Αιτήσεις για συμμετοχή από εκατοντάδες αγρότες σε Μακεδονία και Θράκη
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού Βυνοποίησης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. και για το 2015-16, αφού αναμένεται τα καλλιεργήσιμα εδάφη να ανέλθουν φέτος σε 28.000 στρέμματα από τα 17.000 στρέμματα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μία από τις πλέον πετυχημένες εφαρμογές της συμβολαιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα, και αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού βυνοποίησης το 2006. Για την περίοδο 2015-16 ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή εκατοντάδες αγρότες από δεκάδες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Να σημειωθεί ότι ο σπόρος του κριθαριού, ο οποίος χρησιμοποιείται ταιριάζει απόλυτα με τα ελληνικά εδάφη και έχει υψηλές αποδόσεις με μικρές απαιτήσεις, ενώ η υπεροχή του σε ποιότητα έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας.
Στα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας περιλαμβάνονται η δυνατότητα χρηματοδότησης της καλλιέργειας, η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας από εξειδικευμένους γεωπόνους, η αύξηση παραγωγής με την επιλογή πιστοποιημένων σπόρων από κατάλληλες ποικιλίες, η εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής και το
διασφαλισμένο εισόδημα.
Σύμφωνα δε με τον κ. Καβούνη, το κριθάρι είναι μία καλλιέργεια με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς ενδείκνυται για εναλλαγή έπειτα από μία εντατική καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι. Εξάλλου, δεν απαιτεί πότισμα, ούτε πολλές λιπάνσεις και είναι ελάχιστα επιρρεπές σε μυκητιάσεις, υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, οι ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα, κάνουν την καλλιέργεια κριθαριού ιδανική για εξομάλυνση του φαινόμενου της λειψυδρίας.
Τέλος σημειώνεται, ότι ένα από τα βασικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ αποτελεί το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών, το οποίο θα επιτυγχάνεται με αγρανάπαυση 5% και με εναλλαγή καλλιεργειών 25%.