Παίρνουν και δίνουν οι συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων τόσο στην ΚΕΔΚΕ όσο και στο … «μεταξύ μας» για τον Καποδίστρια ΙΙ που οσονούπω – σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών – μέχρι τέλος του έτους θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Μετά τις επίσημες αποφάσεις επί των θέσεων της ΚΕΔΚΕ που «πέρασαν» από όλα τα δημοτικά συμβούλια άρχισε μια περίοδος άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ των δημάρχων, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για ενδεχόμενες συνενώσεις δήμων και όμορων νομών τις οποίες θα προβλέπει το νομοσχέδιο.
Ιδιαίτερα για το νομό μας πάνω σ’ αυτό τον καμβά «πλέκονται» διάφορα σενάρια σε υποβόσκουσα μορφή αναφορικά με συνενώσεις παραλιακών δήμων του νομού με όμορους νομούς τόσο της Ροδόπης όσο και της Καβάλας ή της Δράμας.
Τι λένε οι Δήμαρχοι για τα σενάρια συνενώσεων των δήμων τους με δήμους όμορων νομών
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης στον οποίο απευθύνθηκε το «Ε» αποδέχτηκε ως πιθανό το ενδεχόμενο των συνενώσεων δήμων μεταξύ όμορων νομών και ως αιτιατό αποτέλεσμα που απορρέει από την δεδομένη διεύρυνση των νομαρχιών. Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα διευρυνθούν οι νομαρχίες χωρίς ακόμη να έχει συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή τους (π.χ. ανάλογο διοικητικό σχήμα της περιφέρειας Αν. Μακ. – Θράκης ή θα περιλαμβάνει τους άλλους δύο νομούς της Θράκης ή το νομό Σερρών) κάτι τέτοιο είναι πιθανό και γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο όμως τελείως θεωρητικό καθώς δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί επίσης η όλη διαδικασία.
Όσον αφορά την προσωπική θέση του κ. Δημάρχου Ξάνθης στο θέμα είναι θετική όχι μόνο στις συνενώσεις δήμων αλλά και μετακινήσεις οικισμών και τοπικών διαμερισμάτων. Σε σχέση όμως με την θέση «ένας δήμος ο νομός», που εκφράστηκε από την Δημοτική Παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Δήμαρχος Ξάνθης δεν την ενστερνίζεται διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα τέτοιος δήμος να είναι λειτουργικός καθώς ο νομός μας παρουσιάζει ανομοιογένεια σ’ ότι αφορά τη γεωμορφολογία του (παραλιακή ζώνη , ορεινή ζώνη , αστική περιοχή) και τις αναπτυξιακές ταχύτητες μεταξύ των δήμων και επιπλέον έχει τους περισσότερους οικισμούς της περιφέρειας με την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων τους που καθιστούν μη λειτουργική την διοικητική λειτουργία από μια δημαρχιακή αρχή.
Η Δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη στην οποία απευθύνθηκε το «Ε» εξαιτίας της φημολογίας για το ενδεχόμενο συνένωσης του Δήμου Αβδήρων με παραλιακό δήμο όμορου νομού (Φαναρίου) επιφυλάχτηκε ν’ ανοίξει τα χαρτιά της σημειώνοντας: «Δεν μπαίνω σε σεναριολογία. Θα καταθέσω τις προτάσεις μου όταν έρθει η ώρα με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη του δήμου μου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου ο οποίος περιορίστηκε να «περιχαρακωθεί» για μια ακόμη φορά την θέση του που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του, χωρίς επίσης να σχολιάσει τίποτε για το σενάριο για συνένωση του Δήμο Τοπείρου με τον Δήμο Χρυσούπολης ( Δήμο Νέστου) : «Δεν μπαίνω σε σενάρια κοψίματος και ραψίματος. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Ας τηρήσει πρώτα η κυβέρνηση αυτά που ζητάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κα αναφέρονται στην έκθεση της ΚΕΔΚΕ και μετά συζητάμε για τις συνενώσεις».
Στόματα ερμητικά κλειστά από τους δύο δημάρχους παραλιακών δήμων όμως ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης άνοιξε τα χαρτιά του σ’ ότι αφορά το σενάριο συνένωσης του Δήμου του με τον Δήμο Παρανεστίου Δράμας και Δήμο Ορεινού Καβάλας. Αυτό που προέχει για τον Δήμαρχο Σταυρούπολης είναι οι συνενώσεις να γίνουν με άξονα την αναπτυξιακή σύγκλιση των δήμων που θα συνενωθούν. Και επειδή όπως σημείωσε ο Δήμος Σταυρούπολης, ο Δήμος Παρανεστίου και ο Δήμος Ορεινού έχουν πολλά στοιχεία καθώς είναι και οι τρεις πεδίο εφαρμογής του αγροτουρισμού και έχουν ίδιες ταχύτητες κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό: «Οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν και σε οικονομική βάση. Δεν θα συνενώσουμε στη μιζέρια μας. Δεν μπορούν να συνενωθούν δήμοι με διαφορετικές αναπτυξιακές ταχύτητες».
Μαριάννα
Ξανθοπούλου