Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα κατα… «πράσινο» σπίτι στην καρδιά της πόλης

Ένα κατα… «πράσινο» σπίτι στην καρδιά της πόλης

0
prasino spiti1

Ο Σουηδός Μπενγκτ Σβέντμπεργκ και η σύζυγός του Τάνια εγκατέστησαν στο διαμέρισμά τους επιδαπέδιο σύστημα θέρμανσης-ψύξης με γεωθερμία

23ο χειμώνα καλοκαίρι με εξοικονόμηση ενέργειας! Σε ένα απολύτως φυσικό προς το περιβάλλον σπίτι στεγάζουν στιγμές οικογενειακής ευτυχίας και συνάξεων με φίλους

Η ζέστη του αυγουστιάτικου πρωινού ήταν αποπνικτική κι αυτό δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μου να βρω την πολυκατοικία που μένουν ο Μπενγκτ Σβέντμπεργκ και η σύζυγός του Τάνια, μέσα στα στενά της γειτονιάς του Ασσά. Με υποδέχθηκαν στην είσοδο της οικοδομής που διαμένουν κοντά στη γέφυρα του Κόσυνθου και ανεβήκαμε μαζί στο διαμέρισμά τους. Ένα σπίτι καλαίσθητο με άφθονο φυσικό φως και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο ήταν ότι παρότι βρισκόμασταν 17 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης και το θερμομετρο ξεπερνούσε τους 36 βαθμούς Κελσίου, η αίσθηση μέσα στο σπίτι ήταν σα να περιηγούμασταν σε ένα κελάρι, υπόγειο και δροσερό, χωρίς υγρασία, αλλά και χωρίς την ξηρότητα του κλιματιστικού.

Πρόκειται για ένα σπίτι κατά… «πράσινο»! Ο κ. Μπεγκτ μηχανικός ο ίδιος, που εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε ναυπηγεία και διυλιστήρια της Νορβηγίας, έχει εγκαταστήσει επιδαπέδιο σύστημα ψύξης-θέρμανσης με γεωθερμία, έχει βάλει φωτοβολταϊκά στη στέγη και διαθέτει έναν υπερσύγχρονο ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο σκοπός; Η λειτουργία ενός οικονομικού και οικολογικού συστήματος, χωρίς μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς έξοδα συντήρησης.

Δύο γεωτρήσεις 120 μέτρων- Αναζητείται μηχανικός!

Σήμερα, το 60% των μονοκατοικιών στη Σουηδία εγκαθιστούν αυτό το σύστημα ψύξης-θέρμανσης, αλλά και στην Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερη δημοφιλία. Σε διαμερίσματα ωστόσο δε συναντάται τόσο συχνά. Ειδικά, το 2005 που ξεκίνησε την κατασκευή του ο κ. Μπεγκτ τα πράγματα ήταν πολύ δυσκολότερα. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το διαμέρισμα, ήταν το πατρικό σπίτι της κυρίας Τάνιας. Το 2005 υπεγράφησαν τα συμβόλαια και ο κ. Μπεγκτ αναζητούσε μηχανικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος. Τέσσερις εταιρίες όλες κι όλες έδειξαν ενδιαφέρον, οι δύο ήταν πολύ νέες, ο ένας ήταν επιφυλακτικός και τελικά επελέγη ένας μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη. Συμφώνησαν και η κατασκευή ξεκίνησε.

Πρώτα έπρεπε να κατασκευαστεί η γεώτρηση με δύο τρύπες βάθους 120 μέτρων, όπου έπρεπε να τοποθετηθούν οι πλαστικοί σωλήνες που θα επέτρεπαν την κυκλοφορία του νερού. Στη Σουηδία υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν τη γεώτρηση και την ολοκληρώνουν σε μία ημέρα. Εδώ, όμως η διαδικασία ήταν πιο περιπετειώδεις. Μετά από ατελέσφορες προσπάθειες, βρέθηκε ένας μεγάλος σε ηλικία άνδρας από τη Γενισέα που είχε φτιάξει μόνος του ένα μηχάνημα που χρησιμοποιούσε στα χωράφια. Αυτός αρνήθηκε να προβεί σε εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού αφού είχε δουλειά κι έτσι το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008, όταν πια δεν απαιτούνταν το μηχάνημα στα χωράφια. Χρειάστηκαν 30 ημέρες για να ολοκληρωθεί η γεώτρηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι και τα 78 μέτρα το μηχάνημα συναντούσε άμμο (από το ποτάμι) και μετά βρήκε βράχο, ενώ συνήθως η «συνάντηση» με το βράχο γίνεται πολύ νωρίτερα. Από τα 3 έως τα 100 μέτρα στην Ελλάδα η θερμοκρασία είναι περίπου 17ο C, ενώ στη Σουηδία 6-7ο C.

Εγκατάσταση μετ’ εμποδίων!

prasino spiti5Τελικά, η εγκατάσταση στο υπέδαφος ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2009 και κόστισε 60% περισσότερο απ’ ό,τι είχε προϋπολογιστεί για τη γεώτρηση. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να αποκτηθούν όλες οι άδειες από την Πολεοδομία έπρεπε να υπογράψουν όλοι οι ένοικοι της οικοδομής. Οι υπηρεσίες έλεγαν ότι αποκλείεται να το καταφέρουν, γνωρίζοντας τις συνήθεις αψιμαχίες των ενοίκων στις πολυκατοικίες, ωστόσο ο κ. Μπενγκτ και η κ. Τάνια κατάφεραν και εξασφάλισαν τη συναίνεση όλων.

