Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Της Καθαράς Δευτέρας …δρώμενα

Της Καθαράς Δευτέρας …δρώμενα

0
katharadeftera-polisitos1

Με πολιτική και κοινωνική σάτιρα η Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση των αρμάτων παρά το τσουχτερό κρύο

Βγήκε βόλτα η Καμήλα στην Σταυρούπολη – Χορός γλέντι και σαρακοστιανά στα χωριά του Τοπείρου – Καθαρά και …κάτασπρη Δευτέρα στο Δασικό χωριό!

Ο δυνατός αέρας και το τσουχτερό κρύο δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την διάθεση του κόσμου να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Πολύσιτο του δήμου Αβδήρων όπου κάθε χρόνο και επί 53 χρόνια αναβιώνει το έθιμο των Μουτζούρηδων και παρουσιάζονται σατυρικά δρώμενα που σχολιάζουν καυστικά την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Πολιτική και κοινωνική σάτιρα η Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο

katharadeftera-polisitos2Έτσι και φέτος η σκωπτική ματιά των διοργανωτών του καρναβαλιού στον Πολύσιτο σε αντίθεση με τη θεματολογία του καρναβαλιού της Ξάνθης όπου σκοπίμως απουσίαζε η πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, παρουσίασε ως θέματα στα άρματα το «Σύμφωνο Συμβίωσης», το «καθεστώς της Β. Κορέας», «Την Τύχη των Αγροτών» αλλά και την αναβίωση του εθίμου με την παρθενιά της νύφης το λεγόμενο «σεντόνι». Ο εύστοχος σχολιασμός, οι αθυρόστομες ατάκες, η χιουμοριστική διάθεση από τον παρουσιαστή Μιχάλη Χατζηευφραιμίδη σκόρπιζαν το γέλιο στους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης. Η παρέλαση έκλεισε με τους Μουτζούρηδες και τον χορό από τον χορευτικό σύλλογο του Κουτσού ενώ από τις Γυναίκες του Πολιτιστικού συλλόγου προσφέρθηκαν λουκουμάδες, φασολάδα, κρασί και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Να σημειώσουμε ότι η Κ. Δευτέρα γιορτάστηκε και σ’ άλλους οικισμούς του δήμου Αβδήρων όπως στα Άβδηρα όπου μοιράστηκε η φημισμένη αβδηρίτικη φασολάδα και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού . Επίσης ανάλογο γλέντι έγινε και στην Μάντρα και στο Μυρωδάτο.  

Βγήκε βόλτα η Καμήλα στην Σταυρούπολη

stayroypoli kamila16Για ακόμη μία χρονιά τηρήθηκε φέτος στη Σταυρούπολη το έθιμο της παρέλασης της καμήλας, που αναβιώνει ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Εκατοντάδες θεατές, ντόπιοι, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες από την Ξάνθη παρακολούθησαν την παρέλαση και τις παράλληλες εκδηλώσεις που υπήρξαν διασκεδάζοντας με τα διάφορα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της Σταυρούπολης.

Τρεις «καμηλιέρηδες» ντυμένοι Άραβες, οδηγούσαν το ομοίωμα καμήλας (που μετέφεραν τέσσερα άτομα λόγω του μεγέθους του) η οποία αφού έκανε τη… βόλτα της μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες από το κοινό, σταμάτησε στην πλατεία για να ξεκουραστεί και να φωτογραφηθεί από τους τουρίστες και λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου.

Εκτός της καμήλας, οι διάφορες εκδηλώσεις περιλάμβαναν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και παιχνίδια για παιδιά όπως το κυνήγι της χαλβαδόπιτας με ένα γλύκισμα να κρέμεται από τα κλαδιά του πλάτανου που βρίσκεται στην πλατεία της Σταυρούπολης και τους νεαρούς συμμετέχοντες να προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

Στις εκδηλώσεις της Σταυρούπολης μεταξύ άλλων διακρίναμε τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο με τον αντιδήμαρχο κ. Κ. Παπαδόπουλο, τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Ταρενίδη, τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανέστη Αντωνιάδη κ.α.

Χορός, γλέντι και σαρακοστιανά στα χωριά του Τοπείρου

Με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα και στον δήμο Τοπείρου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις ενώ παρών σ’ όλες ήταν ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…