ΝΔ: Συγκρού – σεις
Θωμάς Βουγιουκλής
Τουρκία- Ρωσία σε ένταση
Ερωτηματικά υπάρχουν και μάλιστα πολλά για τη στάση της Ρωσίας στην ενέργεια της Τουρκίας με το να καταρρίψει μαχητικό αεροπλάνο της πρώτης που βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι δεδομένη.
Εκείνο που δεν μπορεί να προβλεφτεί είναι οι από δω και πέρα εξελίξεις. Κι αυτό, διότι δεν νευριάζεις έναν γίγαντα. Διότι αν αντιδράσει, η αντίδρασή του θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλη και με συνέπειες.
Ο κόσμος κρατά την υπεύθυνη στάση μέχρι στιγμής της Ρωσίας, ελπίζοντας σε ομαλή εξέλιξη διότι διαφορετικά τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο θα γίνουν πολύ άσχημα.
Γ.Δ.
Ποιος είναι
Και μια διευκρίνιση για το ποιος είναι ο ΑνΤΩ που γελοιογραφίες του δημοσιεύει η Εφημερίδα μας. Πρόκειται για συμπολίτη, γνωστό στην κοινωνία, τον Γιάννη Αντωνιάδη, Γεωπόνο (συνταξιούχος πρόσφατος), ο οποίος χρόνια αρκετά τώρα σκιτσάρει ως χόμπυ. Μάλιστα για τη δουλειά του έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Γ.Δ.
Συνεργάτες
Άρεσε και δημιούργησε θετική αίσθηση στους αναγνώστες μας το ρεπορτάζ για τα γκράφιτι σε διάφορους τοίχους της πόλης. Μάλιστα κάποιοι μας ρώτησαν εάν μπορούν να μας στείλουν φωτογραφίες που έβγαλαν οι ίδιοι. Τους απαντάμε πως και βέβαια μπορούν. Και αυτοί, αλλά και άλλοι που είτε έχουν βγάλει ήδη φωτογραφίες ή εάν συναντήσουν κάποια έξυπνα γκράφιτι να τα φωτογραφίσουν και να μας τα στείλουν.
Προφανώς δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές αναφορές, οι υβριστικές και σεξιστικές επίσης.
Γ.Δ.
Το αδιέξοδο του εύκολου δρόμου
Η κυβέρνηση μετρά πια τις πολιτικές αντοχές της μιας κι έρχονται δύσκολες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στη Δημόσια Διοίκηση, στα εργασιακά. Η ψηφοφορία στη Βουλή κατέδειξε ότι καμιά φορά κάτω από τις φανφάρες κρύβεται ένα “άδειο κεφάλι”. Υπήρξε ένας μαξιμαλισμός στην αντίληψη για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η διαπραγμάτευση και τι μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν. Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα αν μας έλεγαν «οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, έχουμε λίγα περιθώρια ελιγμών». Αντ’ αυτού προτιμήθηκε (απ’ όλους, απ’ όλα τα κόμματα) η εύκολη οδός των “γενναίων του Μπαρκαλεόνε”.
Η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση μέσα στην κρίση) οφείλει πρωτίστως ν’ αντιλαμβάνεται το πεδίο δράσης της και το όριο αντοχής της. Αν παρακολουθήσετε τηλεοπτικές συζητήσεις θα βιώσετε το εξής οξύμωρο. Εμείς βάζουμε όρους στους θεσμούς κι αν τους αρέσει…
Αυτό τον δρόμο χωρίς οδοδείκτη, επιλέγουν κάποιοι. Αντιλαμβάνεσθε πόσο κρίσιμη είναι η πολιτική σταθερότητα. Για να την επιτύχεις πρέπει τουλάχιστον, όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ, να «μπορείς να εξηγήσεις τι συνέβη μετά».
Γ.Ο.
Οι δοκιμασίες συνεχίζονται
Με δύο διαγραφές (Στ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος) και μια παραίτηση (Γ. Σακελλαρίδης) η κυβέρνηση πέρασε πριν από λίγες μέρες τον κάβο των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων ωστόσο τα δύσκολα έπονται, αφού μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με το φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Στελέχη του Μαξίμου διατείνονται ότι με τους κ. Σακελλαρίδη, Παναγούλη, Νικολόπουλο «έκλεισε ο κύκλος των διαφωνούντων». Ωστόσο οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα καθορίσουν και το μέγεθος των όποιων αντιδράσεων, ενώ ήδη υπάρχουν βουλευτές που έχουν δείξει τη διαφωνία ή τη δυσαρέσκειά τους με τα μέτρα.
