ελληνορωσικής Συμμαχίας, Χάρης Τσιρκινίδης, Υποστράτηγος ε.α. – Συγγραφέας, Γιώργος Ρόκος, Βιομήχανος – πρ. βουλευτής ΔΗΚΚΙ, Κωνσταντίνος Πορτοκάλης, Δημοσιογράφος-Οικονομολόγος και Αρθούρος Καραγκιοζίδης, Δρ. Φυσικο-Μαθηματικών Επιστημών. Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε παράλληλη έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, μέσα από ιστορικές προσωπικότητες και της αναφοράς στην κοινή θρησκεία των δύο χωρών.
Πατριωτικό και Κοινωνικό Κίνημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες
Με μότο τους το γνωστό «Ελλάς-Ρωσία συμμαχία», οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν κατ’ αρχάς στην ταυτότητα του κινήματος. Όπως τόνισαν, πρόκειται για ένα κίνημα με στόχευση τη στενή συνεργασία Μόσχας-Αθήνας, στο πλαίσιο ενός πολυκεντρικού άξονα εξωτερικής πολιτικής με στρατηγικό εταίρο τη Ρωσία. Όπως σημειώθηκε, η γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία μιας τέτοιας προοπτικής είναι εμφανής, αφού συνδέει την κεντρική και νότια Ευρώπη με τον ενεργειακό πλούτο και τους φυσικούς πόρους μιας μεγάλης χώρας, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, δημιουργώντας προοπτικές ευοίωνου μέλλοντος σε οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, το Κίνημα θεωρεί ότι το άνοιγμα στην τεράστια αγορά ανατολικά προσδίδει νέες διαστάσεις στον εγχώριο παραγωγικό τομέα με τεράστια οφέλη. Δεν παρέλειψαν δε να αναφερθούν στην ασπίδα προστασίας που θα δημιουργηθεί στον αμυντικό και βιομηχανικό τομέα, κάτι που θα εμπεδώσει το αίσθημα της πραγματικής εθνικής κυριαρχίας. Μία από τις έννοιες που κυριαρχεί, ασφαλώς, στον προσανατολισμό του Κινήματος, είναι οι παραδοσιακές αξίες που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία και έχουν ως βάση την Ορθοδοξία.
Το «ανήκομεν εις την Δύσην» δεν αφήνει να ψάξουμε αλλού για φίλους
Ο κ. Αρθούρος Καραγκιοζίδης, μιλώντας για τον πνευματικό πλούτο της Ρωσίας και τους πολυάριθμους Νομπελίστες που έχει να επιδείξει, αναφέρθηκε στην αποτυχία του ελληνικού κράτους αναφορικά με το πρόγραμμα παλιννοστούντων και την αναγνώριση των πτυχίων τους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Το φοβερό ‘’ανήκομεν εις την Δύσην’’ δεν αφήνει να ψάξουμε αλλού για φίλους». Απευθυνόμενος δε σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δεν θα μας βοηθήσει και θα μας προδώσει και πάλι όπως στο παρελθόν, τόνισε ότι είναι φυσικό κάθε χώρα να μεριμνά για τα δικά της συμφέροντα. Αυτό που πρέπει να πράξει η Ελλάδα, είναι να δουλέψει αυτή την αμφίδρομη σχέση και να μην μένει στην ‘’καραμέλα’’ της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Ο ίδιος, αναφερόμενος στους πολλούς παλιννοστούντες συμπολίτες μας, χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα την γνώση της ρωσικής γλώσσας, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε στίγμα για τους ίδιους. Τα μέλη του Κινήματος απηύθυναν με την παρουσία τους αυτή κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και τους πολίτες να υποστηρίξουν σθεναρά την ελληνορωσική συνεργασία και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλώνοντας ευθέως ότι θα σταθούν στο πλευρό εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων, που θα εργαστούν για αυτό το σκοπό.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά το οποίο ακούστηκαν ρωσικά αλλά και ποντιακά τραγούδια.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