Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στον «αέρα» το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Αμοιρίδειου

Στον «αέρα» το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Αμοιρίδειου

0
oikonomiki-jul15

Κινδυνεύει να χαθεί από την «βροχή» ενστάσεων. Απορρίφθηκε η ένσταση από την Οικονομική της εταιρείας που δεν πήρε τον διαγωνισμό

Απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα – Εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπή Διαγωνισμού. Με 615.000 ευρώ κέρδη έκλεισε η χρήση του 2014 για το δήμο Ξάνθης

Στον «αέρα» βρίσκεται και κινδυνεύει να χαθεί οριστικά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού αθλητικού Κέντρου Φίλιππος Αμοιρίδης καθώς και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Ένα έργο από τα τελευταία του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με χρηματοδότη 573.000 ευρώ που έδωσε αγώνα η δημοτική αρχή για να εντάξει- κατά δήλωση του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνήλθε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου – το οποίο κινδυνεύει να χαθεί επειδή έμπλεξε στα δίχτυα των αλλεπάλληλων ενστάσεων και δικαστικών μέσων των 4 εταιρειών που το διεκδικούν. Μια τακτική που έχει κοστίσει πολλά χαμένα έργα σ’ όλους στους δήμους εξαιτίας των χρονικών περιθωρίων που δίνει ο νόμος στην εξέταση των ενστάσεων πολύ δε περισσότερο αν εμπλακούν στην μέση και δικαστήρια!

Έμπλεξαν με τα πιστοποιητικά ….

Αυτό ήταν ένα από τα τρία εκτός ημερησίας που ήρθαν στην οικονομική Επιτροπή , κυριάρχησε όμως στην συνεδρίαση καθώς υπήρξε έντονος προβληματισμός αν η οικονομική επιτροπή έπρεπε ή όχι να κάνει δεκτή την ένσταση της εταιρείας κατά της κατακύρωσης του διαγωνισμού σε άλλη εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι αδικήθηκε και ότι έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά που ζητούσε η διακήρυξη στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό αποδίδοντας την αδικία αυτή σε θέμα ερμηνείας ακόμη και σε θέμα παράλειψης από μέρους της Επιτροπής αλλά και ευνοϊκής μεταχείρισης προς στην εταιρεία που προκρίθηκε η οποία όπως αναφέρθηκε δεν είχε ένα πιστοποιητικό για τις μπάρες ΑΜΕΑ και παρόλα αυτά πήρε τον διαγωνισμό.   Όπως ισχυρίστηκε ο μηχανικός κ. Καφεστίδης εκπρόσωπος της εταιρείας η προσφορά τους αρχικά είχε γίνει δεκτή στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό και ότι εξαρχής είχαν κατατεθεί και οι υπεύθυνες δηλώσεις για iso του κατασκευαστή των αλουμινοκατασκευών συνολικά. Το θέμα αφέθηκε να συζητηθεί τελευταία και κλήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπή Διαγωνισμού κ. Βαρελτζίδης (απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τους κυρίους Πεπονίδη και Μπαμπάτσο και ορίζεται από την οικονομική επιτροπή) να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Είπε λοιπόν ότι τη διακήρυξη με τις προδιαγραφές δεν γίνεται από την Επιτροπή αλλά εγκρίνεται από την Διαχειριστική. Με βάση λοιπόν τις προδιαγραφές αυτές η εν λόγω εταιρεία έχει καταθέσει υπεύθυνη δήλωση του κατασκευαστή συνολικά για το κούφωμα και όχι του συναρμολογητή των επιμέρους (υαλοπινάκων , αλουμινίου κ.λ.π.). Ενώ σ’ ότι αφορά το πιστοποιητικό που έλειπε από το φάκελο της εταιρείας που προκρίθηκε ο κ. Βαρελτζίδης είπε πως δεν ορίζεται σαφώς στην διακήρυξη η κατάθεσή του. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία του κ. Καφεστίδη είχε την πιο συμφέρουσα προσφορά κατά 40.000 ευρώ ενώ δήλωσε ότι αν απορριφθεί η ένστασή της θα συνεχίσει με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό εξόργισε τον δήμαρχο ο οποίος είπε «ότι το έργο θα χαθεί και ότι γι αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτε». Ο κ. Βαρελτσίδης επίσης σημείωσε ότι έχει την πληροφορία από την εταιρεία που κέρδισε πως αν γίνει δεκτή η ένσταση θα προσφύγει εκείνη με ασφαλιστικά μέτρα. Τελικά η επιτροπή απέρριψε την ένσταση του κ. Καφεστίδη με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τους όρους της διακήρυξης μένοντας στο τυπικό μέρος. Όπως ειπώθηκε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προϋποθέτει παράβολο 14.800 ευρώ.

Με 615.000 ευρώ κέρδη έκλεισε η χρήση του 2014 για το δήμο Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα το σώμα πήρε απόφαση μετά από 3 άγονες δημοπρασίες για τον αγροτικό δρόμο Πασχαλιάς να κατακυρώσει το διαγωνισμό σε μια εταιρεία που με δήλωσή της δεσμεύεται να τελειώσει το έργο όχι σε 6 αλλά σε 4 μήνες ώστε να προλάβει να αποπληρωθεί καθώς το ΕΣΠΑ κλείνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και το υπουργείο έχει διαμηνύσει τους δήμους: «Όσοι προλάβουν έργα από το ΕΣΠΑ θα δουν».

Τέλος στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν τα θέματα που αφορούσαν εισηγητική έκθεση εξαμήνου του 2015 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σ’ αυτή διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται ικανοποιητικά με εξαίρεση μια υστέρηση από τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν από κάποιους που έκαναν διακανονισμό. Στο θέμα που αφορούσε προέλεγχο ο απολογισμός του 2014 αξιοσημείωτο είναι πως τα έσοδα του δήμου Ξάνθης ανήλθαν σε 36 εκ. ευρώ και τα έσοδα σε 31 εκ. ευρώ ενώ τα χρέη του δήμου είναι 450.000 ευρώ Τέλος σ’ ότι αφορά τον προέλεγχο του ισολογισμού και τα αποτελέσματα χρήσης του 2014 ο δήμος είχε κέρδη 615.000 ευρώ στην χρήση του 2014.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…