Όπως και να’ χει, η κυβέρνηση εξήλθε αποδυναμωμένη και με… ψαλιδισμένη την πλειοψηφία της από την πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική δοκιμασία υλοποίησης της συμφωνίας με τους εταίρους. Και οποιαδήποτε απώλεια εφεξής, προσλαμβάνει δραματικό χαρακτήρα. Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, χαράσσει τη στρατηγική του και κινείται με όρους επιβίωσης της κυβέρνησής του, στέλνοντας μηνύματα παράλληλα, ότι όσοι επέλεξαν να είναι βουλευτές αυτή τη φορά γνώριζαν ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της συμφωνίας. Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και ιδιαίτερα κρίσιμες… Με τις δοκιμασίες να συνεχίζονται… Για κυβέρνηση και κοινωνία.
Γ.Μ.
Ανταπόκριση από το 2015 μ. Χ.
Αγαπητέ ιστορικέ του μέλλοντος. Αποφάσισα να σου στέλνω ανταποκρίσεις από το παρόν μας. Μπορεί να σου φανούν χρήσιμες, αν ποτέ αποφασίσεις να ασχοληθείς με αυτή την περίεργη γωνιά του πλανήτη. Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όσο πιστεύει – αλλά σίγουρα είναι ιδιότυπη και ενδιαφέρουσα.
Λοιπόν εδώ στην Ελλάδα, το σωτήριον έτος 2015, έχουμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς από ιδεολόγους ερασιτέχνες που εφαρμόζουν πολιτικές της Δεξιάς – και μία Δεξιά αντιπολίτευση που δεν εφαρμόζει τίποτα, γιατί εδώ και μήνες ασχολείται με το αν, πότε, και πώς θα εκλέξει τον αρχηγό της. Επειδή απογοητεύθηκαν από τους υπολογιστές, υπολογίζουν τώρα να επανεισάγουν τον άβακα.
Έχουμε ακόμα οικονομολόγους που ομολογούν ότι δεν εξοικονομούν τίποτα. Χάσανε γύρω στα ογδόντα δις διαπραγματευόμενοι επί εξάμηνο, άλλα εικοσιπέντε ανακεφαλαιώνοντας τις τράπεζες (που δεν θα χρειάζονταν ανακεφαλαίωση αν δεν τις είχαν αποκεφαλίσει). Μάλιστα προσπαθώντας να αλώσουν τις τράπεζες και να τις κάνουν κρατικές – καταφέρανε απλώς να τις αφελληνίσουν εντελώς, εκχωρώντας τις σε ξένους.
Η αποτυχία είναι η κυρίαρχη εμπειρία αυτής της εποχής – σχεδόν οτιδήποτε επιχειρείται, αποτυγχάνει. Από πολιτική πρωτοβουλία μέχρι θεατρική παράσταση. Χρυσάφι πιάνουμε, χώμα γίνεται. Ένα δημοψήφισμα κάναμε και βγήκε ανάποδο. Οικονομία, Παιδεία, Υγεία, στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Εκεί που πάντα πετυχαίνουμε είναι τα χρέη. Εκτός από το κρατικό εξωτερικό χρέος, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, χρωστάμε παντού. Δεκάδες έγχρωμα δις στις Τράπεζες, πολλά δις οι φορολογούμενοι στην εφορία, δυόμιση δις οι καταναλωτές στην ΔΕΗ. Άλλα δέκα δις χρωστάει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, έξη δις χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ… Δις να δεις! Οι πάντες χρωστάμε παντού (και όλοι μαζί στη Μιχαλού).
Ν.Δ.
Για τα Λουτρά Ποταμιάς
Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Το ραντεβού έκλεισε ο γραμματέας του συνδέσμου Ιαματικών Πηγών και το θέμα της συζήτησης αφορά τα Λουτρά Ποταμιάς. Ως γνωστόν αυτά έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μάλιστα τα έχει βγάλει και προς πώληση. Ο δήμος Αβδήρων ζητά να του παραχωρηθούν για να τα δημοπρατήσει σε ιδιώτη και να έχει έσοδα. Να σημειώσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε μια εκκρεμότητα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του τη οποία η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει, δεδομένου ότι είχαν πει πως θα το καταργήσουν.
Μ.Ξ .
