1.314 φύλακες και προσωπικό καθαριότητας στο υπ. Πολιτισμού
Ξεκινά η έκδοση των προκηρύξεων για πρόσληψη 1.314 εποχικών υπαλλήλων (Ημερήσιοι Φύλακες, Νυχτοφύλακες και Προσωπικό Καθαριότητας) στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το νέο προσωπικό θα εργαστεί για επτά μήνες (Απρίλιος – Οκτώβριος), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, με το διευρυμένο θερινό ωράριο. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει την επαναπροκήρυξη 728 θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα «τρέξει» τον Απρίλιο.
1 θέση ΔΕ φύλακα στο Μουσείο Αβδήρων
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση μίας από τις προκηρυσσόμενες θέσεις Φυλάκων/Νυχτοφυλάκων είναι η κατοχή πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου τίτλου ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτήριου τίτλου ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Ειδικά για τους Ημερήσιους Φύλακες απαραίτητο προσόν θεωρείται η πιστοποιημένη καλή γνώση της Αγγλικής, ή Γαλλικής, ή Γερμανικής, ή Ιταλικής, ή Ισπανικής, ή Ρωσικής γλώσσας, κάτι που δεν απαιτείται για τους Νυχτοφύλακες. Εξάλλου για τις Καθαρίστριες δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα.
Νέο ΕΣΠΑ δίνει σε απόφοιτους Τριτοβάθμιας 50.000 ευρώ
Επιδότηση για αυτοαπασχολούμενους και μικρά συνεργατικά σχήματα
Επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την έναρξη-υποστήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.
Η δράση με τίτλο «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» καλύπτει όλη τη χώρα και ανοίγει για υποβολή αιτήσεων στις 8 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται, στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης, έργα με συνολικό προϋπολογισμό από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Ποσό που μπορεί να αυξηθεί εάν η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Στην περίπτωση συνεργασίας δύο δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου έχει «οροφή» τις 40.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσότερων δικαιούχων τις 50.000 ευρώ. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και προσλήψεις εκτός Μνημονίου. Θα καλυφθούν θέσεις από ειδικότητες ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Συνολικά 450 εκατομμύρια ευρώ ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρώπη προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στους καταυλισμούς των προσφύγων. Οι αρχικές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν και επιπλέον προσλήψεις για να αντιμετωπιστούν οι υπεράριθμες ανάγκες.
Αρχικά, με προσωπικό θα ενισχυθούν τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων (hotspots) και αργότερα και τα νησιά που δέχονται μεγάλο προσφυγικό ρεύμα. Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθορίστηκε το ύψος των μισθών των υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στα παραπάνω προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι θα λαμβάνουν μισθούς από 431,75 ευρώ έως 619 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ηλικία και τη θέση απασχόλησης (χωρίς επιδόματα, δώρα κ.ά.). Ανώτατοι μισθοί 619 ευρώ (για όσους είναι πάνω από 25 ετών) και 539,75 ευρώ (αν είναι κάτω των 25 ετών) θα δίνονται σε όσους τοποθετηθούν για να εργάζονται νυχτερινή βάρδια στα hotspots.
18.500 προσλήψεις ανέργων σε 49 δήμους τον Μάρτιο
Τέλος Μαρτίου αναμένεται να βγει «στον αέρα» το φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας,
Aφορά σε πρώτη φάση την τοποθέτηση 18.500 ανέργων σε 49 δήμους από ολόκληρη την επικράτεια
Η αμοιβή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα ανέρχεται στα 495,25 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και στα 431,75 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών
Η αμοιβή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα ανέρχεται στα 495,25 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και στα 431,75 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών
Ήδη το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε σε ΦΕΚ τη διαδικασία επιλογής ωφελούμενων από τον ΟΑΕΔ και την τοποθέτησή τους στους Επιβλέποντες Φορείς. Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν ανέρχεται σε οκτώ μήνες -τρεις μήνες περισσότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα- καθώς περιλαμβάνει και την κατάρτιση και πιστοποίησή των υποψηφίων για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.
Ενίσχυση σε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις
Από 7.500 έως και 75.000 ευρώ παρέχονται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση»
Καλύπτονται 131 δραστηριότητες του κλάδου με στόχο την ενίσχυση των υποδομών τους
Ενισχύσεις από 7.500 έως και 75.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από 131 δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να ανανεώσουν τις υποδομές τους και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις υπηρεσίες τους. Η ευκαιρία δίνεται μέσα από τη δράση του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και λέγεται: «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών». Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι στα 70 εκατ. ευρώ και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου του 2016. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι οι υπηρεσίες ενοικίασης λεωφορείων, επιβατηγών αυτοκινήτων και αμαξών με ζώα, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές επιβατών με θαλαμηγούς, σκάφη εκδρομών και περιηγήσεων θάλασσας, πλωτά ταξί, ενοικίαση σκαφών, καταλύματα όλων των μορφών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξεναγοί, υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και καταδύσεων αλλά και υπηρεσιών μίνι γηπέδων, καλαθοσφαίρισης, κολυμβητηρίου. Επίσης επιδοτούνται ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών κ.λπ.
Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για την ακρίβεια:
• Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις.
• Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.
Οι ενισχύσεις που μπορούν να διεκδικήσουν κυμαίνονται από τις 15.000 έως τις 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
mxanthopoulou@empros.gr
Â
Â