Τελικά, την άνοιξη του 2009 έγινε και η εγκατάσταση του μηχανοστασίου στο υπόγειο. Ουσιαστικά, τοποθετήθηκε η δεξαμενή που συνδέεται με τους σωλήνες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του νερού στο υπέδαφος, συνδέθηκε η αντλία, οι τρόμπες και ο θερμοστάτης, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα απέκτησε επικοινωνία και με τη δεξαμενή του ηλιακού θερμοσίφωνα, προκειμένου να αντλεί ζεστό νερό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2011 και έκτοτε ο κ. Μπενγκτ κρατά τα στατιστικά για την κατανάλωση ενέργειας. Ο ίδιος εξήγησε: «η κατασκευή κόστισε τότε διπλάσια απ’ ό,τι στη Σουηδία, σήμερα και στην Ελλάδα το κόστος είναι πιο μειωμένο. Πρόκειται για ένα σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον, καθαρό, χωρίς κατανάλωση νερού και με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας».

Σταθερή εσωτερική θερμοκρασία… παντός καιρού

Ο κύριος και η κυρία Σβέντμπεργκ περνούν περίπου το μισό χρόνο σε αυτό το σπίτι. Αγόρασαν και το διαμέρισμα του 5ου ορόφου που επίσης συνέδεσαν με το σύστημα ψύξης-θέρμανσης, προκειμένου να μένουν τα τρία παιδιά τους με τις συζύγους, τα παιδιά και τους φίλους τους όταν έρχονται στην Ελλάδα. Τα καλοκαίρια το σπίτι σφύζει από ζωή. Τα εγγόνια τους απολαμβάνουν τη θάλασσα και τα παιχνίδια στο μπαλκόνι, μένουν μαζί με τον παππού και τη γιαγιά και γνωρίζουν την άλλη τους πατρίδα. Κάθε χρόνο βγάζουν φωτογραφίες και τις τοποθετούν σε ένα σημείο του τοίχου. Την επόμενη χρονιά όταν έρχονται βγάζουν τις παλιές και τις αντικαθιστούν με τις νέες τους καλοκαιρινές εμπειρίες!

Ο κ. Μπενγκτ και η κ. Τάνια έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλο το έτος. Το σπίτι χειμώνα-καλοκαίρι έχει 23-24 βαθμούς Κελσίου. Ουσιαστικά, χρειάζεται μόνο η αλλαγή στο θερμοστάτη και η ψύξη γίνεται θέρμανση. Τα περιθώρια απόδοσης του συστήματος είναι πολύ μεγάλα, δηλαδή ο θερμοστάτης μπορεί για παράδειγμα να ρυθμιστεί ακόμη και στους 50ο C στα μεγάλα κρύα, ωστόσο όταν είναι στους 30-35ο C δίνει την καλύτερη δυνατή απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση και επαρκεί με βάση τις χειμερινές θερμοκρασίες στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του κ. Μπενγκτ τα 200 τμ περίπου καθαρά απαιτούν 11.000 kwh για θέρμανση και 5.000 kwh για ψύξη.

Με επιμονή έφτιαξαν το «πράσινο» σπίτι που ονειρεύτηκαν

Για τον κ. Μπενγκτ και η κ. Τάνια, χαρά και ικανοποίηση είναι να περνούν το χρόνο τους με την οικογένεια και τους φίλους τους. Γι’ αυτό και έφτιαξαν ένα σπίτι άνετο και λειτουργικό, εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της κ. Τάνιας, για να στεγάσουν ευχάριστες αναμνήσεις, συντροφικές και οικογενειακές στιγμές. Σε ένα μεγάλο μπαλκόνι βρίσκεται ένα μεγάλο τραπέζι και δεκάδες παιχνίδια για τα παιδιά, στο ψηλοτάβανο σαλόνι δεσπόζει ένας καλαίσθητος στρόγγυλος καναπές, ενώ στον επάνω όροφο της μεζονέτας βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και το γραφείο του κ. Μπενγκτ, όπου δεσπόζει η ζωγραφιά του ρυμουλκού πλοίου που κατασκεύασε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο ίδιος για νορβηγική εταιρία. Τότε, ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου και μπορούσε να ρυμουλκήσει ακόμη και υπερωκεάνιο!

Ο κ. Μπενγκτ, χαμογελώντας προς τη σύζυγό του, παραδέχεται ότι τον στήριξε πολύ έως ότου βρουν τον τρόπο να φτιάξουν το σπίτι έτσι ακριβώς όπως το οραματίστηκε και το σχεδίασε. Και η κ. Τάνια, ανταποδίδοντας το ζεστό βλέμμα, αναφέρει απλά ότι του είχε εμπιστοσύνη απ’ την αρχή ως το τέλος.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

150.000 επιταγές για βιβλία από τη ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί δικαιούχοι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2022 &n…