«Δράμα η κατάσταση»!

0

Εργαζόμενοι όμηροι ασυδοσίας των εργοδοτών υπό τον φόβο της ανεργίας

«Δράμα η κατάσταση», υπερβολική δραματοποίηση ή πραγματική περιγραφή της εργασιακής εικόνας του νομού; Αποτελεί πάντως μόνιμη επωδό, τελικό συμπέρασμα μετά από μια γενική ανασκόπηση, του κ. Σπύρου Παπαχρήστου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, του θεσμικού φορέα που επιβάλλεται να καταγράφει και να γνωρίζει τη σαφή εργασιακή εικόνα του νομού. Το ζητούμενο όμως δεν είναι απλά η συνειδητοποίηση και η απλή αναφορά που μπορεί να εκληφθεί και ως σκόπιμη, ούτε βέβαια η μοιρολατρική αντιμετώπιση της κατάστασης ή ωχαδερφισμός αλλά η συνειδητοποίησή της ν’ αποτελέσει κίνητρο αφύπνισης και σχεδιασμού ανατροπής της, τόσο για το Εργατικό κέντρο Ξάνθης, όσο και για τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και την κεντρική πολιτική ηγεσία.
Δράμα η κατάσταση
Συνεταιριστικά: ΄Ώρα μηδέν
Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ και για ανατρεψιμότητα της κατάστασης ούτε λόγος! Απλά οι νέες εξελίξεις για τη ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ αφορούν στους εργαζόμενους. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παπαχρήστου, η ΑΤΕ έχει κάνει μια λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων των εργαζομένων (χρόνια υπηρεσίας, ηλικία κ.λ.π.) και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ενός προγράμματος που θα προβλέπει εθελουσία σ’ αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη αλλά και απασχόλησης για τους υπόλοιπους. Τι είδους απασχόλησης και που ακόμη δεν έγινε γνωστό.
Αναφορικά με το θέμα του τεχνικού γεωπονίας στη ΣΕΒΑΘ που κατέληξε μετά από απόφαση της διοίκησης στο συσκευαστήριο, η νέα εξέλιξη είναι ότι μετά από πιέσεις των μελών της Διοίκησης του Ε.Κ.Ξ. για το θέμα, επιλήφθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία και υποχρεώνει τη διοίκηση να επαναφέρει τον εργαζόμενο στην παλιά του δουλειά.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι εργαζόμενοι στη ΣΕΒΑΘ πληρώνονται κανονικά σε αντίθεση με τη ΣΕΠΕΚ που έχουν να πληρωθούν 2,5 μήνες. Με παρέμβαση του κ. Κοντού – σύμφωνα με πληροφορίες μας – εκταμιεύτηκε ποσό για πληρωμή του 1 μήνα όμως δε έχει αποδοθεί στους εργαζόμενους γιατί υπάρχει κώλυμα φορολογικής ενημερότητας αφού η επιχείρηση χρωστάει 1 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ.
Άλλη μια εξέλιξη για τη ΣΕΠΕΚ είναι ότι εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον γι’ αυτή από σοβαρή εταιρεία (δεν κοινοποιήθηκε η επωνυμία της ) και η ΑΤΕ την εξετάζει.
Ιδιωτικός τομέας: Εργασιακός Μεσαίωνας
Μεγάλα προβλήματα – σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου – αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταποίησης καπνού «Μιχαηλίδης». Η εταιρεία όχι απλά δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τον αριθμό εργαζομένων (επί Γιακουμάτου) – εργάζονται περίπου 100 άτομα αλλά και απολύει ελεώ ιδιωτικού τομέα συνδικαλιστές και δεν αποδίδει εισφορές των εργαζομένων στο ΙΚΑ!
Για το λόγο αυτό το Ε.Κ.Ξ. πήρε την πρωτοβουλία μιας τριμερούςς συνάντησης – εκπρόσωπος Ε.Κ.Ξ., σωματείου και της εταιρείας – με την υφυπουργό Απασχόλησης κα Καλαντζάκου για να εξεταστεί τι μέλλει γενέσθαι.
Οι οικοδόμοι περνούν μεγάλη κρίση εξαιτίας της αγοραστικής κρίσης στην οικοδομή, 2.000 – 3.000 είναι τα απούλητα διαμερίσματα στην Ξάνθη!
Ελεγκτικοί μηχανισμοί: Μηδέν
Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες για καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων (ανασφάλιστη εργασία κ.λ.π.) όμως η Επιθεώρηση Εργασίας στην Ξάνθη είναι χωρίς στελέχωση αφού υπάρχει μόνο κοινωνικός Επιθεωρητής και όχι τεχνικός ο οποίος πρέπει να έρθει από τη Δράμα για να εποπτεύσει τους χώρους εργασίας.
Αυτό αποτελεί και βασικό αίτημα του Ε.Κ.Ξ. και είχε τεθεί στην κα Καλαντζάκου τόσο όταν επισκέφτηκε την Ξάνθη όσο και σε συνάντηση στην Αθήνα, όμως φωνή βοώντος!
Ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ξάνθη, οι οποίοι βλέπουν την σταδιακή αποβιομηχάνιση του νομού και τόσο από το φόβο της ανεργίας όσο και από την απουσία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού προστασίας των δικαιωμάτων τους πολλές φορές γίνονται όμηροι της ασυδοσίας των εργοδοτών και σιωπούν!
Το εργατικό δυναμικό από την ορεινή περιοχή κατά κύριο λόγο μεταναστεύει σε άλλες χώρες λόγω της δραματικής μείωσης της καπνοκαλλιέργειας και της ανεργίας στην Ξάνθη που το ΕΚΞ επιμένει να την μετρά σε 22% (παρά την αντίθεση άποψη του Νομάρχη Ξάνθης), ενώ δεν έχει ακόμη …κάτσει η σκόνη από την περιπέτεια των εργατών στα Ναυπηγεία της Γαλλίας που στοίχισαν τη ζωή σ’ ένα απ’ αυτούς!
Το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει τον ύπνο του και οι κάποιες αναλαμπές του δεν είναι ικανές ν’ αλλάξουν τίποτε!
Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός παζλ μιας εργασιακής εικόνας – είναι αλήθεια – με πολύ μελανά χρώματα – που ζητά επιτακτικά από τους αρμόδιους: Κάντε κάτι!!!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …