Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όλη η περιφέρεια μια «γροθιά» για το 12%

Όλη η περιφέρεια μια «γροθιά» για το 12%

0
eve-122

Αποφασιστική σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης με 11 βουλευτές της ΑΜ- Θ, τον περιφερειάρχη και τους προέδρους των Επιμελητηρίων

Συμφώνησαν όλοι στην αναγκαιότητα της διατήρησης του μέτρου και αποφάσισαν πως θα το διεκδικήσουν με βάση τα νέα δεδομένα – Ακολουθούν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων για το 12% όπως αυτά πρόεκυψαν από την απάντηση στη Κομισιόν προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη με αιχμή την επανατοποθέτηση σε νέα βάση της νομικής εγκυρότητας και συμβατότητας του μέτρου με την κοινοτική νομοθεσία αίροντας τις επιφυλάξεις που έλαβαν μορφή κινδυνολογίας περί ανάσχεσης λόγω του ασύμβατου, τα Επιμελητήρια της ΑΜ – Θ ανέλαβαν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή δράση. Στο πλαίσιο αυτό οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας Μάρκος Δέμπας, συγκάλεσαν και παραβρέθηκαν σε σύσκεψη το Σάββατο 13 Μαρτίου στην Ξάνθη προσκαλώντας όλους τους βουλευτές της Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη προκειμένου να εξετάσουν το θέμα με βάση τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν με ποιους τρόπους θα το διεκδικήσουν. Στη πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά και πήραν μέρος ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης και 11 βουλευτές της ΑΜ – Θ απ’ όλα τα κόμματα. Συγκεκριμένα οι βουλευτές: Ροδόπης Ιλχάν Αχμ έτ(Ποτάμι), Έβρου κ. Δημοσχάκης (ΝΔ), Γκαρά Αναστασία (ΣΥΡΙΖΑ), Ρίζος Δημήτρης (ΣΥΡΙΖΑ), Ξάνθης, Γιαννακίδης Στάθης (ΣΥΡΙΖΑ), Στογιαννίδης Γρηγόρης (ΣΥΡΙΖΑ), Καβάλας (Εμμανουηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ, και Δράμας ο κ. Κυριαζίδης (ΝΔ)και η κα Κεφαλίδου ( Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Αποφασίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και οι επόμενες κινήσεις με βάση τα νέα δεδομένα

eve-121Η σύσκεψη ήταν κλειστή και διήρκησε 3 ώρες. Παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς όπως ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά «Όλη η περιφέρεια σαν γροθιά» θα διεκδικήσει τα εξής όπως ιεραρχήθηκαν στην κοινή απόφαση: α) την άμεση διεκδίκηση της άρσης της κατάργησης του μέτρου η οποία έχει ενταχθεί ως τροπολογία σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο β) την άμεση καταβολή των χρωστούμενων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του συμψηφισμού με υφισταμένες οφειλές των επιχειρήσεων είτε μελλοντικές και γ) την διατήρηση του 12% με ένα νόμο – πλαίσιο από εδώ και πέρα. Τέλος αποφάσισαν την κλιμάκωση των ενεργειών από τα επιμελητήρια και τους βουλευτές με πρώτη ενέργεια την άμεση συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Οικονομίας , Ανάπτυξης ώστε να τεθεί το θέμα με βάση τα νέα δεδομένα και να διερευνηθεί αν υπάρχει τελικά πολιτική βούληση να είναι η πολιτεία συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ως προς αυτό δεσμεύτηκαν οι βουλευτές να κλείσουν τα ραντεβού με τους υπουργούς ενώ επίσης όλοι συμφώνησαν ως προς την αναγκαιότητα διατήρησης του μέτρου ιδιαίτερα σε μια περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της Ευρώπης με χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή ανεργία και την επιχειρηματικότητα να συνθλίβεται υπό το βάρος της φορολογίας και να υπόκειται σε αθέμιτο ανταγωνισμό από τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Σημειώνεται επίσης ότι μετά από ερώτηση του «Ε» διευκρινίστηκε ότι η βουλευτής κα Γκαρά που φέρει σε δηλώσεις της να δίνει άλλη ερμηνεία στην απάντηση της Κομισιόν – όπως είπαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων – δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένη και όταν αυτό έγινε έδωσε την συγκατάθεσή της στην κοινή απόφαση: « Μείναμε σύμφωνοι όλοι. Ίσως υπερέβαλε η κα Γκαρά γιατί δεν γνώριζε. Όμως είπε ότι αν αυτό δεν είναι συμβατό να βρούμε ισάξιο μέτρο για να συνεχιστεί».

Μωραϊτης, πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης:

Στο αποτέλεσμα της σύσκεψης αναφέρθηκε ο κ. Μωραΐτης: «Είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά και θα διεκδικήσουμε με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις αυτά που οφείλει η πολιτεία εδώ και 5 χρόνια όπως επίσης από εδώ και πέρα θα βρούμε όλες τις ασφαλιστικές και νομικές δικλείδες ώστε να μην έχουμε ούτε εκβιασμούς από κάποιους που το επιχείρησαν είτε γιατί δεν γνώριζαν είτε γιατί προσπαθούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφέροντα που συγκρούονται από το 12% της περιοχής μας». Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις σύντομα γιατί έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του 12% σε κάποιο νομοσχέδιο. Ήταν μια πολύ σημαντική και εποικοδομητική συζήτηση και είχε πολύ θετικό αποτέλεσμα»

Αγγελίδης, πρόεδρος ΕΒΕ Ροδόπης

« Είναι το τελευταίο αναπτυξιακό μέτρο που έχει απομείνει στην ΑΜ- Θ. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που περνά η επιχειρηματικότητα σ’ όλη τη χώρα αλλά ιδιαίτερα στην δική μας περιοχή θεωρούμε ότι είναι πλέον υπαρκτοί οι λόγοι που θεσπίστηκε το μέτρο πριν πολλά χρόνια και ίσως και αυξημένοι αυτή τη στιγμή». Ο κ. Αγγελίδης αναφερόμενος στη διαχείριση του θέματος πριν από την απάντηση της Κομισιόν επεσήμανε: « Άλλαξε η βάση της συζήτησης τα χρωστούμενα δεν δίνονταν πρώτον γιατί αδυνατεί το κράτος να τα καταβάλλει και έτσι δεν τα έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό και δεύτερον γιατί υπήρχε κίνδυνος να έχουμε θέματα ανακτήσεων από την Ε.Ε. Μετά την απάντηση της Επιτρόπου στην κα Σπυράκη η βάση αλλάζει καθώς λέει ευθέως ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους εργασίας. Είμαστε όλοι σύμφωνοι με την πρωτοβουλία των επιμελητήριων να θέσουμε νέα βάση συζήτησης με το υπουργείο. Έχουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα του τρόπου καταβολής. Είτε άμεσα είτε έμμεσα με συμψηφισμούς υφιστάμενων χρεών ή μελλοντικών και επίσης σύσσωμη στήριξη του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας στις πρωτοβουλίες των επιμελητηρίων για το 12%.

Γεωργιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

«Τα επιμελητήρια ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους να λειτουργήσουν σαν αναπτυξιακοί βραχίονες, ¨Ήταν μια ουσιαστική σύσκεψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι ανεξαρτήτως κομμάτων είναι στην κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο μέτρο να διατηρηθεί, να αποπληρωθεί και να συνεχιστεί. Όλοι οι βουλευτές να κλείσουν ραντεβού με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Ανάπτυξης και Οικονομικών. Τα επιμελητήρια στη συνέχεια θα δώσουν ότι χρειάζεται στους βουλευτές και είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης της εκάστοτε κυβέρνησης. Κανένας υπηρεσιακός παράγοντας, καμιά ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ότι ένα μέτρο είναι παράνομο. Θα πρέπει να το τεκμηριώσουν Ήταν νόμιμο το μέτρο, συμβατό . Έχουμε σαφή θέση για το μέτρο το έχουμε ψάξει και έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται. Τα επιμελήτρια δρουν με σωρεία ενεργειών από το 2007», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Τοψίδης, πρόεδρος ΕΒΕ Έβρου

«Φεύγουμε με μια ομόφωνη ομοψυχία των παραγόντων ότι αυτό όλοι μαζί να το διεκδικήσουμε σαν μια περιφέρεια. Σε μια βδομάδα θα έχουμε συνάντηση με υπουργό να βοηθήσουμε στην προσπάθεια μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…