Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πολλή η συζήτηση, λίγα τα αποτελέσματα

Πολλή η συζήτηση, λίγα τα αποτελέσματα

0

Το καθένα απ’ τα 73 θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης είχε την σημαντικότητά του αλλά η συζήτηση έγινε για κάποια συγκεκριμένα που αφορούσαν σε μεγάλα θέματα που όμως απλώς έπρεπε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ή η άποψη των συμβούλων αφού τελικά δεν λήφθηκαν αποφάσεις παρά την μαραθώνια συνεδρίαση.
Η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 18.30΄, ξεκίνησε με την ενημέρωση για το πρόγραμμα αξιολόγησης του Δήμου απ’ τους επιστήμονες που τη διενήργησαν. Όπως ανέφεραν, πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί ο δήμος για την βελτιστοποίηση και την πιστοποίηση των υπηρεσιών του προς τους δημότες και τους υπαλλήλους του. Το πρόγραμμα διαρκεί τέσσερα χρόνια και για τον δήμο Ξάνθης το ποσό ανέρχεται στα 400 χιλιάδες ευρώ αλλά οι πιθανότητες να ενταχθεί περιορίζονται αφού ένας στους οκτώ ενδιαφερόμενους δήμους θα ενταχθούν τελικά.
Άσκοπη η ανακύκλωση που γίνεται;
Πολλή η συζήτηση και η κριτική που έγινε απ’ όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης, στη δημοτική αρχή για το θέμα της ανακύκλωσης. Η ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος για το σχέδιο της ΔΙΑΜΑΘ που προωθεί μια συνολική λύση για όλη την Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, πρόκειται για μια πρώτη συζήτηση για το θέμα που θα ξανα΄ρθει αφού ληφθούν οι αποφάσεις απ’ τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς: «ενημερωτικά, μεταξύ των δήμων είναι πολύ λίγοι που προσπαθούν μέσω συνεννόησης με τα πολυκαταστήματα να βρεθεί μια λύση για την αντικατάσταση των πλαστικών υλικών συσκευασίας και η ομάδα στην οποία ανήκει και ο δήμος μας έχει βάλει πρόεδρο τον Δήμαρχο Αθηναίων για να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Είναι υποχρεωτική η διαχείριση των ανακυκλωμένων υλικών απ’ όλους τους δήμους, διοργανώνεται από πιστοποιημένους διαχειριστές σε συνεργασία με τους υπόχρεους φορείς διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας. Ο μοναδικός πιστοποιημένος διαχειριστής είναι η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Α.Ε., υπόχρεος φορέας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης είναι η ΔΙΑΜΑΘ προς το παρόν, με τη μορφή που έχει. Οι οικείοι ΟΤΑ συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα μεταφέρουν στον καθορισμένο τόπο που ορίζεται απ’ τον περιφερειακό σχεδιασμό ενώ η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεσή τους γίνεται με ευθύνη του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Οι φορείς αυτοί μπορούν να διαθέτουν τη διαχείριση των αποβλήτων σε φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενη νομοθεσίας. Με σκοπό την οργάνωση και εφαρμογή της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων προϊόντων, η ΔΙΑΜΑΘ ως φορέας διαχείρισης για την Περιφέρεια και σύμφωνα με τους καταστατικούς της σκοπούς, ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει στην Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Α.Ε. δυο γηπεδικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της με ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης που έχει απ’ την Περιφέρεια, η μια είναι στη θέση Μαυρότοπος της αγροτικής περιοχής Ποτάμου του Δήμου Αλεξανδρούπολης και η άλλη στην αγροτική περιοχή Χωριστής του Δήμου Δράμας ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει έξι τέτοιους χώρους σε όλη την Περιφέρεια. . Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί ως Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για την εξυπηρέτηση της οργάνωσης του συλλογικού συστήματος της εναλλακτικής διαχείρισης της Περιφέρειας».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ Χ. Πούλιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο Ξάνθης λέγοβτας: « η υπόθεση ανακύκλωση στην Ξάνθη βρίσκεται στα χέρια δυο φορέων, της Μητρόπολης και του Σκακιστικού Ομίλου και ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα ούτε προς την ανακύκλωση ούτε και προς την κατεύθυνση της βοήθειας αυτών των φορέων. Το καταπληκτικό είναι ότι όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, τα υλικά που μαζεύονται οδηγούνται στον σκουπιδότοπο. Τι μήνυμα δίνουμε στους συμπολίτες μας; Και ευαισθητοποιημένοι να είναι οι πολίτες μας, απογοητεύονται αφού τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια. Θα κάνουμε επιτέλους κάτι; Δεν έχει γίνει τίποτα ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης των συμπολιτών μας. Οι ειδικοί και κάποιοι Δήμαρχοι της Περιφέρειας συνιστούν να συνεχιστεί η ανακύκλωση όπως γίνεται απ’ τους πολίτες μέχρι τώρα».
Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε: «συγχαίρω για το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι φορείς αλλά αποτέλεσμα μηδέν και μεταφέρονται τελικά στους σκουπιδότοπους διότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ώστε αυτά να διατεθούν έτσι ώστε πράγματι ν’ ανακυκλωθούν. Η γκάμα των ανακυκλώσιμων υλικών είναι τεράστια και δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο χαρτί. Σε αρκετά απόβλητα γίνεται ανακύκλωση στο Δήμο μας και μάλιστα είμαστε και πρωτοπόροι στην Περιφέρεια όπως τα ελαστικά και τα ορυκτέλαια. Ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να κάνει ενημέρωση στους πολίτες και να μοιράσει σακούλες όπως και να τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους και να μεταφέρει τα υλικά στη Δράμα. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα δεν έχει αποτελέσματα και ο τρόπος που γίνεται δημιουργεί προβλήματα. Μέχρι τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να λειτουργήσει το μέτρο. Οι ιδιωτικές εταιρίες που συλλέγουν τα υλικά δηλώνουν ότι δεν τους συμφέρει και αρνούνται να συνεχίσουν».
Ο επικεφαλής της παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ Ν. Ανταμπούφης άσκησε κριτική στο Δήμο τονίζοντας ότι: «πρέπει να γίνει ανακύκλωση τώρα αλλά εμείς μιλάμε εδώ για σχεδιασμούς λες και πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρούμε. Τα αποτελέσματα της ημερίδας ενημέρωσης που κάναμε έδειξαν ότι είναι επιβεβλημένη η ανακύκλωση και μπορεί να γίνει. Εμείς μπορούμε να βρούμε 500 οικογένειες που διατίθενται ν’ ανακυκλώνουν. Πώς ο δήμος δε μπόρεσε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους δημότες;».
Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να δηλώσει ο Δήμος Ξάνθης ότι ενδιαφέρεται για το σχέδιο της ΔΙΑΜΑΘ και να συμμετέχει στην οργάνωση του σχεδίου για την Περιφέρεια ενώ οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν ν’ ανακυκλώνουν αφού γίνονται προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα στο Δήμο Ξάνθης.
Διεύρυνση δραστηριοτήτων για τη ΔΕΥΑΞ
Μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ήταν και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Ξάνθης Αβδήρων, Βιστονίδας και της ΔΕΥΑΞ για την υδροδότησή τους απ’ τις πηγές Παραδείσου απ’ τον ευρύτερο υδροφορέα της περιοχής Γαλάνης. Επιστημονικοί συνεργάτες της ΔΕΥΑΞ ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για τα τεχνικά δεδομ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…