Σύντομη ήταν η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης αφού απλώς επισημοποιήθηκε το βροντερό ‘όχι’ στη λειτουργία του εμπορικού κέντρου και εγκρίθηκε η καταβολή 37 χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους – δικαιούχους για την επιδότηση αγοράς κατοικίας ενώ τα θέματα που έπρεπε ν’ απασχολούν το Επιμελητήριο έθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Αθανασιάδης.
Την Τετάρτη στις 20.00’ συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης με δυο θέματα εντός ημερήσιας διάταξης, το πρώτο που αφορούσε στην γνωμοδότηση του οργάνου που ζητήθηκε απ’ τη Νομαρχία και αφορούσε στην λειτουργία του εμπορικού κέντρου, έκλεισε μόλις άνοιξε.
Ένα ‘όχι’ κι ένα ακριβό ‘ναι’
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της γνωμοδότησης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στη συνεδρίαση- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με παρουσία φορέων και επαγγελματιών την προηγούμενη εβδομάδα κι επανέλαβε την αρνητική θέση που έχει εκφράσει η πλειοψηφία. Κλείνοντας ανακοίνωσε και επισήμως ότι η γνωμοδότηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα είναι αρνητική.
Στο δεύτερο θέμα που αφορούσε στην επιδότηση αγοράς κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν δυο δικαιούχοι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου και το ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι συνολικά 37 χιλιάδες ευρώ. Η μια δικαιούται βάσει νόμου 25 χιλιάδες και η δεύτερη 12 χιλιάδες. Βάσει νόμου το Επιμελητήριο υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος, το ποσό που θα επιδικασθεί σε περίπτωση που οι δικαιούχοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια θα είναι υψηλότερο. Αποφασίσθηκε ομοφώνως ν’ αποδοθούν τα χρήματα στους υπαλλήλους.
Στις ανακοινώσεις που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη αναφέρθηκαν διαδικαστικά θέματα απ’ τον Πρόεδρο ενώ ο Σ. Μωραϊτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της HELEXPO για συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Β. Ελλάδος για την προώθηση στην Έκθεση Θεσσαλονίκης των παραδοσιακών προϊόντων κάθε περιοχής. Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι τα γλυκά Ξάνθης μπορούν να τύχουν ιδιαίτερης προώθησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την τοποθέτησή τους σε περίοπτη θέση βιτρίνας.
Κι άλλα θέματα που πρέπει ν’ ασχολείται το Επιμελητήριο
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Αθανασιάδης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου δυο φορές το μήνα όπως προβλέπεται και στη συνέχεια ανέπτυξε τα θέματα με τα οποία κατά την άποψή του πρέπει ν’ ασχολείται το Επιμελητήριο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αθανασιάδης: «μακάρι να δείχνατε και το ίδιο ενδιαφέρον και τον ίδιο ζήλο με το θέμα του εμπορικού κέντρου και για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος έφτασε μέχρι την Κηφισιά και την Κόρινθο. Ακόμη και για τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Αλλά εκεί τα κάνατε «γαργάρα». Εκεί δεν πληγώθηκε ο οικονομικός ιστός της πόλης μας;».
Συνεχίζοντας ο κ. Αθανασιάδης θύμισε την εγκατάσταση του MAKRO στην Ξάνθη λέγοντας: «μόλις δύο χρόνια πριν, μέσα στο καλοκαίρι, ένα θερμό απόγευμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε τότε για την εγκατάσταση του MAKRO στην Ξάνθη. Παρόντες μαζί με εμένα, ο κύριος Σιούτας, ο κύριος Κριτσίνης και ο κύριος Μυλωνάς. Χαρακτηριστική η θέση που έπαιρνε τότε ο εκπρόσωπος του MAKRO τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, ότι δηλαδή πολύ μεγάλο μέρος του πρωτογενή τομέα και του δευτερογενή του Νομού μας και της περιοχής μας θα το απορροφούσε για το δίκτυό της, Ιδού λοιπόν έφθασε η ώρα να δικαιολογήσουν αυτά που μεγαλοστόμως υπόσχονταν τότε. Η παραγωγή πατάτας της Περιφέρειας κινδυνεύει να σαπίσει αδιάθετη.
Το περιφερειακό τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια, τις Νομαρχίες και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Περιφέρειάς μας να πάρουν θέση και να δώσουν λύση στο πρόβλημα διάθεσης και εμπορίας της ανοιξιάτικης πατάτας που καλλιεργήθηκε τη χρονιά αυτή και παραμένει αδιάθετη στα χωράφια της περιοχής μας, με κίνδυνο να σαπίσει αδιάθετη στα χωράφια» κι έκλεισε προτείνοντας : «πρότασή μου είναι, να γίνει μία επιστολή από το Επιμελητήριό μας προς το MAKRO, ακόμη και στο METRO και το CACH AND CARRY του ΜΑΣΟΥΤΗ με κοινοποίηση στη Νομαρχία και από κοινού με τη Νομαρχία να πιέσουμε ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί αυτή η πατάτα, από το μεγάλο δίκτυο αυτών των ΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ, μιας και μας το υπόσχονταν».
Επίσης ο κ. Αθανασιάδης πρότεινε να γίνει επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ για την αύξηση των εισφορών όπως και η υποστήριξη της πρότασης του Επιμελητηρίου Πρεβέζης, για τη διεκδίκηση από τις γυναίκες επιχειρηματίες της κάλυψης της δαπάνης του εμβολίου πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, το ΟΑΕΕ, όπως έγινε και με άλλα ταμεία.
Τέλος ο κ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε στην ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στις επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συναλλαγών, τις αυξήσεις της ΔΕΗ κατά 7% και το κτηματολόγιο και κλείνοντας ανέφερε ότι αυτά είναι ζητήματα που επιβάλλεται ν’ απασχολούν το Επιμελητήριο ενώ αναρωτήθηκε: «το δικό μας επιμελητήριο δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί και να διαμαρτυρηθεί έντονα; Μ’ αυτό το «χαράτσι» ο επαγγελματικός κόσμος επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα, στα οποία πλέον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com