Από αξιολόγηση περνούν οι διοικητές των νοσοκομείων
Από αξιολόγηση περνούν οι 150 διοικητές των νοσοκομείων από την Τρίτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η αξιολόγηση γίνεται από μια νεοσυσταθείσα επιτροπή του υπουργείου με αμφιλεγόμενη σύσταση καθώς αποτελείται από τέσσερα πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο και έναν άνθρωπο της αγοράς που ως σύμβουλος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ! Οι διοικητές περνούν από 20λεπτη συνέντευξη και απολογούνται για τα το έργο τους. Να σημειώσουμε ότι γύρω από το θέμα επικρατεί ένα μπέρδεμα καθώς από το 2001 όποιο κόμμα ήταν κυβέρνηση διόριζε του δικούς του διοικητές και οι προηγούμενοι προσέφευγαν στα δικαστήρια. Η πιο «έξυπνη» κίνηση φαίνεται να έγινε επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθώς τότε δεν απολύθηκαν διοικητές. Τους άφησαν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους και κατόπιν προκήρυξαν τις θέσεις. Προέκυψε μία λίστα προσώπων η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα. Απ’ αυτήν πρέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν, αν η επιτροπή αξιολόγησης εισηγηθεί την απόλυση ορισμένων ή ακόμη και όλων των διοικητών και των αναπληρωτών τους. Πάντως ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Πάσχου δεν πέρασε ακόμη από αξιολόγηση.
Μ.Ξ.
Νέα αστάθεια στην ‘’γειτονιά’’ μας
Μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία, όπως είναι φυσικό. Χωρίς να εξηγεί ωστόσο την ευκολία του Έλληνα για υιοθέτηση προφητειών, για πάρσιμο της Πόλης και διάφορα τέτοια φαιδρά και τραγικά συνάμα για το επίπεδό μας. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πού θα καταλήξει το όλο συμβάν. Υπάρχουν όμως μερικά δεδομένα που μπορούμε να έχουμε υπ’ όψιν. Η επιλογή κατάρριψης του αεροσκάφους ήταν πολιτική και συνειδητή. Υπήρχε η δυνατότητα αναχαίτισης ή προειδοποιητικής βολής. Η Τουρκία φαίνεται να θέλει να ξαναπάρει τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης και ως τέτοια να επαναδιαπραγματευτεί τον ρόλο της στην περιοχή. Οι σχέσεις Τουρκίας – ISIS υπάρχουν. Παρά την σταθερότητα στην εξωτερική της πολιτική, υπάρχουν σημάδια υπεροψίας στην αντίληψη των γειτόνων, που ίσως επηρεάσουν την όποια διπλωματική προσέγγιση. Από την άλλη, η Ρωσία ακόμα δεν είναι φίλη με την Δύση και η εξουσία του Πούτιν, που στηρίζεται στην δύναμη, τρομάζει τον δυτικό κόσμο. Οπότε, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κάποια απάντηση από την Ρωσία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο. Η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση για να εγκαταλείψει την Τουρκία. Ένα θέμα είναι και η στάση της Ελλάδας στο όλο ζήτημα, που με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουμε αυτή την στιγμή, καλύτερα θα είναι να κάτσουμε ήρεμα. Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή μας πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι ένας χώρος αστάθειας. Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, οπότε ας μην βιαζόμαστε να εκφράσουμε βεβαιότητες.
Χ.Δ.
Το Μουσείο Καπνού Ξάνθης
Το είχατε ξεχάσει; Λογικό. Στις αρχές Μαρτίου γράφαμε ότι μπήκε στην τελική ευθεία η ολοκλήρωσή του, με την αναμονή της αδειοδότησης από την Πολεοδομία. Φαίνεται όμως ότι η ευθεία είναι μεγάλη, όπως και στα περισσότερα δημόσια έργα. Οι φετινές πολιτικές εξελίξεις δεν βοήθησαν στο να προχωρήσουν και πολλά. Αφορμή έγινε μια τυχαία συνομιλία μας με την υπεύθυνη της μουσειολογικής μελέτης, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας Α.Π.Θ., Ματούλα Σκαλτσά. Όπως μας ενημέρωσε, χθες κατατέθηκε η τελική μελέτη εφαρμογής στην ΠΕ Ξάνθης, ώστε να εγκριθεί και να προχωρήσει η υλοποίησή της. Πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την συντήρηση των εκθεμάτων και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, τώρα που αναμένεται να ‘’τρέξουν’’ διάφορα νέα προγράμματα. Η κα Σκαλτσά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από φορείς της Καβάλας, που βλέπουν την δημιουργία Μουσείου Καπνού και στην Ξάνθη ως μία ανταγωνιστική πράξη. «Είναι μικρονοϊκές αντιλήψεις αυτές. Η Καβάλα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ως λιμάνι καπνού χωρίς την Ξάνθη. Το Μουσείο εδώ θα είναι κάτι το ξεχωριστό. Θα πρέπει να προβάλλονται ως σύνολο, όπως γίνεται στο εξωτερικό, και όχι να καλλιεργούνται διχαστικές νοοτροπίες». Καλά τα λέει η κα Σκαλτσά, αλλά κάποια πράγματα δεν βγαίνουν εύκολα από το μυαλό μερικών.
Χ.Δ.