-1 χταπόδι περίπου 2 κιλά, (κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια περίπου 4 εκ.)
-80 ml ελαιόλαδο
-200 ml ξηρό κρασί
-2 δαφνόφυλλα
-20 κόκκοι πιπεριού, ολόκληροι
-20 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
-8 αγκινάρες, καθαρισμένες*, κομμένες στη μέση
-1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
-2 κουτ. σούπας το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι
Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κρασί, το μισό λάδι, τα πιπέρια και τις δάφνες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε με μιοσκεπασμένη κατσαρόλα για αλλα 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το χταπόδι καταπώς μας αρέσει (προσοχή: αν χρειαστεί βγάζουμε τα λαχανικά για να μη λιώσουν).
Αν θέλουμε, δένουμε τη σάλτσα βράζοντάς την, αφού βγάλουμε τα στέρεα υλικά. Διαφορετικά, τραβάμε με μια κουτάλα τα παραπανίσια υγρά (αφήνοντας λίγο ζουμάκι) – τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα πιλάφι ή γιουβέτσι.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο λάδι. Σείουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε.